fbpx

Škandal: Najbolj etična vlada ponovno zaposlila spornega Lebna in Grebenška

Klemen Grebenšek in Jure Leben (Foto: STA, Fb)

Vlada je danes z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo razrešila Klemna Grebenška in na njegovo mesto imenovala Jureta Lebna. Leben je sicer že leta 2014 odstopil kot državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor zaradi spornega naziva pri izobrazbi. Cerar je tako ponovno dokazal, da so obljube o novih etičnih standardih čisto sprenevedanje. 

Iz urada vlade za komuniciranje sporočajo, da je vlada razrešila Grebenška z današnjim dnem in na njegovo mesto imenovala spornega Jureta Lebna, ki se je na začetku mandata Cerarjeve vlade moral posloviti zaradi netočnih navedb o njegovi izobrazbi.

Leben je sicer oktobra 2014 manj kot mesec po imenovanju odstopil kot državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, potem ko se je razkrilo, da je napačno navajal, da ima magistrsko izobrazbo. Kot je takrat pojasnil, je v določenih dokumentih naziv slovenil kot magister znanosti, a da napaka ni bila namerna in da jo obžaluje. Stranka SMC ga je, ‘ker je za napako prevzel odgovornost’, ohranila v izvršnem odboru stranke.

Grebenšek je stari znanec Zidarja in njegovih tajkunskih poslov
Portal Požareport navaja, da Grebenšek odhaja v družbo 2TDK, ki jo je vlada ustanovila za izvedbo projekta drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, in sicer naj bi bil zadolžen ‘za nekatere operativne naloge’. Prav tako kot enega izmed razlogov navaja morebiten padec levosredinske vlade in prihod Janše na oblast, zato si je zagotovil bolj varno mesto, kjer se bo še vedno lahko črpalo ogromno denarja.

Grebenšek je bil sicer nekoč desna roka propadlega tajkuna Ivana Zidarja v podjetju SCT, kjer je upravljal podjetje Delfi, famozno podjetje, ki ga je Zidar uporabljal za menedžerski prevzem SCT.

M. P.