Sindikati: Plače nam razžira inflacija in kozmični dež vladne brezbrižnosti

Datum:

Na shodu pred vlado so se opoldne zbrali predstavniki zaposlenih iz različnih delov javnega sektorja in vladi sporočili, da je dovolj praznih obljub in je čas, da dane zaveze končno izpolni. Pričakujejo uskladitev plač z inflacijo in odpravo plačnih nesorazmerij. Če dogovora ne bo, pa napovedujejo, da se bodo drugič zbrali še v večjem številu. Današnji shod so pripravili v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Vanjo vključeni sindikati zastopajo zaposlene v številnih poklicih in dejavnosti, med njimi so policisti, poklicni gasilci, ravnatelji, zaposleni v vojski, zdravstvu, sociali, državni upravi, kulturi, visokem šolstvu.

Po Počivavškovih besedah sindikati njihove pogajalske skupine predstavljajo tri četrtine vseh sindikatov javnega sektorja, z današnjim shodom pa izkazujejo enotnost in odločnost. “Naše poenotene zahteve in stališča imajo prav zaradi različnosti sindikatov, ki so jih oblikovali, posebno veliko težo in legitimnost, zato naš glas ne more ostati neslišan,” je dejal. Protestniki, opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkami in transparenti so se najprej zbrali na Trgu republike, od koder so se peš odpravili pred poslopje vlade. Tam so vladi sporočali, da jim počasi zmanjkuje potrpežljivosti. “Dovolj je prelomljenih obljub, dovolj nerealiziranih zavez, dovolj je zavlačevanja v pogajanjih, dovolj je spreminjanja izhodišč, konceptov in vedno novih in novih pogojevanj,” je poudaril Počivavšek.

Protesta so se udeležili člani iz treh četrtin sindikatov v javnem sektorju. (foto: STA)

Sindikati zahtevajo zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij, o čemer bi dogovor, kot so opozarjali, moral biti sklenjen že do julija letos. Ob tem pa je njihova zahteva tudi takojšen dogovor glede usklajevanja plač z inflacijo.  Ob napovedani inflaciji, ki bo tudi letos presegla pet odstotkov, vlada predlaga zgolj 40-odstotno uskladitev z inflacijo oz. 2,2-odstotni dvig vrednosti plačnih razredov in se glede tega tudi na zadnjih pogajanji v sredo “ni premaknila niti za milimeter,” je dejal Počivavšek. “To je sramota, to je odnos do javnih uslužbencev, na katere računa vsakič, ko pride do naravne nesreče, do epidemije ali kakršnekoli druge krize,” je dodal.

Današnji shod so pripravili v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. (foto: STA)

Sindikati: “Ne zahtevamo nič drugega kot pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo v normalnih delovnih pogojih”

Ni evropske države, kjer bi bil uradnik s pooblastili na minimalni plači,” je opozoril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Predsednik visokošolskega sindikata pa je izpostavil, da so skoraj do minimalne plače zdrsnila tudi strokovna delovna mesta, za katera se zahteva univerzitetno izobrazbo, in da kader vseh profilov beži iz javnega sektorja v gospodarstvo.

Tudi drugi govorci na današnjem shodu so opozarjali, da marsikje v javnem sektorju primanjkuje kadrov, saj zaradi nestimulativnega plačila in zahtevnih delovnih pogojev zaposleni odhajajo drugam, za prosta delovna mesta pa ni kandidatov, kar posledično vodi še v večje obremenitve zaposlenih.

foto: STA

Delavci izgorevajo za javno službo, izčrpani so in premalo plačani, vi ste krivi, da bežijo iz javnega sektorja in da zavodi zaradi strokovne in kadrovske podhranjenosti propadajo,” je vladajočim sporočil predsednik Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa Mitja Šuštar.

Nihče ne želi delati v socialnem varstvu, ne za takšno plačilo in pod temi pogoji,” je bil jasen predsednik sindikata SINCE07 Perica Radonjić. Kot je poudaril predsednik Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vladimir Lazić, ne zahtevajo nič drugega kot “pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo v normalnih delovnih pogojih“. Ob tem je dodal, da danes pozivajo, protestirajo, jutri bodo zahtevali in tudi stavkali, če bo treba.

Pri tem Lazić ni bil edini, ki je omenil stavko, če drugo ne bo zaleglo. In kot je za policiste napovedal v. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije Adil Huselja, bodo stavkali tako, kot delajo: z odločnostjo, vztrajnostjo in močno medsebojno podporo.

David Švarc: Niti pomislili niso, da bi se mogoče ob katastrofalni škodi poplav, ki jo izkoriščajo, tudi sami odrekli dvigom svojih plač!

Na omenjenem protestu je veliko ostrih besed vladajočim namenil tudi generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva David Švarc, ki je prav tako opozoril na nedopustno zavlačevanje in poskuse izigravanja že dogovorjenih vsebin, predvsem pa dinamiko odprave plačnih nesorazmerij ter uskladitev plač z inflacijo. “Na nas pozabljajo! Niti pomislili niso, da bi se mogoče ob katastrofalni škodi poplav, ki jo izkoriščajo, tudi sami odrekli dvigom svojih plač! Nič spornega se jim ne zdi, ko si kupujejo luksuzne avtomobile! Nič jim ni spornega, da s svojimi zvestimi kadri potujejo na večtedenske konference ali izlete v mondena mesta po svetu! Zato ministri, predsednik vlade, ki vam ne morem izražat spoštovanja, ne pristajamo na vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij! Zahtevamo, da se v skladu z dogovorom plačna nesorazmerja odpravijo v letu 2024! Od vas ministri in predsednik vlade pa da do odprave plačnih nesorazmerij tudi svoje plače solidarno umestite v izhodiščne plačne razrede! Dva vaša plačna razreda sta vredna osem plačnih razredov policista, vojaka, pravosodnega policista, carinika ali gasilca! Kje je vaša solidarnost, vas gospode, ki delujete s pozicije moči? Je ni! Vaše solidarnosti ni! Ne pristajamo na vaša zavlačevanja glede odprave plačnih nesorazmerij in zahtevamo da se krivična plačna nesorazmerja odpravijo v letu 2024 – sicer nas boste v bistvenem večjem številu imeli na cesti še večkrat, tudi  z generalno stavko! Prepričan sem, da nas vladajoči dobro slišijo. To jim bomo posredovali tudi ob naslednjih pogajanjih!” je še povedal predstavnik poklicnega gasilstva David Švarc.

Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva David Švarc (foto: zajem zaslona)

Počivavšek: Skrivno namero vlade smo opazili, a ji tega ne bomo dopustili!

Zahteva pogajalske skupine sicer je, da se nesorazmerja v osnovnih plačah odpravijo na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. Prav tako zahtevajo, da se nov plačni sistem uveljavi najpozneje do konca mandata te vlade, torej do sredine leta 2026.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je protest zaključil z mislijo ekonomista Johna Maynarda Keynesa, ki je dejal, da lahko vlada z vztrajajočo inflacijo skrivoma in neopazno zapleni pomemben del premoženja njenih prebivalcev. “Danes smo vladi poslali jasno in glasno sporočilo: da smo to njeno namero opazili in da ji tega ne bomo pustili vzeti! Plače se morajo zvišati tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju!” je bil ob koncu jasen Počivavšek.

Kot zanimivost 

Na protestu pred vladnim poslopjem so se zbrali člani iz treh četrtin sindikatov v javnem sektorju iz različnih sindikalnih konfederacij in zvez: Konfederacija Novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacija Sindikatov 90 Slovenije, Sindikat Carinikov Slovenije, Sindikat Centrov za socialno delo SINCE07, Sindikat Statističnega urada RS, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Sindikat direktorjev in ravnateljev Slovenije, Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat farmacevtov Slovenije SIFARM, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, Sindikat Kapitanije Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenije, Sindikat laboratorijske medicine Slovenije – Silmes, Sindikat medicinskih sester FLORENCE, Sindikat menedžerjev v kulturi in umetnosti SINKUL, Sindikat vojakov in uslužbencev Ministrstva za obrambo, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat Sevalcev Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat upravljavcev športne infrastrukture, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat Vladne agencije Slovenije, Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Sindikat zdravstva Slovenije SPUKC, Visokošolski sindikat Slovenije.

P. J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...