fbpx

Se Putin že vmešava v naslednje volitve, da je z Redom prijateljstva nagradil Zorana Jankovića in Anjo Kopač Mrak?

Foto: epa/STA

O dejstvu, da se slovenska zunanja politika močno usmerja proti ruski, priča tudi nedavni podatek, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin z Redom prijateljstva nagradil ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak zaradi zaslug, ki naj bi jih imela pri krepitvi rusko-slovenskega sodelovanja in postavljanju spomenika sovjetskim in ruskim vojakom, poroča Russia beyond the Headlines. Če informacija drži, pomeni še dodaten znak, da se bo Rusija vmešala v naslednje državnozborske volitve in podprla Jankovića. 

Ruski medij, ki poroča tudi v slovenščini piše, da naj bi Janković in Kopač Mrakova od Putina prejela nagrado, ker sta se po njegovem mnenju zavzela za krepitev odnosov med državama in pomembno pripomogla pri postavitvi spomenika v čast sovjetskih in ruskih vojakov, ki so v času I. in II. svetovne vojne izgubili življenje na slovenskih tleh.

Nagrade so bili deležni tudi v Kazahstanu in na Japonskem
Za nagrado glede krepitve odnosov med Kazahstanom in Rusijo je Putin predlagal več predstavnikov iz vrst kazahstanske politike, za prispevek pri rusko-japonskih gospodarskih projektih in kulturnem sodelovanju pa je nagradil vodjo korporacije Matsui in častnega svetovalca japonskega podjetja Japan Drilling Company.

Putin je med drugim čestital tudi nekdanjemu voditelju Sovjetske zveze Mihailu Gorbačovu, ki je praznoval 86. rojstni dan. Poleg želja glede dobrega zdravja ga je pohvalil zaradi njegovega prispevka k mednarodnemu prijateljstvu in strokovnosti v razpravah, ki se nanašajo na nadaljnjo prihodnost celotne mednarodne skupnosti.

Mihail Gorbačov (Foto: epa)

Slaba popotnica v mednarodni skupnosti
Putinova nagrada v obliki Reda prijateljstva je očitno edina nagrada, ki jo je slovenski politični vrh sposoben prejeti, žal pa zato ne moremo reči, da je zavidanja vredna, saj jo podeljuje človek, ki s pomočjo kulta osebnosti, cenzure in izvajanjem represije vlada Rusiji ter sistematično krši človekove pravice in temeljne svoboščine ljudi, ki se ne strinjajo z njegovo trdo roko vladanja. Se bosta morda nagrajenca zamislila, če bi nagrado vendarle vrnila in s tem nekoliko pripomogla k rešitvi ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti?

Na Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in na Mestno občino Ljubljana smo poslali vprašanje o resničnosti nagrade. Na odgovora še čakamo. 

N. Ž.