fbpx

Šefic: ‘V Sloveniji je 231 migrantov, ki jih je Avstrija dokončno zavrnila’

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic (Foto: STA)

Čeprav naj bi Slovenija na meji s Hrvaško izvajala enak režim kot Avstrija, smo pri tem očitno zelo površni. V Sloveniji je 231 migrantov, ki jih je Avstrija dokončno zavrnila. Nekaj jih bo v Sloveniji tudi ostalo. Skupaj je v naši državi za azil zaprosilo že več kot 400 ljudi, dnevno pa v državo še vedno prihaja od 250 do 800 migrantov.

V Sloveniji je od septembra dalje za azil zaprosilo 442 ljudi, od tega jih je danes v državi le še 326. Pri nas je nastanjenih še 231 migrantov, ki jih je Avstrija dokončno zavrnila in jih ne bo več sprejela nazaj, je dejal sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic. Pohvalil se je sicer, da Avstrija nekaj dni Sloveniji ni zavrnila nobenega migranta, a bi moral biti režim na slovenski meji s Hrvaško kljub temu enak, kot je na meji z Avstrijo. Potemtakem Avstrija Sloveniji ne bi smela zavrniti nobenega migranta.

Šefic namreč trdi, da je vsak, ki želi vstopiti v Slovenijo, še naprej podvržen natančnemu preverjanju države izvora, osebnih dokumentov in registracijskih postopkov.

Nekateri izmed zavrnjenih migrantov bodo ostali v Sloveniji
Slovenija ima tri možnosti, kaj storiti s stalno zavrnjenimi migranti. Nekateri bodo vrnjeni v državo, od koder so prišli, nekateri bodo vrnjeni v izvorno državo, nekateri pa bodo dobili možnost začasnega zadrževanja v Sloveniji. Vsi zavrnjeni migranti so nastanjeni v centru za tujce.

Dnevno sicer v Slovenijo prihaja od 250 do 800 migrantov, trenutno pa je v nastanitvenih centrih nastanjenih 231 migrantov. Prosilci za azil so nastanjeni v azilnem domu na Viču v Ljubljani in na izpostavah doma na Kotnikovi v Ljubljani ter v Logatcu.

Za azil je zaprosilo tudi 78 mladoletnikov brez spremstva. Od tega jih je v državi še 53. Za mlajše od 15 let nastanitev v posebnem oddelku azilnega doma ni primerna, zato so nastanjeni v kriznih centrih, vlada pa zanje še naprej išče ustrezno namestitev. Starejši od 15 let so nameščeni v posebnem oddelku azilnega doma.

Za zdaj še ni mogoče, da bi mladoletne migrante kdo gostil doma
Šefic je še dejal, da se je kar nekaj ljudi javilo, da bi na dom sprejeli mladoletne migrante, a je dodal, da je to vsaj zdaj praktično nemogoče. Najprej skušajo oblasti namreč najti mladoletnikove starše ali skrbnike. Več možnosti za nudenje namestive sledi po tistem, ko mladoletnik pridobi azil. “So pa vse ponudbe zabeležene in bodo uporabljene, če bo treba,” je še dodal sekretar na notranjem ministrstvu.

M. G., STA