Se vlada z zneskom enega milijona za sanacijo škode norčuje?

Premier Robert Golob. (Foto: STA)

Vlada je na četrtkovi dopisni seji zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči tistim, ki so bili med 12. julijem in 2. avgustom prizadeti v neurjih. Ampak neurij še ni konec – poplave so zajele celotno Slovenijo, škoda bo ogromna, medtem ko ministri in premier uživajo na dopustih. Predlog naj bi obravnavali po nujnem postopku, vendar šele po dopustih, saj se nameravajo sestati šele 17. avgusta.

Pravi vodje se izkažejo v času krize. Veliko pove dejstvo, da so vremenske razmere v Sloveniji katastrofalne, škoda ogromna, reševalne akcije povsod, medtem ko premier in ministri uživajo na dopustih. In kot rečeno, zadev ne nameravajo reševati, dokler se ne vrnejo. Arso napoveduje in pričakuje, da se bo glavnina padavin selila bolj proti vzhodu države, na severu in severozahodu Slovenije pa bodo padavine prehodno nekoliko manj obilne, a žal še ne bodo ponehale. Vse reševalne ekipe so na terenu, sprožili so se plazovi, ljudem je poplavilo bivališča, ceste so neprevozne. Medtem ko je Slovenija v hudi krizi, vodilni uživajo na dopustih. Sestati se nameravajo šele 17. avgusta.

“Po poročanju MMC (27. 7. 23) je neurje prizadelo 191 od 212 občin. @vladaRS pa jim je sedaj namenila 1.100.000 eur. Preprost izračun 1.100.000 eur/191 občin pove, da v povprečju pride na prizadeto občino celih 5.759 eur. Vlada, res ste se izkazali,” je na Twitterju zapisal Božo Predalič. Komentiral je znesek, ki ga vlada namerava nameniti za sanacijo nastale škode, kar je po besedah Predaliča premalo. Ob tem je Mojca Škrinjar zapisala: “Nika Kovač in @8Marec in njegov ustanovitelj, Simon Maljevec, seveda nič kriva za vse te poplave. Morda nekatere. Bosta pa za vse bodoče. Kajti, ko ne bi bila zganjala lažnive propagande proti Zakonu o vodah, bi se, vsaj ponekod, začela sanacija vodotokov že v letu 2021.” 

Nekdo je ob tem na Twitterju spomnil na astronomski znesek nagrad, ki si jih je premier Robert Golob izplačal, dokler je bil še na čelu državnega podjetja GEN-I: “Če tole ni delanje budal iz Slovencev, potem ne vem. 1,1 milijona vsem oškodovancem, samo Golob pa si je izplačal 2 milijona nagrad za uspešno vnaprej prodano domačo elektriko, da zdaj podjetje kupuje elektriko na prostem trgu po astronomskih cenah”.

“1,1 milijona evrov za pomoč poškodovanim v nevroh… fascikl ministrstvo na drugi strani za sistem obveščanja po SMS-ih (imamo aplikacije!!!) zapravlja več milijonov… dajte ta dnar raje ljudem za nove strehe!” je poudarila uporabnica Twitterja. Spomnimo, da je še nedavno ministrstvo za digitalizacijo javno objavilo, da je v pripravi sistem obveščanja v primeru naravnih in drugih nesreč, nakar je v javnosti završalo. Sistem, kot je opisan v predlogu uredbe, se zdi razmeroma nepotreben, predvsem pa predrag. Govorimo o zapravljanju denarja, ki bi ga morala vlada vložiti v sanacijo škode, ki je in še bo nastala v naslednjih dneh.

Medtem ko se vlada hvali s tem, da bo malo več kot milijon evrov namenila za sanacijo škode, slovenska javnost ni pozabila, da so skoraj 40-krat več dobile nevladne organizacije. Julija 2022, takoj po pričetku operativnega delovanja vlade Roberta Goloba, so nevladne organizacije pričele prejemati vse več davkoplačevalskega denarja. Vanje pa so kanalizirali tudi evropska sredstva. V enem letu so te prejele kar 40 milijonov evrov več.

Da bi takojšnje financiranje nujnih sanacij po vremenskih ujmah omogočili tudi občinam, so predstavniki več ministrstev in občin predlagali spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Spremembe bodo omogočile vnaprejšnje izplačilo do 20 odstotkov ocenjene škode. Prav tako bodo spremembe veljale za vse naravne nesreče od 1. januarja tega leta. To bo prizadetim občinam omogočilo hitrejše pridobivanje finančnih sredstev za nujne sanacije. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo, Rudi Medved, je pohvalil delovanje celotnega sistema zaščite in reševanja ob naravnih nesrečah in zagotovil, da bo država zagotovila povračilo stroškov občinam in gasilskim enotam v primeru večjih intervencij ob neurjih, vendar se ob toliko praznih obljubah bojimo, da bo to le ena več.

Tanja Brkić