Škandal! Država namerava postaviti migrantski center brez gradbenega dovoljenja!

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Prostorska in gradbena zakonodaja sta humus za sistem, ki na eni strani legalno omogoča posege brez kakršnihkoli dovoljenj, na drugi strani pa ovira najbolj preproste posege v prostor.

Poslanec SDS Zvonko Černač je na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odstranitvijo postajališča za pletne v kraju Mlino pri Bledu. Poslanec SDS je v poslanskem vprašanju zapisal: “Pred dnevi smo v medijih zasledili novico o tem, da je gradbena inšpekcija odredila odstranitev postajališča za pletne v kraju Mlino pri Bledu. Občina je namreč prenovila star lesen pristan, ki je bil dotrajan. Datum nastanka pristana sega v 12. ali 13. stoletje. V kolikor občina ne pridobi gradbenega dovoljenja, mora biti odstranjen do velikega šmarna, do 15. avgusta letos, do dneva, ki pomeni vrhunec turistične sezone!” Po drugi strani pa se lahko v isti državi krožišče na državni cesti zgradi brez gradbenega dovoljenja. Številna zahtevna gradbena dela na cestni in železniški infrastrukturi se lahko izvajajo brez gradbenih dovoljenj, ker zakon tako določa.

Podobno glede drugih objektov, ki predstavljajo bistveno večji poseg, kot uvodoma omenjeni pristan za pletne. Tako namerava država postaviti migrantski center za nekaj sto ljudi v Jelšanah pri Ilirski Bistrici brez gradbenega dovoljenja, opozarja Černač.

“Na drugi strani pa imamo primer kmeta, ki je pri gradnji hleva na lastnem, nekaj hektarjev velikem zemljišču, zaradi boljšega izkoristka, hlev zamaknil tako, da 3 kvadratni metri segajo v planu v zeleno obarvan pas, in ne dobi uporabnega dovoljenja,” je zapisal poslanec SDS ter dodal: “Številni drugi primeri, ki jih je za nekaj deset strani, kažejo na to, da naša prostorska in gradbena zakonodaja ne zagotavljata urejenega in transparentnega varovanja prostora ter urejene urbanizacije ter ne zagotavljata varnosti investitorjem in ne preprečujeta nepotrebnih in nesmiselnih birokratizmov, pač pa sta humus za sistem, ki na eni strani legalno omogoča posege brez kakršnihkoli dovoljenj, na drugi strani pa ovira najbolj preproste posege v prostor.” Na ministra Zajca je torej naslovil vprašanje, kdaj bo konec teh birokratskih norosti.

J. G.