Simoniti odgovarja A. Novaku: Tvoje moraliziranje je odraz miselnosti privilegiranca!

Foto: STA

Vedno bolj mi je jasno, da je Tvoje skrivenčeno moraliziranje odraz miselnosti privilegiranca, ki meni, da je njemu in pesnici dovoljeno vse, drugim pa nič. Kaj ste pravzaprav želeli s prihodom na oder? Da se mora Svetlani Makarovič znova podeliti nagrado, ki ji je bila pred triindvajsetimi leti že podeljena? S kakšno pravico? Bodite no malo spodobni.

Boris A. Novak je v petek nekdanjemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju in medijem poslal novo “zmerjaško” pismo. Nanj je odgovoril Simoniti, a njegovega pisma niso objavili, zato obe pismi objavljamo na Nova24TV.

 

Spoštovani nekdanji kolega Vasko Simoniti,

nikoli nisem pričakoval Tvoje hvaležnosti, ker sem Te javno branil pred kazenskim pregonom zaradi kritičnih izjav, nikakor pa si nisem zaslužil Tvojih manipulacij, diskreditacij in celo ščuvanja Tvojih trolov k fizičnemu obračunu. Da je bila smrtne grožnje deležna celo gospa Makarovič, pa je do skrajnosti nedostojno, sram Te bodi!

Tvoj odgovor na moj ugovor zoper nekulturno aroganco, ki si jo izkazal s pljunkom o “treh zanemarjenih osebah”, natančno kaže način Tvojega delovanja. Z neprepričljivo razlago si relativiziral zaničljivost izraza “zanemarjeni” ter odgovornost za lastni spodrsljaj znova pripisal Svetlani Makarovič. V skladu z oblastniškimi  navadami, ki si se jih očitno nalezel, si dal svoj odgovor objaviti falangi medijev, ki marširajo, kakor jim ukažeš. Članek je s pristranskimi in sovražnimi komentarji začinil novinar Domen Mozeg, a to si vnaprej predvidel že sam – Tvoj navidezno spodoben odgovor je šel skozi sito sovražnega govora NOVE24TV in sorodnih medijskih pogonov ter eksplodiral z bruhanjem krvoločnega sadizma anonimnih spletnih komentatorjev. Ti, Vasko Simoniti, si torej sprožil serijo brutalnih in žaljivih napadov, seveda strahopetno anonimnih, med katerimi so tudi fizične in smrtonosne grožnje. Naslednji primerki gnusa, ki si ga škodoželjno spodbudil, so s spletne strani NOVE24TV, podobne pa je mogoče najti tudi v Demokraciji, tedniku Tvoje politične stranke SDS, na portalu Domovina in še marsikje:

mojadezela 7 hours ago

“Klošar Novak je isti gnoj kot podgana Svetlana. In s takimi gnoji ni kaj za debatirat. Samo gobce jim je potrebno razsut na prafaktorje, da utihnejo za vedno.”

Vlad a day ago

 “Prav bi bilo, da se izve, kje ta klošar od Borisa A. Novaka živi in da bi domoljubi dnevno hodili k njemu in mu scali po vratih…da bi bila to neke vrste folklora.”

lukec a day ago

“Simoniti je pač bil, je in bo ostal gospod, ki mu izjemen besednjak ni tuj in kaj šele vulgaren. Novak pa kot potomec tretje generacije likvidatorjev in klavcev ne more in ne bo mogel svojo duševnost spraviti na nivo normalnega občevanja.”

Vasko Simoniti, si kot dvakratni minister za kulturo Republike Slovenije ponosen na oprode, ki tako zvesto izpolnjujejo Tvoje tako kulturne ukaze?

Zavestno in zlonamerno si torej sprožil gonjo zoper pesnico Svetlano Makarovič, režiserja Jašo Jenulla in mene, ki sem bil med drugim Tvoj kolega na ljubljanski Filozofski fakulteti. In Ti samemu sebi laskaš, da si vzor kulture, in celo zaničljivo podučuješ druge, kako naj se obnašajo? Ti in Tvoji somišljeniki zmerjate gospo Makarovič, Jenulla in mene, češ da smo “s ceste vdrli v hram kulture,” sami pa hujskate “cesto” k linčanju nas treh? Kdo je torej tu “cesta”?! Tvoj odgovor na mojo upravičeno kritiko je odgovor vodje tolpe, ki naščuva huligane, naj poščijejo, razsujejo, pobijejo tri kulturnike, med njimi starejšo gospo. Res antološki primerek ministra za kulturo, intelektualca in človeškega bitja!

Tovrstnih napadov in groženj smo vsi trije sicer že vajeni. Gospa Makarovič je v svojem boju za svobodo umetniškega izražanja in za pravice žensk vse življenje doživljala demonizacijo brez primere v zgodovini slovenske književnosti; zato sem v podporo stal za njo na odru Cankarjevega doma. Jaša Jenull je izkazal izjemen pogum in inventivnost pri protestih zoper janšistično straho-vlado v letih 2020-22, h kateri si aktivno prispeval tudi Ti, kolega Vasko; zato sem rad bral pesmi na kolesarskih protestih vsak petek zvečer, ker je bila to edina svetloba, ki je kazala izhod iz subalpskih kotlin v teh dveh dolgih, temnih letih.

Obtožbo, da sem morilec po genetični liniji, je lansirala NOVA24TV na predvečer Prešernove proslave l. 2018, ko sem prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju poezije, še bolj zavratne in nevarne pa so bile grožnje nagrajenkama Prešernovega sklada Maji Smrekar in Simoni Semenič. Janez Janša, Bog in Batina stranke, ki ji tako gromoglasno pripadaš in zanjo marširaš, je večkrat po socialnih omrežjih razširjal sporočilo, da sem genetični morilec.

Nekoč sem Te cenil kot izvrstnega zgodovinarja. Žalostno je, da zdaj iniciraš in orkestriraš pogrome na umetnike in univerzitetne kolege.

Pismu prilagam posnetek spletne strani NOVE24TV.

Še poslednjič Te pozdravlja nekdanji kolega

Boris A. Novak

 

Spoštovani Boris A. Novak,

žal mi je, da spet zamegljuješ bistvo problema in preusmerjaš pozornost od bizarnega in nespodobnega nastopa nepovabljene trojice na odru Cankarjevega doma po koncu letošnje Prešernove proslave. Sam si poslal svoje prvo pismo medijem, od mene pa pričakuješ, naj bom tiho in naj svojega odgovora ne pošljem nikomur. Mislim, da zapisani očitki jasno kažejo na pravilo tvojega delovanja: “Meni je dovoljeno vse, drugim nič. Jaz lahko zmerjam, drugi naj držijo jezik za zobmi.” Obsojam vsak prostaški-strupen govor, ki se širi po spletu in drugod. Pisanje internetnih trolov je res družbeni problem, ki bi moral biti predmet resne debate. Očitno si tako zagledan vase, da ti ne pride na misel, da smo takšnega zlivanja gneva, groženj s smrtjo in sovraštva deležni tudi na drugem bregu. Tvoja vsevidnost ti onemogoča ugledati lastno politikantsko zadrtost. Tudi sam sem bil kot minister deležen grobih napadov, groženj in zmerljivk, zastrašujočih grafitov s podobo svoje odrezane glave pred lastnim domom itd., pa zato še ne trdim, da sta te pobesnele napade spodbudila Ti in Svetlana Makarovič s svojimi protesti. Kaj pa, če so se nespodobni troli, ki jih omenjaš, spomnili na “čudovito” pesem naše pesnice in zato prekoračili sprejemljivo raven komentiranja. Dobro veš, kako lepo tečejo verzi Svetlane Makarovič v pesmi Podganja stranka: “Vem, jutri podgani bom glavo odtrgal/ in stekla podganja bo kri,/ podganjo bom kvizlinško stranko razfukal,/ pa naj na smetišču trohni./”…   … “Vam bom že pokazal rumeno in modro,/ da vsi boste gobce zaprli,/ odplaknil bom vašo besedno čobodro,/ da še lasten drek boste žrli.” Kakšen komentar? Te tole na kaj spominja? Morda na obsedeno željo nacističnih stihoklepcev po uničenju Judov? Stranka, katere član sem, je po mojem mnenju drugačna, kot jo vidiš ti. Slovenska demokratska stranka je demokratična; v današnjih neobetavnih razmerah pa predstavlja tudi zagotovilo, da se demokracija lahko ohranja.

Vedno bolj mi je jasno, da je Tvoje skrivenčeno moraliziranje odraz miselnosti privilegiranca, ki meni, da je njemu in pesnici dovoljeno vse, drugim pa nič. Kaj ste pravzaprav želeli s prihodom na oder? Da se mora Svetlani Makarovič znova podeliti nagrado, ki ji je bila pred triindvajsetimi leti že podeljena? S kakšno pravico? Bodite no malo spodobni.

Glede na vse to, še enkrat ponavljam, da je bila povsem na mestu moja oznaka, da ste na oder prišle nekoliko zanemarjene osebe. Takšna se mi je pač zdela vaša podoba: zanemarjena na zunaj in zanemarjena v notranjem bistvu – brez občutka za drugega, brez obzirnosti do letošnjih Prešernovih nagrajencev. Izraz popolnega egoizma in narcisizma. In ne sklicuj se na pesničino brezkompromisno držo in ženski spol, saj ste s svojim nastopom zasenčili tudi letošnji nagrajenki in ne le nagrajencev. Svoje izjave tako nisem v ničemer, kot pišeš, relativiziral, ampak sem jo samo pomensko razložil.

Kar pa se tiče Tvojega “še poslednjič” v drugem pismu, že v prvem pa, da se najino dopisovanje “s tem sporočilom za vse večne čase končuje”, Ti zagotavljam, da bom Tvoje pismo, če mi boš znova odgovoril, z zanimanjem prebral. Ob tem se bom spomnil na pevce velikega formata, ki se na svojo zadnjo, poslovilno turnejo odpravijo tudi po petkrat.

Lepo Te pozdravljam,

Vasko Simoniti