fbpx

Šibkost Šarčeve vlade se kaže na vsakem vogalu: Na posvetu koalicije spet brez konkretnih sklepov. Bo tako vsa štiri leta?!

Foto: STA

Posvet predsednikov koalicijskih strank se je tudi pred današnjo sejo vlade končal brez sklepov. Pogovarjali naj bi se tudi o rebalansu proračuna za leto 2019. Vlada je razrešila Matejo Vraničar Erman s položaja državne sekretarke na ministrstvu za finance. Spor pa ni samo znotraj ministrstva za finance, ampak se prve razpoke kažejo tudi v sami koaliciji. 

Razrešitev je predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj, ker naj ne bi bilo “kemije” med Vraničar Ermanovo in predsednikom vlade Marjanom Šarcem, kot tudi ne med njo in ministrom Bertoncljem. In to kljub temu, da jo je predsednik vlade dolgo časa snubil za mesto ministrice za finance. V ozadju njenega odhoda pa naj bi bili interni boji za vpliv znotraj ministrstva. Spor je vrhunec dosegel v zadnjih dneh, ko je v javnost prišel osnutek novega zakona o obdavčitvi nepremičnin. Javno ga je predstavljala ravno Vraničar Ermanova. Koalicijske partnerje, predvsem pa stranko LMŠ, je zmotilo, da je javnost osnutek videla pred koalicijskimi partnerji. Poznavalci pa pravijo, da kaos na ministrstvu vlada že od začetka mandata Andreja Bertonclja. Namesto Mateje Vraničar Erman na ministrstvo za finance prihaja Natalija Kovač Jereb.

Razpoke med koalicijskimi strankami se poglabljajo
Spor pa ni samo znotraj ministrstva za finance, ampak se prve razpoke kažejo tudi v sami koaliciji. Pred začetkom koalicijskega vrha je bila zelo ostra Alenka Bratušek. Dejala je da bo vztrajala pri ureditvi pokojnin in skrajševanju čakalnih vrst. Reševanje teh prioritet koalicijske pogodbe je zanjo ključnega pomena za nadaljnje delovanje vlade. Poudarila je: “Če niti prvih dveh dogovorjenih stvari ne moremo uresničiti, se lahko sprašujemo, zakaj smo sploh skupaj.” Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa vseeno miri strasti. Koalicijski sporazum za SAB ni le skupek želja, je že pred dnevi poudarila Bratuškova, ki je na koalicijskem vrhu pričakovala odgovore, kdaj in kaj bodo uresničili, ne pa, kaj ni mogoče. A tudi tokrat je koalicijski vrh, kot smo kljub kratkemu času vladanja Marjana Šarca že postali navajeni, minil brez konkretnih sklepov.

Številke so za Šarca neizprosne, kar po 6 popravcih ni nobeno presenečenje
Veliko blamažo pa si je Šarec pred časom naredil z molkom, saj o številkah, torej bistvenem delu proračuna, sploh ni ničesar povedal. Prav tako pa se je Šarec naravnost bizarno odzval na vprašanja novinarjev o konkretnih številkah v koalicijski pogodbi in proračunu, ko je dejal le: “Številke so lahko precej neizprosne in v tem okviru se bo treba gibati.”  Naj le spomnimo, da so bili za nesposobnega Šarca že v srednji šoli popravni izpiti prej pravilo kot izjema, imel jih je namreč kar šest!

Član SD in nekdanji visokošolski minister Jernej Pikalo ima uro za 7.000 evrov, otrokom pa ne privošči dostopnega šolanja v zasebnih šolah. (Vir: Facebook)

Kljub svoji nesposobnosti, ki jo je že večkrat dokazal, pa se ima – kot vsi levičarji – za najpametnejšega. Potem ko je Miro Cerar ignoriral odločbo ustavnega sodišča, po kateri bi morali izenačiti financiranje zasebnega in državnega šolstva, se ima tudi Šarec na področju šolstva za pametnejšega od stroke in sodišč. Da bi se izognil implementaciji odločbe ustavnega sodišča, je za ministra, pristojnega za šolstvo, vzel kar Jerneja Pikala, odkritega sovražnika zasebnega šolstva, ki je celo na zaslišanju arogantno dejal, da upoštevanje ustave za to koalicijo ne bo prioriteta.

J. Ž.