fbpx

Sindikat delavcev migrantov: Nesramni referenti na davčnih uradih nas zasmehujejo in kršijo zakonodajo!

Foto: STA.

Sindikat delavcev migrantov se je po zadnjih pogovorih na Ministrstvu za finance RS odločil, da na svojo roko preveri, kako so zaposleni na finančnih uradih seznanjeni z določbami Zakona o dohodnini in Zakona o davčnem postopku glede obdavčevanja dohodkov iz tujine. Na SDSM so se po besedah njihovega predsednika Maria Fekonje za ta korak odločili zato, ker so navodila za pravilno davčno napoved dohodkov iz tujine, ki jih njihovi člani dobijo s strani referentov na različnih davčnih upravah, med seboj nasprotujoča, v nekaterih primerih pa celo kršijo slovensko zakonodajo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, na nekatera najbolj pereča vprašanja niso dobili odgovora niti s strani Ministrstva za finance. Zato so se odločili za radikalnejše poteze in bodo v okviru SDSM po Sloveniji obiskovali davčne urade in povpraševali po informacijah, ki so za njih pomembne in se dotikajo predvsem aktualnih tem. Kot so sporočili, bodo urade obiskovali brez predhodnega obvestila, torej nenapovedano, prav tako ne bo vnaprej znano, kateri urad bodo obiskali.

Na seznamu njihovih obiskov se bodo sicer najpogosteje znašli finančni uradi, prav tako centri za socialno delo in zavodi za zaposlovanje. V SDSM so prvi obisk finančnega urada napovedali že za prihajajoči ponedeljek. Bo pa lokacija očitno za zdaj ostala znana le ožjemu vodstvu.

Na finančnih uradih do delavcev migrantov zelo nekorektni
Kot je povedal Mario Fekonja“… so glede na odzive s terena na nekaterih finančnih uradih do delavcev migrantov zelo nekorektni. Na konkretna vprašanja o postopku referenti delavcem migrantom ne dajo konkretnega odgovora, temveč jih zasmehljivo napotijo na prebiranje Uradnega lista, odpiranje varčevalnega računa za plačilo dohodnine ter zavračajo informativne izračune doplačila dohodnine, ki bi delavca migranta pripravil na prihajajočo situacijo.”

Pravila in zakone si od urada do urada razlagajo različno. Nekateri dnevnice lahko vpisujejo, drugi spet ne. Po besedah Fekonje je to še več razlogov, zaradi katerih se bodo oglašali na uradih. Predvsem pa bodo delavci migranti iz prve roke dobili odgovore, ki jih zanimajo.

Sindikalisti se s sekretarjem Tilnom Božičem redno srečujejo, nazadnje so pogovori potekali v prostorih Ministrstva za finance 15. 5. 2017, a niso našli skupnega jezika in so odšli razočarani ter jezni. Sekretar jim je dal namreč jasno vedeti, da se z obdavčevanjem dohodka iz tujine, vsaj v noveli Zakona o dohodnini, ki je v pripravi, ne mislijo ukvarjati. Fekonjo čudi, da sekretar na ministrstvu ne pozna tako splošnih odgovorov, zato meni, da gre za zahrbtno dogovarjanje in prilagajanje.

T. F.