Senčna stran Škrabčevega delovanja: Integrator, ki je nekoč prisegal na Forum 21, danes prisega na NSi

Milan Kučan in Janez Škrabec (Foto: Mediaspeed)

Od pristanišča v Odesi prek terminala Čehov do kanalizacije zgornje Dravske doline. Pregovor, da ni vse zlato, kar se sveti, kaže tudi senčno stran Škrabčevega poslovanja. Reporter je pred časom pisal o kriminalnem ozadju Škrabčevega ruskega posla z avtomobili, saj naj bi šlo za tako imenovani reeksport avtomobilov. Lade, ki naj bi jih njegovo podjetje uvažalo v Ukrajino, naj tja ne bi niti prišle, saj naj bi v pristaniščih Odesa in Iljičevsk zamenjali dokumente, avtomobile pa poslali nazaj v Rusijo.

Pri tem naj bi se po besedah Miodraga Pavkovića, takratnega Škrabčevega partnerja, služil velikanski dobiček. Pavković je bil, kot je poročal Reporter, eden od partnerjev Transtrada, a naj bi ga izigrali in nezakonito izbrisali njegov petinski delež, kar je pozneje na sodišču uspešno dokazal. Po njegovih besedah naj bi Škrabec takrat prevzel za 40 milijonov dolarjev neplačanih terjatev, ki so jih na ruskem trgu imela nekatera podjetja iz nekdanje Jugoslavije. Toda ruski revizorji so na začetku tisočletja odkrili, da je šlo za terjatve, ki sploh niso obstajale, vsota pa naj bi bila kar desetkrat večja – 400 milijonov dolarjev.

Intereuropa v sporen projekt vložila 140 milijonov evrov
V žarišču medijev se je Škrabec znašel tudi v povezavi z gradnjo avtomobilskega terminala v Čehovu v Rusiji, ko je Intereuropa pod vodstvom takratnega predsednika uprave Andreja Lovšina v sumljivih okoliščinah v projekt vložila 140 milijonov evrov. Tožilstvo ”grešnemu kozlu” Lovšinu očita zlorabo položaja, ker je leta 2007 začel gradnjo brez soglasja nadzornega sveta. A poznavalci vedo povedati, da je Lovšin le žrtev, glavni ”integrator” projekta je bil prav Janez Škrabec, saj je terminal gradilo prav njegovo podjetje.

Zemljišča v Čehovu je Intereuropa namreč kupila od Konstantina Belousova, tedanjega direktorja družbe Riko Maš, ruske hčerinske družbe podjetja Riko. Belousov je Intereuropi zemljišča prodal za 35 milijonov evrov, in to le tri dni po tem, ko jih je kupil za 10 milijonov evrov. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je večina kupnine, 25 milijonov evrov, končala na računu LGT Bank v Vaduzu. Koprsko sodišče je sledilo predlogu tožilstva in liechtensteinske pravosodne organe pozvalo k razkritju podatkov o računu LGT Bank v Vaduzu, a je bila prošnja zavrnjena, čeprav je Liechtenstein zavezan k spoštovanju Evropske konvencije o medsebojni pomoči v kazenskih zadevah in Konvencije o pranju, odkrivanju, zasegu in zaplembi premoženjske koristi, pridobljene s kaznivimi dejanji. In zakaj je prišlo do zavrnitve? V obtožnici piše, da so pri liechtensteinskih pravosodnih organih posredovali ne samo Andrej Lovšin, ampak tudi Janez Škrabec, Aleksander Belousov in Jozo Dragan, čeprav je bilo po trditvah tožilke zaprošenim pravosodnim organom jasno sporočeno, da se postopek vodi le zoper Andreja Lovšina.

Na sojenju na koprskem sodišču je Škrabec prodajal pravljice, da ”razen poslovnega sodelovanja med slovensko družbo Riko in rusko družbo Riko Maš ni drugih povezav. Pa čeprav je v prvem delu imena te družbe beseda Riko; tega so si sposodili od nas, ker ima Riko tak ugled v Rusiji.” To, da je Intereuropa 20 od skupaj 35 milijonov kupnine nakazala v Liechtenstein, se Škrabcu ni zdelo popolnoma nič neobičajnega, dejal je: ‘Skoraj vsi nepremičninski posli se delajo tako, pa ne samo v Rusiji.”

Miselnost, ki veje iz zadnjega stavka, mu je letošnje poletje potrkala na vrata v obliki kriminalistične preiskave zaradi suma storitve kaznivih dejanj gospodarskega kriminala v zvezi z vodenjem projekta gradnje kanalizacijskega sistema, za katerega so občine (Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje in Selnica ob Dravi), država in EU plačale skupaj 37 milijonov evrov. Riko je tudi po zaključku gradnje kanalizacijskega omrežja v Dravski dolini pridobil še 40-milijonski posel gradnje vodovodnega omrežja, pogodbo je letos marca v Dravogradu podpisal prav direktor Škrabec. Riko v projektu nastopa kot ”vodilni partner”, s področja gradbeništva se mu pridružujejo podjetja Slemšek, Kostmann in Pomgrad v lasti Stanka Polaniča.

Mimogrede, ob obisku kriminalistov na sedežu Rika je v slovensko javnost spolzel pomemben detajl, v fotogaleriji hišne preiskave, ki so jo objavili na portalu siol.net, je bilo videti tudi Marka Pogorevca, ki je najbrž ob preiskavi opravljal vlogo Škrabčeve priče.

Celotna fotogalerija je dostopna na tej povezavi.

Integrator, ki je nekoč prisegal na Forum 21, danes prisega na Novo Slovenijo
Čeprav Škrabec zase trdi, da je pri svojem sodelovanju s političnimi strankami pragmatičen in da v življenju ne potrebuje velikih zgodb, temu ni tako. Po aktivnem sodelovanju v Forumu 21 se Škrabec v zadnjih letih vse bolj aktivno vpleta tudi v slovensko politično življenje, kjer odkrito podpira Novo Slovenijo. Pred meseci je v intervjuju v oddaji Dora na Idea TV odkrito dejal: ”Če bi Kučan imel stranko, bi jo volil. Zdaj sem volil Ljudmilo Novak, ki je kandidirala v Ribnici, in program njene stranke.”

Škrabec, ki je nekoč pravil, da je njegov najboljši prijatelj Jožef Školč, danes največ časa preživi z vplivnim lobistom Markom Pogorevcem, lastnikom svetovalnih družb Atlantik Group, d. o. o., in Fronteks, d. o. o., v prostem času pa je svetovalec za varnost Telekoma Slovenije. Prav Pogorevc naj bi bil ključen človek pri ”interesni poroki” med Škrabcem in Novo Slovenijo. Na vprašanja, s kom se druži v prostem času, Škrabec sicer odgovarja: ”Odkrito povem, da se družim po interesih. Največkrat je tako, da povabim koga na večerjo, da bi se z njim kaj dogovoril.”

No, in tako je Škrabec decembra 2012, najbrž v luči zaključka uspešnega leta, v svoji blejski vili Beli dvor organiziral slavnostno večerjo, ki so se je udeležili predsednik Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, Janko Jenko, takratni izvršni direktor Državljanske liste, takratni generalni direktor policije Stanislav Veniger, pa pomembni akterji gospodarskega parketa Tine Svoljšak, takratni član uprave Darsa, Blaž Košorok, takratni generalni direktor HSE, Boris Novak, generalni direktor Pošte Slovenije, Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Union, bivši generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej in takratni nadškof Anton Stres. Ko so mediji v naslednjih dneh začeli postavljati vprašanja o ”večerji v Škrabčevi vili”, je Škrabec hitel pojasnjevati, da se je družba zbrala v čast 70. rojstnemu dnevu nadškofa Antona Stresa ter da je on zgolj posodil svojo vilo.

Pri Škrabcu Tonin predstavljal svojo knjigo Upanje za Slovenijo
Odkrite simpatije med Novo Slovenijo in Janezom Škrabcem ter njegovim omrežjem se v nasprotju z minulimi leti pravzaprav ne skrivajo več. Tako je pred dobrim letom, natančneje 4. oktobra 2016, v ”skednju” Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici Škrabec organiziral poseben dogodek v čast Mateju Toninu, vodji poslanske skupine NSi. Na srečanju, na katerem so za 10 evrov prodajali knjigo ”Upanje za Slovenijo”, ki naj bi jo napisal Tonin, se je zbrala pisana druščina. Na spletni strani Škrabčeve domačije so zapisali, da Tonin v svoji viziji ”ponuja svež pogled voditelja nove generacije, postavljene v realnost četrtstoletne države”, na dogodku pa naj bi se iskrili ”politična zagnanost, mladostni entuziazem in trden vrednostni sistem mag. Mateja Tonina.

Na Facebookovem profilu družbe Riko so objavili tudi obsežno fotogalerijo z dogodka, ki so ga poleg Janeza Škrabca, ki je skupaj z Robertom Ilcem sedel v prvi vrsti, obiskali tudi Metka Tekavčič, dolga leta najvplivnejša dama Socialnih demokratov, lobist Božo Dimnik, ki je znan po vlogi ”integratorja” levice in vrhov slovenske cerkve, ter njegov nečak Marko Kryžanowski, pomemben solastnik ACH nekoč mogočnega Hermana Rigelnika ter bivši predsednik uprave Petrola, lani v drugo obsojen na leto dni pogojne kazni zaradi zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Petrola.

Posledično, izhajajoč iz vsega navedenega, je očitno dejstvo, da imata Janez Škrabec in njegovo omrežje izjemen vpliv na delovanje Nove Slovenije. Pri izpostavljanju ”integratorske” vloge Marka Pogorevca je treba izpostaviti še informacijo, da naj bi Kučan že večkrat obiskal Pogorevca na sedežu Telekoma na Vilharjevi. Če k temu dodamo dejstvo, da je Škrabec še danes osebni prijatelj Milana Kučana, s katerim se redno srečujeta, postanejo povsem upravičeni dvomi v delovanje Mateja Tonina v primeru glasovanja o ”Kučanovi pokojnini” v času druge Janševe vlade. Takrat je Matej Tonin dejal, da bo naredil ”konec maščevalni politiki”, in podprl opozicijsko zakonsko dopolnilo, s katerim nekdanji predsednik Milan Kučan ni izgubil pravice do razlike med pokojnino in 80 odstotki plače predsednika republike. Milan Kučan namreč prejema redno pokojnino v višini 1.623 evrov, preostali znesek do 3.220,96 evra pa je razlika do 80 odstotkov plače predsednika države. Pozneje se je ”zgodilo” še vabilo Milana Kučana za evropskega poslanca NSi Lojzeta Peterleta, ko se je slednji udeležil okrogle mize Foruma 21 ”o aktualnih dilemah in prihodnosti Evropske unije”. Po kazenski ovadbi, ki so jo veterani slovenske osamosvojitve letos vložili zoper Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta, pa je zaradi nestrinjanja s to potezo Peterle celo izstopil iz VSO.

Izhajajoč iz ugotovitev, lahko upravičeno domnevamo, da je prav s premišljenim pristopom Janeza Škrabca, ”integratorja za srečo ljudi”, stranka Nova Slovenija v zadnjih štirih letih pristala v nehvaležnem naročju enega od trenutno najvplivnejših politično-gospodarskih omrežij, ki deluje v Sloveniji.

Andrej Žitnik

 • Tetka iz ozadja

  Janšisti, vsi so vam obrnili hrbet, še za eno vaško veselico vas več ni.

  • Majda

   Bednica, Kucanovo trobilo! Ko bos odrabljena in izrabljena, tudi za fehtat ne bos vec dobro.

   • MEFISTO

    Tale Tetka ni ženska ampak moški z odsluženim pimpekom.

    • karlina

     PODPIS

   • karlina

    Saj ni zenska, to je po moje sam don carleone, ali pa njegov zvesti oproda, ki je bogato nagrajen in plačan, da serje po našem portalu

  • učko

   Ta rdeči fašisti, kljukast križ vam nekje iz riti ven moli, poglej svoj avatar.

   • Tetka iz ozadja

    In konec meseca vas bomo zopet preštevali, kot kake stekle cucke

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • xtc

   Težava vas trolov je v tem ,da ste spravili Slovenijo na isto pot kot Yugo,misleč ,da boste zlezli nazaj k Srbon v Novo Yugo a so vaz zheblali Hrčki na polno prav smešni boste,ko boste Slovenijo uničili kot ste Yugo in ko bomo pošteni zopet tam kjer zgodovinsko spadamo k Avstriji vi napredni pa pod Lahi.

   • Tetka iz ozadja

    Kje in kako boš živel bomo odločali MI, ne ti. Ti si zgolj statističen nič vreden podatek.

    • sprehajalec

     Izbrali ste si pač življenje v skretu.

    • karlina

     A groziš, samo vprašam, ti komunistični podlez ,ti gnoj od gnoja

   • karlina

    PODPIS, če mene vprašaš, se v tej drzavi vsi ti barabini, bivši in še vedno komunisti, ter njihovi pokvarjeni in nevarni potomci, nagibajo , da vse , kar se da uničijo, pokradejo, na koncu pa bomo pristali pod Rusijo, ker nas bodo iz EU VRGLI VEN, oz. EU bo razpadla , itak smo zadolzeni za vsaj 100 let in še več, kdo nam bo dajal denar in pod kakšnimi pogoji, pa sem napisala ze zgoraj

  • karlina

   O, se je oglasil sam presvetli don carleone, očitno, ti kar sanjaj

 • sloustava

  NSI! Ko in ce bodo razcistili rabote v svoji stranki, naj Novakova sele zacne tazmisljati, ce bi pomislila na nadidaturo za predsednico drzave. Kaj imamo danes? Brezvestno kandidatko NSija, ki bi za lastno slavo prodala stranko. Brezglavo tekanje h Kucanu, Skrabcu, hvalisavost brez podlage in osnove in, predvsem, RAZDIRALNOST, ki jo kot kristjanka ne bi sploh smela poznati, so njeni atributi. Da ne napisem o njenih mladcih, njenih v stranki mislim, ki so kot mavrica…. Dr. Bajuk je bil NSI, sposoben, veren, ZDRUZEVALEN, zato je bil v Parlamentu in v Vladi. Osebki NSIja bodo ostali pred Parlamentom in prvi pokazatelj bodo volitve cez dober teden. Hudic tici v podrobnostih:kandidatka, ali ste kdaj zaslidili, da bi Zidan rusil Mesca? Ali javno gobcal, da z Levico ne bo delal, dokler bo Mesec vodil to stranko? Levaki drzijo skupaj, kristjani se pa, kaj, kandidatka, kaj? JA, vtikate v druge kot branjevke na trgu, sami imate pa noro pokvarljivo in smrdljivo robo! UTIHNITE ZE ENKRAT in delajte ZA Slovenijo, NE za Kucana!!!!! Dio mio!

  • karlina

   VELIK, PODČRTAN PODPIS, sicer pa-luda mila ni nikoli bila kakšna prava kristjanka, kako ze, če je učiteljica po izobrazbi in kako bi lahko uspela, od učiteljice, zupanje, do politike, če ne bi bila naša-njihova, sramota pa je in to res grozljiva sramota, da izkorišča kristjane, oz. sam vrh cerkve , ki bo najverjetneje propagirala prav njo. Sama srčno upam, da bodo kristjani, ki so res pravi kristjani, KONČNO spregledali, da imajo opravke s tistimi, katerih predniki so med in po 2. svetovni vojni, morili prave, domoljubne in zelo verne SLOVENCE !!!!!

 • MEFISTO

  Rdeča levica razglaša Ljudimilo Novakovo zaradi njenega pispevka k ponovni komunistični okupaciji Slovenije za zgodovinsko osebnost.

  Takoj ko je prevzela krmilo Nove Slovenije, je podpisala novo Dolomitsko izjavo in krščanske demokrate, ki so vse kaj drugega kot to, spremenila v krščanske socialiste in jih umestila na trdi del levice.

  Slava ji!

  • karlina

   TOČNO

 • učko

  Ko bo NSi popušila na volitvah, je tut Škrabec ne bo več šmirglal !!!!

 • AlojzZ

  Ah! Jaz sem pa mislil, da boste, to je uredništvo in gospod Andrej, obračunali z gospodom Škrabcem?! Pa le konkurenčno NSi blatite.

  • učko

   Objektivni mediji ne obračunavajo z nikomer, ampak so kar se da objektivni in polni informacij !!!!

  • MEFISTO

   Škrabec je, kar je, predvsem tajkun Foruma 21, krščanski socialisti Nove Slovenije pa bi morali vedeti, s kom imajo opravka in se ne bi smeli podati na pot izdajstva kot leta 1941.

   Še danes se komunisti sklicujejo na lastno legitimnost ravno zaradi krščanskih socialistov.

   • karlina

    PODPIS-vidiš, denar in oblast sta sveta vladar in pri novi sloveniji je tako, na zalost, zame so oni izdajalci domoljubnega , krščanskega človeka v SLOVENIJI

 • učko

  Zakaj pa Škrabec ni pod svoje okrilje vzel SLS? Ker je na prejšnjih volitvah popušila !

 • Catwoman

  Forum 21 in Nsi je eno in isto. Tonin je od Škrabca že pred leti dobival denar za kampanje preko njegovih firm. Ne bodimo naivni! Vse se dela pod strogim Milanovim nadzorom.

  • karlina

   TOČNO, to vidimo vsi, ki imamo zdravo kmečko pamet, ampak na zalost, ne moremo proti tem rdečim lopovom enostavno nič, kako bo kdaj v parlamentu kaj dosegla SDS, če je edina desna in tudi, kako bo kdaj zmagala na volitvah , če je več, kot polovica drzavljanov, povezanih tako ali drugače s temi barabami

   • Catwoman

    Pozdravljena Karolina. Veš, kaj je Milan na začetku rekel, svojim zvestim “vojakom” ? “Razkropite se po vseh strankah in delajte zdrahe, kajti le tako se nam bo uspelo obdržati!” To niso moje besede, ampak besede človeka, ki je to jasno slišal. Ne misli, da infiltriranih oseb v SDS ni. Povsod so krti in informacije uhajajo vsaki moment.
    Prav imaš. Težka bo.

 • Catwoman

  Pahor je postal trmast in svojeglav, pozna preveč skrivnosti in je nevaren, Ljudmila pa je Kučanov novi paradni konj.

 • MEFISTO

  Mene pa zanima, ali nosi Škrabec tudi tangice.

  K tako oprijetim hlačam prave moške gate ne sodijo.

  • karlina

   Ha, ha, h,ah, ha, ha, ha, to sem se tudi jaz vprašala in zgornja poza resnično spominja na …….

 • RATATA

  küćan še vedno nazaj raste.

  • Tetka iz ozadja

   JJ je višji, Kučan pa večji.

   • RATATA

    Ti si pa globoki, saj si v globokem dreku brezumne pohabljenosti.

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • domovina mili dom

    “Tudi majhen predsednik je lahko velik diktator.”

    • karlina

     Popravek-ne lahko, pač pa JE !!!!!

   • milanček

    ja, je večji lopov oz je komunajzarsko govno!

    • karlina

     VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!!!

 • Tetka iz ozadja

  In konec meseca vas bomo zopet preštevali, kot kake stekle cucke

  • stajerc5

   Ti pa zadnje case vedno bolj jecljas in se ponavljas. A te je Stric iz ozadja, da imas motnje?

  • karlina

   A tebe so pa zopet spustili s ketne, očitno

 • domovina mili dom

  Škrabec je ambasador Nsi-ja, da ga vključi v F21. Naj še malo kane v žep tej mali strančici. Kdor koli se rokuje z malim diktatorjem , to dela iz koristoljubja. Tako ti ritolizniki poslujejo z udbomafijskimi kanali.

  • milanček

   škrabec je ambasador buzerantov!!!!!

   • domovina mili dom

    Ni važno kaj je, zločinsko je prijateljevanje z doživljenskim predsednikom para komunistične države.

    • milanček

     se strimjam, stranka NSi je kolaborantska stranka, paktira s forum21 in komur to ni jasno je bedak! Ljudmila, tonin nadaljujejo kurvinsko politiko od peterleta, rejca, potem iz SLS podobnika, pokojni zagožen in še in še, ki so vsi bili kućanovi ritolizniki! Ne zastopim pa slovencelne, da še vedno nasedajo tem izdajalcem slovenskega naroda!

     • domovina mili dom

      Ko bo narod travo jedel, kot v stari jugi, potem. Ampak je nevarnost tudi potem, da se zopet ne ponovi leto 92.

     • karlina

      TOČNO

     • karlina

      PODPIS

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   TOČNO, kar naenkrat se je Peterle čudezno pozdravil in kar naenkrat je dobil sluzbo v EU parlamentu in kar naenkrat je začel pljuvati proti osamosvojiteljem, zakaj ze

   • domovina mili dom

    kljub temu, da bo Matilda pokosila to rdečo nesnago, so ti rdeči stari prdci zasejali plevel, ki se ga ne bomo znebili za kar bodi.

 • Anton

  Ker je Intereuropa, (če se motim, prosim da me popravite) državno podjetje (v večinski lasti) me zanima kot državljana oz davkoplačevalca ,shema financiranja pri tem projektu . Ali je šlo za kredit oz v kolikšnem obsegu omenjenega zneska (140 miljonov). Vkolikor je šlo /tudi šlo za kredit me zanimajo pogoji, pod katerim je bil le-ta najet.

  sarkazem press

 • Olga

  Komunist bo vedno komunist! Laž in kraja mu je v krvi! Škrabec ni izjema! Zdaj tudi vidimo, da Toninov glas za Kućanovo penzijo ni bil slučaj, ampak namerno dejanje! Slovenija je z Ludo Milo le depandansa komunistov! Navija za več “demokracije na desnici”, kar pomeni Kućanovo SZDL! Putinov model! Radi bi uničili opozicijo in vladali tako kot Putin!
  Volimo pravo desnico in ne nasedajmo kriminalcem in izdajalcem! Tudi predsedniški kandidat naj bo iz vrst prave desnice! Levičarje na smetišče zgodovine!

  • janez cepec

   maš prou, enkat komunajzar, vedno komunajzar, sam dopovej to vašmu diktatorju, k’ je tud prsegu na komunizm, dons pa prsega na demokracijo, njemu po meri. kurc pa Ivanova demokracija

   • karlina

    O ,ti cepec, tebe pa Janša res grozno, grozno boli, kajne

  • karlina

   No, luda mila se je dobro izgovorila in dejala, da v njeni kampanji ni kučan, je pa seveda Škrabec, ki je kučanov človek, skratka-ta stranka je SRAMOTA ZA SLOVENSKI KRŠČANSKI NAROD, ker nima niti slučajno nobene veze s kristjani, ampak sodeluje z roko v roki s komunisti, fuj

 • karlina

  Vsi so del udbovsko -h……a lobija.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!