fbpx

Seksi odvetnica pokopala direktorja AVK Andreja Kraška

Direktor AVK Andrej Krašek je podal zahtevo za razrešitev (Foto: STA)

Nedavno razkritje afere med direktorjem Agencije za varstvo konkurence Andrejem Kraškom in odvetnico Matejo Čuk se je končalo z odstopom Kraška, ki je zaradi pritiskov že poslal zahtevo za razrešitev. 

Krašek je v odstopni izjavi zapisal, da “je bil deležen nenehnih pritiskov in da njegovo zasebno življenje ni nikoli ogrožalo strokovnosti in nepristranskosti njegovega dela na AVK”. 

Nenehno pod pritiski in drobnogledom
V sporočilu je še zapisal, da je delo agencije moteno zaradi nenehnih pritiskov, ki so jih bili s sodelavci deležni zato, ker so opravljali svoje delo in se jim uspešno upirali: “Osebno sem že več kot dve leti deležen zasledovanj, nedovoljenih snemanj, fotografiranj, izsiljevanj, blatenja v medijih in številnih anonimk. V zadnjih mesecih so se povečali tudi neposredni pritiski na mojo družino.”

Zato v okolju, ki dopušča taka dejanja, ne želim sodelovati,” je še dodal Krašek.

Z afero do konflikta interesov
Nedavno so se na spletnem portalu Požareport pojavila namigovanja, da je med Kraškom in odvetnico Matejo Čuk iz odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki je zastopala stranke v postopkih pred AVK, prišlo do konflikta interesov. Da sta zasebno več kot le prijatelja, so pokazale fotografije, ki so ju ujele v položaju, ki dokazuje tudi njuno intimno vez.

Krašek in Čukova sta se pojavila na nasprotnih bregovih vsaj v petih primerih, v katerih je odločal AVK, Čukova pa je zastopala stranke v postopkih. Šlo je za koncentracije Sija, Perutnine Ptuj, Agrokorja, Adriatica.net, Gen-I in Elektro energije, Wire Technology, Trafilerie Industriali in Dinosa, Gorenje Surovine ter Unire.

Tudi izsiljevali so ga
Krašek je postal direktor AVK decembra 2012. Že lansko leto je razkril, kako mu tajno sledijo neznanci ter ga izsiljujejo s fotografijami in videoposnetkom z žaljivo vsebino. Njegovo ime se je večkrat pojavilo v medijih, celo takrat, ko je odnesel glavo gospodarskega ministra Cerarjeve vlade Jožefa Petroviča v samo nekaj dneh po njegovem nastopu funkcije. Njegova žena pa je kar brez najetih posojil kupovala zazidljiva zemljišča, je poročal Dnevnik.

Odločitve, ki so zaznamovale njegov mandat
V času svojega triletnega mandata je Krašek odločal v pomembnih primerih ugotavljanja koncentracije – npr. med Mercatorjem in Agrocorjem, ki ji ni nasprotoval, ter pri ugotavljanju zlorabe prevladujočega položaja ProPlusa in Geoplina. Odmeven je bil tudi primer kartelnega dogovarjanja družb DZS, Mladinska knjiga Trgovina in Extra Lux pri prodaji pisarniškega materiala v državni in javni upravi. Med zadnjimi pomembnejšimi odločitvami AVK pod vodstvom Kraška sta bili odobritev združevanja Gen-I in Elektro energije ter Heinekenov prevzem Pivovarne Laško.

V hud politični spopad se je Krašek vmešal, ko je njegova agencija ugotovila, da je podjetje ProPlus z marketinškimi prijemi močno kršilo Zakon o varstvu konkurence, za kar ga je AVK oglobila za 4,9 milijone evrov. Kazen bi Pop TV ter Kanal A fizično uničila, pred propadom pa je korporacijo rešilo ljubljansko sodišče, kjer se je postopek šele začel. Krašek je sumil prav podjetje ProPlus, da je najelo profesionalne sledilce, ki so ga izsiljevali s fotografijami in videoposnetki. Pritisk na Kraška so na ProPlusu izvajali tudi preko direktorja informativnega programa Pop TV Tomaža Peroviča in direktorja pravne službe Ceneta Grčarja na tedanjega generalnega sekretarja stranke SD Uroša Jauševca, ki naj bi ga po enem predvolilnem soočenju zvabila v kletno pisarno in mu dejala, naj Kraška umiri, sicer bodo škodili volilni kampanji njegove stranke. Jauševec naj bi po razgovoru iz pisarne prišel ves bled, poroča Požareport.

M. P., STA