fbpx

Sindikat policistov Slovenije poziva ministra Poklukarja k ponovni vzpostavitvi dialoga

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: STA)

Sindikat policistov Slovenije je v zadnjih mesecih na ministrstvo za notranje zadeve naslovil več pobud, s katerimi bi se po njihovem mnenju lahko pričela aktivno reševati kadrovska kriza v policiji. V SPS ocenjujejo, da imajo socialni partnerji različna stališča glede vzrokov za takšno stanje in sprejemanja ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki se ne nazadnje izraža tudi v poteku pogajanj za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za policiste ter ureditvi kariernega sistema v policiji.

Da bi skušali obnoviti porušeni socialni dialog, je SPS notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju podal pobudo, “da MNZ s ciljem aktivnega reševanja navedene problematike organizira strokovni posvet ali strokovno srečanje, katerega cilj bi bil poiskati ustrezne, strokovno utemeljene rešitve”.

V SPS ocenjujejo, da bi bilo za dobrobit dolgoročnega razvoja policije treba poiskati “strokovne in znanstveno podprte rešitve.” Zato si želijo, da bi minister pri organizaciji strokovnega srečanja vključil strokovnjake s področja “varnostnih ved in varnostnih vprašanj, organizacijskih ved, kadrovskega menedžmenta, upravljanja s človeškimi viri, industrijskih odnosov (socialno partnerstvo), trga dela, delovnega in socialnega prava, pokojninskega prava, marketinga, odnosov z javnostmi, upravnih ved in drugih področij”.

Sindikati opozarjajo: Nujno prisluhniti stroki
Glede na sedanje stanje in napovedane negativne kadrovske trende v policiji namreč menijo, da je “nujno potrebno prisluhniti sodobnim strokovnim in znanstvenim ugotovitvam na mednarodnem področju iz navedenih strokovnih področij”.

Tudi policisti imajo dovolj nesposobnosti ministra Poklukarja: Njegovo delo označujejo za sramotno, posredoval ni niti predloga za kadrovsko povečanje

“Trenutna kadrovska situacija po naši oceni postaja vse bolj pereča in se bo v naslednjih letih še stopnjevala, zato menimo, da smo socialni partnerji zavezani k pripravi konstruktivnih in strokovnih predlogov za izvedbo učinkovitih ukrepov, ki bodo prinesli sinergijski učinek v dobrobit tako policije kot njenih zaposlenih,” so pri SPS zapisali v izjavi za medije.

Iz tega razloga so pri SPS predlagali, “da vsi socialni partnerji (oba sindikata, MNZ ter policija)” imenujejo člane organizacijskega odbora, ki bi pristopili k organizaciji in izvedbi navedenega posveta. K sodelovanju bi pri SPS povabili tako sorodne policijske organizacije, kot so Združenje policijskih šefov, Združenje Sever, Klub Maksa Perca, IPA in druge, kot tudi zaposlene in tiste, ki so dali odpoved.

Sindikati najbolje poznajo problematiko
Ob tem si pri SPS želijo, da bi njihovo pobudo preučili in na to temo s policijskima sindikatoma sklicali sestanek, saj naj bi sindikati sami najbolje poznali problematiko, zaradi česar se čutijo dolžne “opozarjati na probleme, pripravljati konstruktivne predloge ter delovati v dobrobit institucije, katere delovanje je odvisno najbolj od osebnega angažiranja zaposlenih”.

Gepostet von Sindikat policistov Slovenije am Freitag, 13. September 2019

“Po našem prepričanju bi s takšnim strokovnim posvetom naredili velik korak pri sprejemanju učinkovitih in stabilnih ukrepov, ki bi zagotovili dolgoročno stabilnost kadrovske fluktuacije v policiji kot najpomembnejšem stebru zagotavljanja varnosti v družbi,” so zapisali pri SPS.

Ivan Šokić