fbpx

Sindikati odločno: “Vrnite ukraden denar in odstopite s funkcij!”

Foto: sta

Finančni minister Dušan Mramor po mnenju ZSSS ne more biti več partner v socialnem dialogu. To bi moral upoštevati tudi predsednik vlade. “Pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost na fakultetah je šlo za zavestno goljufanje in krajo javnega denarja,” so prepričani. Zahtevajo vrnitev vsega denarja in odstavitev s funkcij vpletenih.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je predsednik vlade Miro Cerar z odločitvijo, da ne bo sprejel ponujenega odstopa finančnega ministra, nase sprejel soodgovornost za Mramorjevo ravnanje in odgovornost za vse posledice, ki bodo iz tega dejanja izvirale.

Semolič je zaskrbljen, da “se pod lupino javnih zavodov izvaja divja komercializacija in privatizacija v korist posameznih elit ali skupin na račun drugih zaposlenih”. Prav tako je zanj zaskrbljujoče, da so odpovedali vsi notranji mehanizmi.

Pot diktira bruseljska birokracija
Opozoril je, da je prišlo do grobe zlorabe dodatkov za stalno pripravljenost, na drugi strani pa obstajajo poklici brez teh dodatkov, ki pa bi jih morali imeti. Pozornost sindikatov so po njegovih besedah vzbudile besede, s katerimi je Cerar obrazložil to svojo odločitev, in sicer da je “vlada na dobri poti in na tej poti bo vztrajala”. Semolič se je vprašal, kakšna je ta pot, in dodal, da jo “diktira bruseljska birokracija”.

Gasilci za stalno pripravljenost dobijo 50 centov na uro
Tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so ogorčeni nad sprenevedanjem ministra Mramorja, šolske ministrice, dekanov, rektorja ljubljanske univerze in nenazadnje predsednika vlade, kot tudi nad njihovo nizko stopnjo moralne odgovornosti, ki je sploh ni, je dejal sekretar sindikata David Švarc. Spomnil je, da dodatek za gasilce za stalno pripravljenost na domu ni privilegij, ampak so ti v stalni pripravljenosti in gredo, ko prejmejo klic iz enote, reševat življenja. A za to dobijo po njegovih besedah borih 50 centov na uro.

Kaj pa zdravstvo?
“Tudi v zdravstvu je ogromno poklicev, ki si prav gotovo zaslužijo dodatke za stalno pripravljenost, a se ti ne izplačujejo oziroma le v primeru, ko gre za življenjsko potrebno situacijo, kjer se predvideva, da bo tisti dan tisti človek poklican,” je poudaril predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Aleksander Jus. Dodatek za zdravnika specialista v urgentni medicini znaša 3,49 evra bruto na uro oz. 2,48 evra bruto za medicinsko sestro v vozilu, je še dodal.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je izpostavil, da je bilo v letu 2014 izplačanih 12,5 milijona evrov dodatkov za stalno pripravljenost 21.735 javnim uslužbencem. Krivca za te anomalije vidi v različnih metodologijah za obračunavanje plač.

N. K., STA