Sedem razlogov, zakaj se morate udeležiti današnjega shoda v podporo družin in otrok

Foto: Glas za otroke in družine

Danes bo ob 17.00 pred Državnim zborom potekal zbor za zaščito otrok in družin v organizaciji koalicije “Za otroke gre”. Zbor bo ljudi nagovoril k podpisu referenduma, če bo sprejet novi sporni družinski zakonik, ki istospolnim omogoča posvojitev otrok. Pričakujejo veliko udeležbo. Objavili so sedem razlogov, zakaj se morate protesta udeležiti tudi vi. 

Da gre za veliko prevaro volivcev, ki so do zdaj že trikrat na referendumu odločno pokazali, da si v  Sloveniji družba družino predstavlja kot skupost matere, očeta in otrok. Protestniki so objavili sedem razlogov, zakaj se mora shoda udeležiti prav vsak med nami:

Preberite še: Osrednji mediji so o srečanju podpornikov Nove24TV molčali, bodo molčali tudi o torkovem shodu za otroke?

   • prepričan sem, da otrok potrebuje skrbnega očeta in ljubeča mamo in očeta;
   • dve ženski ne moreta nadomestiti matere;
   • dva moška ne moreta nadomestiti očeta;
   • spoštujem naravo;
   • se ne strinjam se s posvojitvami otrok parov v razmerjih LGBTQ;
   • otroci naj živijo polno, srečno in zadovoljno mladost in otroštvo, naj se jih ne obremenjuje z razmišljanjem o tem, katerega spola so;
   • država mora podpirati mame in očete in ne trditi, da je za otroke vseeno, če imajo mamo in očeta.

Otroci iz lezbičnih družin so se slabše odrezali na testih
Pri vsem tem ne gre le za tradicijo in konservativnost. Znanstvene raziskave so empirično dokazale, da so otroci v družinah z mamo in očetom uspešnejši. Mark Regnerus, izredni profesor sociologije na teksaški univerzi v Austinu, je namreč anketiral več kot 15.000 Američanov, starih od 18 do 39 let, in jim zastavil vprašanja o njihovi vzgoji. Njegove ugotovitve so objavljene v julijski številki Social Science Research.

Foto: iStock

Profesor Regnerus je želel ugotoviti, ali obstajajo razlike med otroki, ki so jih v gospodinjstvu vzgajali starši v istospolni zvezi, in tistimi, ki so jih vzgajali biološki heteroseksualni in poročeni starši. Regnerusova analiza je identificirala 175 zdaj odraslih otrok, ki so rekli, da jih je vzgajala lezbična mati, skupaj s 73 otroki, ki so rekli, da je bil njihov oče v istospolni zvezi. V primerjavi s kontrolnim vzorcem je študija ugotovila, da so se anketiranci, katerih mati je imela istospolno razmerje, slabše odrezali pri 24 od 40 testiranih rezultatov v primerjavi z otroki heteroseksualnih parov.

69 odstotkov otrok lezbičnih mater je poročalo, da je njihova družina v določenem trenutku prejela socialno podporo v primerjavi s 17 odstotki iz nedotaknjenih bioloških družin. Približno polovica otrok biološke družine je izjavila, da so zaposleni s polnim delovnim časom v primerjavi s 26 odstotki otrok, rojenih lezbičnim materam. 14 odstotkov otrok lezbične matere je bilo nekaj časa v rejništvu v primerjavi z dvema odstotkoma preostalih preučevanih otrok. Na splošno je manj kot dva odstotka vseh vprašanih, ki so povedali, da je imela njihova mati istospolno razmerje, poročalo, da so vseh 18 let svojega otroštva živeli z mamo in njeno partnerko.

Zanimivo, da je bil profesor napaden s strani aktivističnih skupin, češ da ni upošteval drugih okoliščin, ki bi lahko privedle do takšnih rezultatov – na primer to, da je mati lezbijka svojo istospolno usmerjenost odkrila kasneje v življenju in se je ločila od biološkega očeta – kar pomeni, da bi na končne številke lahko pomembno vplivala tudi ločitev. Morda res – a ne v takšni meri. Končni rezultat je zelo drugačen od podobnih študij, ki so jih naredili z ločenimi starši (kjer tudi manjka prisotnost enega spola).

Na drugi strani se v literaturi pojavljajo tudi raziskave, ki kažejo, da so otroci istospolnih staršev tudi sami pogosto istospolni. To kaže na močno korelacijo med vzgojo in spolno usmerjenostjo. Liberalci želijo ta podatek relativizirati tako, da trdijo, da je več istospolnih otrok istospolnih staršev zaradi tega, ker so takšni otroci bolj odprtega duha.

Vendarle pa gre za pomembno determinantno, ko bi razne institucije odločale o tem, kakšen dom je za otroka optimalen. Pomembno pa je, da tako daleč sploh ne pride. Pomembno je, da se izčrpajo vse pravne možnosti, da se uveljavi volja državljanov in pravica otrok do matere in očeta. Ne smemo dopustiti, da na koncu socialni delavci odločajo o usodi otroka pri tako ključnih stvareh.

Andrej Žitnik