fbpx

Škandal brez primere: Kučanov prijatelj, zgodovinar Repe, v Bruslju pod grbom SFRJ o “bratstvu in enakosti med narodi nekdanje Jugoslavije”

Foto: sta

Zgodovinar Božo Repe ima v teh dneh dve predavanji v Belgiji – sprva v Bruslju, nato pa še v Gentu. A da bi bila sramota za Slovenijo popolna (in če nas morda kdo ni imel (več) za komunistično državo, bo zdaj zagotovo ob Sloveniji pomislil na to), je v ozadju letaka, ki vabi na prireditev, kar grb SFRJ …

Profesor Božo Repe se te dni nahaja v Belgiji, kjer ga čakata dve predavanji – sprva v Bruslju, nato pa še v Gentu. A na letaku, ki vabi na Repetovo predavanje o “bratstvu in in enakosti med narodi nekdanje Jugoslavije skozi zgodovinski pregled”, se v ozadju nahaja kar grb nekdanje SFRJ, kar je naravnost škandalozno. Za piko na i to predavanje pod totalitarnim simbolom plačuje kar Republika Slovenija.

Na ta škandalozen letak se je že odzval prvak SDS Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Ogabno. Stotisoči pobitih v dveh vojnah in po njih, teror in revščina, Repe pa o bratstvu in enotnosti na vaše stroške.”

Opomnimo, da imajo razvite in demokratične države prepovedane totalitarne simbole, a smo v Sloveniji od tega še svetlobna leta daleč, če se leta 2017 z njimi ponašamo v Bruslju. Pod simbolom rdeče zvezde je po svetu umrlo 200 milijonov ljudi, v Sloveniji pa je pustila za seboj 600 množičnih povojnih morišč, a z njo še vedno nekateri nekaznovano paradirajo po Sloveniji in zunaj nje kot narodni heroji. 

Slovenska državna oblast ignorira evropske civilizacijske norme in zakonodajo
Glede tega, da so nacionalni organi dolžni preiskovati primere poveličevanja totalitarnih simbolov, pa je jasna komisarka za pravosodne zadeve Vera Jourova. Slovenija je na tem področju najslabša med vsemi tranzicijskimi državami, saj je še vedno močno prisotno poveličevanje nekdanjega komunističnega režima. Še toliko bolj absurdno pa je, da jih komunisti s ponosom “lepijo” na različna vabila in letake, tudi takšne, ki vabijo na prireditve v tujini. Slovenska državna oblast v tem smislu še vedno popolnoma ignorira evropske civilizacijske norme in zakonodajo, da se tovrstne primere kazensko preganja.

Evropska poslanka Patricija Šulin je konec lanskega leta v poslanskem vprašanju Evropsko komisijo opozorila, da se v Sloveniji komunistični simboli še vedno uporabljajo na javnih prireditvah in da se po kazenski zakonodaji RS razkazovanje in uporaba komunističnih simbolov še vedno ne štejeta za sovražni govor. Sicer pa se bo Evropska komisija o resničnosti besed poslanke v Evropskem parlamentu Šulinove na lastne oči lahko prepričala te dni na Repetovem predavanju v Bruslju. 

Evropska komisarka je bila jasna – to je glede totalitarnih simbolov sporočila Sloveniji
Komisarka Jourova je Šulinovi sicer odgovorila v imenu Komisije, da so države članice v skladu z okvirnim sklepom dolžne kriminalizirati javno opravičevanje, zanikanje ali grobo zmanjševanje pomena genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov, predvsem, ko bi ta dejanja lahko spodbudila nasilje ali sovraštvo. Komisarka je še poudarila, da je “kriminalizacija dejanj, povezanih s poveličevanjem totalitarnih simbolov, v rokah nacionalne zakonodaje, nacionalni organi pa so dolžni preiskovati posamezne primere in ustrezno ukrepati skladno s kazenskim pravom”.

A očitno nobena beseda in opozorilo, tudi če je od Evropske komisije, trenutni slovenski oblasti ne zaležeta. Dokaz za to je tudi omenjeni letak, ki vabi na predavanje zloglasnega zgodovinarja Boža Repeta, ki je sicer Kučanov prijatelj še iz osemdesetih let – spoznala sta se, ko je Repe delal kot mladi zgodovinar v Marksističnem centru CK ZKS in pripravljal doktorsko disertacijo o liberalizmu, o Kučanu pa je napisal tudi knjigo …

Marjanca Scheicher