fbpx

Medtem ko se pri nas jezimo nad Hrvati, želi avstrijska ministrica zgraditi trdnjavo okrog Evrope

Foto: STA

“Popolnoma zavestno so usmerili migrante proti reki Sotli in jih pustili plavati. Bili so premočeni in pomanjkljivo oblečeni,” je nedopustno in neodgovorno akcijo Hrvaške komentiral Šefic. 

Na novinarski konferenci vlade sta državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan predstavila razmere na terenu na območjih, ki jih je zajel največji migrantski val.

Johanna Mikl-Leitner: “Okrog Evrope moramo zgraditi trdnjavo” 
Trenutno v Sloveniji na vstop v Avstrijo in nato v Nemčijo čaka 12.600 beguncev. Danes je avstrijska notranja ministrica spontano prišla na krizno srečanje ob meji pri Šentilju. Našla je jasne besede: “Okrog Evrope moramo zgraditi trdnjavo.” Če nam ne uspe zaščititi evropskih zunanjih meja, potem razmer ne obvladujemo več. Okrog Evrope moramo zgraditi trdnjavo.”

Med nočnim helikopterskim varovanjem zelene meje je slovenska policija ob 21.50 zaznala večjo nenapovedano in neorganizirano skupino migrantov, ki je Hrvaška ni najavila. Ti so jih izpustili na zadnji železniški postaji in jih z manjšim spremstvom napotili peš proti slovenski meji.

Zabredli v reko
Hrvaški organi v ničemer niso hoteli preprečiti prehoda velike skupine migrantov preko reke Sotle ali jih usmeriti drugam. “Popolnoma zavestno so jih pustili proti reki in jih pustili plavati. Bili so premočeni in pomanjkljivo oblečeni.” Migrantom je pomagal tudi helikopter s svetlobnim usmerjevanjem in kazanjem poti do Slovenije, kjer so jih prevzele slovenske varnostne sile.

Hrvaška diskreditira Slovenijo doma in v tujini
Hrvaška z nekontroliranim prevažanjem migrantov proti naši državi prenaša soodgovornost za migrantsko krizo na Slovenijo. “Takšno ravnanje je nedopustno in neodgovorno,” je še Šefic okrcal hrvaške oblasti. “Kljub temu dialog poteka konstruktivno, svoja stališča bomo predstavili tudi komisarju za migracije.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes dejal, da je Hrvaška ponudila Sloveniji možnost, da bi izredni hrvaški vlaki peljali begunce in migrante do mejnega prehoda Šentilj in ne le do hrvaško-slovenske meje. Odgovora slovenske strani ni bilo, je zatrdil novinarjem pred današnjo sejo hrvaške vlade, poroča STA.

Preučujemo možnosti za postavitev šotorišča
Poveljnik civilne zaščite Šestan se je ravnokar vrnil iz Dobove, kjer po njegovih besedah vladajo nemogoče razmere. “Preučujemo tudi možnosti za postavitev šotorišča, ki bo lahko sprejel 2 do 3 tisoč ljudi. Ko bodo dobili dovoljenje lastnika, bo šotorišče postavljeno v dveh dneh.” Kritične razmere so tudi v Šentilju, v vojašnici Vrhnika pa je sistem za bivanje migrantov za silo vzpostavljen.

Odzivi na begunsko krizo
Na begunsko krizo v Sloveniji pa so se odzvali tudi Branko Grims (SDS), Jernej Vrtovec (NSi) in Bojan Dobovšek iz skupine nepovezanih poslancev.

Grims: Vlada je sanjarila, da se lahko zanaša na druge
Poslanec SDS Branko Grims je pozval vlado, da čimprej skliče izredno sejo DZ. Na obmejnih območjih namreč prihaja do materialne škode, posledic pri občanih, policiji in prostovoljcih, kaos je očiten. Vlado opozarja, da se Slovenija lahko opre samo na lastne sile in se ne sme zanašati na druge.

“Potrebno bi bilo že vnaprej poskrbeti za zaščito na meji in postaviti ograjo. Čas je potekel,” še dodaja Grims.

Vrtovec:  V tem trenutku ni časa za politične obračune
Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije je povedal, da je situacija resna, saj je množični migrantski val presegel vse meje. Ukrepanje vlade je bilo kljub opozorilom prepozno. Dodal je tudi, da v tem trenutku ni časa za politične obračune, ampak je skrajni čas, da vlada prisluhne nasvetom opozicije. Vlada se mora pripraviti na možnost, da se Avstrija odloči zapreti meje s Slovenijo. Če v tem primeru ne bo poskrbela za stanje na mejah, se na našem ozemlju lahko znajde več 10.000 migrantov, Slovenija pa na kaj takega ni pripravljena.

Dobovšek:  Slovenija naj EU predlaga ukrepe
Bojan Dobovšek iz skupine nepovezanih poslancev podpira sklic izredne seje DZ. Strokovnjaki so že dlje časa opozarjali na težave, vendar jih vlada ni poslušala. Slovenija bi se po njegovem mnenju morala tudi pred mednarodno javnostjo postaviti za svoje cilje. “Le skupaj bomo lahko rešili migracije v Evropi, zato mora vlada predlagati EU ukrepe za celotno rešitev, ne pa samo čakati na rešitve, ki jih bo predlagala EU,” je še dodal.

Marko Puš, Nina Knapič