fbpx

Škandal: Hrvaške ribiče, ki tožijo Slovenijo, zastopa ex-minister Miha Kozinc, sicer nekdanji vodja vladne komisije za obveščevalne službe

Foto: sta

Nekateri slovenski mediji so poročali, da bo pritožbe hrvaških ribičev na kazni zaradi kršitev meje v Piranskem zalivu pripravila odvetniška pisarna Mihe Kozinca. Zanimivo je, da je precej slovenskih ribičev, med njimi tudi Silvano Radin, v istem času prejelo kazni s strani Hrvaške. Glede vloge Kozinca je bila precej zanimiva razprava – in je še – na Twitterju, kjer opozarjajo na nekatera zanimiva dejstva.

Namreč, kdo je Miha Kozinc? Bil je minister za pravosodje v drugi Drnovškovi vladi, čeprav je na položaju ostal samo leto in pol. V tistem času je bil tudi vidni član LDS. Junija 1994 je odstopil, njegov odstop naj bi bil povezan s t. i. stanovanjsko afero, saj naj bi nekateri ministri in visoki državni uslužbenci pridobili izjemno ugodna stanovanjska posojila, ki jih dodeljuje vladna stanovanjska komisija. Minister Kozinc je bil predsednik omenjene komisije, hkrati pa po podatkih STA eden od prejemnikov razmeroma visokega posojila. Tedanji premier Janez Drnovšek, ki je samo nekaj mesecev pred tem predlagal razrešitev obrambnega ministra Janeza Janše zaradi afere Depala vas, je odstop sprejel, Kozinca je nasledila Meta Zupančič. Kljub temu pa se je Kozinc, ki je pot nadaljeval kot odvetnik, še vedno pojavljal v povezavi s politiko.

Hrvatje so najeli Kozinca, sicer Jankovićevega odvetnika
A pojdimo k zadnjim dogodkom. Kot je poročala STA, so v odvetniški pisarni slovenskega pravnika in nekdanjega ministra za pravosodje Mihe Kozinca napovedali, da bodo pripravili pritožbe hrvaških ribičev na slovenske kazni zaradi kršitev meje v Piranskem zalivu. Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je potrdil, da je bil slovenski odvetnik na četrtkovem srečanju z ribiči v Umagu. Na srečanje z Bošnjakovićem je v četrtek zvečer prišlo približno 30 hrvaških ribičev, ki so bili zadovoljni s ponujenimi rešitvami hrvaške vlade. Posebej so izpostavili obljube ministra, da jim ne bo treba plačati kazni. Podpisali so tudi pooblastila ljubljanski odvetniški pisarni, ki se bo pritožila na slovenske kazni pred prihodnjim torkom, ko se izteče rok za pritožbe. Hrvaški ribiči so do četrtka prejeli 19 slovenskih kazni, danes pričakujejo nove. Prvih enajst hrvaških kazni so v četrtek prejeli tudi slovenski ribiči.

Bošnjaković je napovedal, da bo Hrvaška sprožila ustavnopravni postopek zaradi možnosti, da bi ribičem, ki ne bodo plačali kazni, preprečili vstop v Slovenijo. »Naš odvetnik bo sprožil ustavnopravne korake, da bi dokazali, da ta del ni sorazmeren niti upravičen ter ni v duhu Evropske unije,« je po srečanju v Umagu dejal hrvaški pravosodni minister. Novinarje je zanimalo, kaj je pričakovati v prihodnosti, glede na to, da je pravna pomoč začasna rešitev. Bošnjaković je odgovoril, da Hrvaška verjame v pogovore in dogovor s Slovenijo ter da so pritožbe prvi korak. Tudi savudrijski ribiči menijo, da spora ni možno reševati “na hrbtih” hrvaških in slovenskih ribičev, temveč je potreben dogovor med državama. Opozarjajo, da se lahko zgodi, da ne slovenski in ne hrvaški ribiči ne bodo mogli loviti v delu Piranskega zaliva med sredinsko črto, ki jo ima za mejo Hrvaška, ter mejo, ki jo je določila arbitražna sodba v prid Slovenije.

Kozinc je v izjavi za STA pojasnil, da je zastopanje hrvaških ribičev prevzel na prošnjo predsednika hrvaške odvetniške zbornice Roberta Travaša, za posredovanje pa ga je prosil hrvaški pravosodni minister. Je pa, kot je pojasnil, za sodelovanje postavil pogoj, da se ne postavlja pod vprašaj veljavnost arbitražnega sporazuma oz. arbitražne razsodbe. »To je del slovenskega notranjega pravnega reda in ga kot slovenski državljan absolutno in v celoti spoštujem. Bilo bi proti moji odvetniški digniteti, da bi mu kakorkoli oporekal,« je povedal Kozinc. »V tej zadevi zastopam tri hrvaške ribiče, a samo v vprašanju, ali je bil postopek voden do te mere korektno, da lahko pride do izreka prekrškovne kazni, torej, ali je podana prekrškovna odgovornost, naklep ali malomarnost in ali so bili podani še drugi elementi, ki so potrebni za storitev tega dejanja,« je še pojasnil slovenski odvetnik.

Vprašanje poteka meje med Slovenijo in Hrvaško pa v tem postopku niti ni bistveno, je še razložil za STA in potrdil, da bo predvidoma v ponedeljek vložil pritožbo na organ, ki je izdal naloge za plačilo prekrška, to je policiji. »Vse ostalo je stvar politike. Kar se meje tiče, jo moram jaz spoštovati, kot jo je določila arbitražna razsodba,« je še dejal Kozinc, ki ga je slovenski zunanji minister Karl Erjavec sicer označil za »profesionalca«.

Poznavalec tajnosti bo zastopal Hrvate!
Vendar pa zadeve niso enostavne. Tako je novinar Bojan Požar prek Twitterja opozoril, da Miha Kozinc ni navaden odvetnik, pač pa tudi politični insajder in lobist. Pozna celo slovenske državne in varnostne skrivnosti. Kot minister stranke LDS je vodil vladno obveščevalno komisijo. »Zdaj pa bo delal proti SLO. To ni več hec!« je zapisal Požar. »FreeWiseGuy« pa je zapisal, da bi Kozinc, ki ga je že (Vinko?) Levstik obtožil sodelovanja z Udbo, za denar očitno prodal tudi lastno državo. Kozinc sicer velja tudi za odvetnika, ki zastopa Mestno občino Ljubljana in župana Zorana Jankovića. Med drugim pa je zastopal Jankovićevo farmacevtko. Kozinc je namreč v njenem imenu ovadil kriminalista, ki sta jo zasliševala glede Jankovića.

Zdaj pa pozor! Glede na to, za kako nevarno zadevo gre (na kar je opozoril Požar), bi morala zadevo obravnavati vsaj Odvetniška zbornica Slovenije, ki jo je Kozinc vodil med leti 2003 in 2012, zdaj jo vodi Roman Završek. Si bo odvetniška zbornica drznila naviti ušesa svojemu nekdanjemu nadvse vplivnemu predsedniku?

G. B. / demokracija.si