fbpx

Situacija je dramatična: Delež pozitivnih testov se je zvišal na 44,2 odstotka!

Oddelek za intenzivno nego v UKC Ljubljana (Foto: STA)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je bilo v soboto ob 5342 opravljenih PCR testih 2365 takšnih, ki so bili pozitivni. Delež pozitivnih testov je znašal kar 44,2 odstotka. Kot je mogoče videti, je delež precej višji kot dan prej, ko je ta znašal 39,8 odstotka. 

NIJZ ocenjuje, da je v državi 42.240 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3148, kar je sedem več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev pa po poročanju STA znaša 2003, kar je 34 več kot dan prej.

Povečalo se je število hospitaliziranih
990 ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo, kar je devet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 221 bolnikov. Po podatkih Covid-19 sledilnika je covidu podleglo 20 ljudi.

Največ okužb so zabeležili v Ljubljani. Sledili so naslednji kraji: Maribor, Brežice, Kranj, Slovenska Bistrica, Domžale, Velenje in Škofja Loka.

Vir: Covid-19 Sledilnik

Vodja urgence UKC Maribor Gregor Prosen je v soboto opozoril, da v takšni situaciji še niso bili. “Naval pacientov je takšen, kot še ni bil nikoli. Kmalu bodo začele padati prve žrtve. To je meja, kjer stvari postanejo absolutno nevarne. Se bojim, da vstopamo v scenarij Bergamo. Moramo priznati, da so vse rokavice padle: kdorkoli zna pisati, nositi, risati, je dobrodošel, vse smo uporabili,” je zatrdil in družbo pozval, da naj se zresni. Ker so študentje in drugi šolajoči bolj ali manj že vključeni, ne pričakuje več osebja, nekih rešitev več ne vidi, je dejal. “Ne vem, če se še da kaj, sedaj se samo še gasi eksplozija, ki je vsak dan večja. Se bojim, da vstopamo v scenarij Bergamo. Moramo priznati, da so vse rokavice padle: kdorkoli zna pisati, nositi, risati, je dobrodošel,” je dodal.

Gregor Prosen, vodja urgence UKC Maribor (Foto: Printscreen)

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.207.767 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.131.251. NIJZ navaja, da je bilo z dodatnim odmerkom cepljenih 166.177 ljudi.

Sara Kovač