fbpx

Škandal: Zdravniki so ji povedali, da bo čez dve leti umrla zaradi tumorja – čez pol leta pa so ugotovili, da sploh nima raka!

Našo sogovornico so na Nefrološki kliniki obsodili na smrt. Čez pol leta pa je bilo ugotovljeno, da so se preprosto zmotili. (foto: Nova24TV).

Naša anonimna sogovornica je bila pred dvema letoma popolnoma normalna 22-letnica. Hodila je na fakulteto, rada se je ukvarjala s športom, hodila je na koncerte v tujino. Tam se je vse skupaj nazadnje tudi začelo. Poleti 2016 je bila na koncertu Brucea Springsteena v Münchnu, ko je bolečina v mehurju postajala vse močnejša, dokler ni bila tako neznosna, da je morala obiskati svojega osebnega zdravnika. Po tem, ko so jo nekaj časa vsi po vrsti, tudi ginekolog, pošiljali domov, češ da ima pač hudo vnetje mehurja, in ji predpisali pitje čaja proti vnetju mehurja, je naša sogovornica vztrajala, da mora biti nekaj hujšega. Bolečina je bila preprosto premočna, ves čas je imela poln mehur. Na stranišče je morala vsake pol ure. A zdravniki so ves čas trdili, da so to povsem normalni simptomi vnetja.

Julija leta 2016 so ji na nefrološki kliniki napravili ultrazvok, s pomočjo katerega so ugotovili, da ima na notranji strani mehurja 1,5 × 3 × 0,7 cm velik maligen izrastek. V formaciji so se nakazovala območja prekrvavitve. Tja so jo poslali z ginekološke klinike, kjer so videli dva majhna polipa v mehurju, čeprav pred tem na nefrološki kliniki niso videli ničesar.

Našo sogovornico je njena zdravnica na nefrološki kliniki v razgovoru pripravila na najhujše. Češ, da se tumorja ne da odstraniti in da je pričakovana doba pacientov s takšno tvorbo od dve do štiri leta. To je bila tako huda novica, da je pozneje morala obiskati psihologa, da bi jo pripravil do tega, da sprejme vest o neozdravljivi bolezni. A ji ni bil v nobeno pomoč.

Mlada pacientka se je na kliniki zglasila zaradi neznosnih bolečin v mehurju. (foto: Nova24TV. )

Tumor na notranji ali zunanji strani mehurja?
Za našo sogovornico je bil to seveda velik šok. Življenje se ji je postavilo na glavo, tragično novico je morala povedati doma, svoji mami, svojemu očetu, sestri, pa tudi fantu. Naša sogovornica se je pripravila na dejstvo, da bo verjetno živela samo še dobri dve leti. A zgodba se je nato šele začela zapletati. Dodatne preiskave čez nekaj tednov so namreč pokazale, da pacientka na notranji strani mehurja očitno vendarle nima tumorja in da je verjetno ta rakava tvorba na zunanji strani mehurja. A pregledi na cistoskopiji spet niso pokazali ničesar. Diagnoze niso več znali postaviti.

Da bi ugotovili, kaj je pravzaprav narobe z našo pacientko, so na nefrološki kliniki našo sogovornico na njeno prošnjo, naj zavraga vendarle ugotovijo, kaj je narobe z njo, napotili še na CT medenice, ki pa je zelo nevaren in lahko povzroči trajne poškodbe pri pacientu zaradi količine sevanja. V primeru naše mlade pacientke bi to pomenilo, da bi ji lahko poškodovali maternico do te mere, da nikoli ne bi mogla imeti otrok. Zato so jo kljub napotnici odslovili.

Pacientka se je obrnila na našo oddajo Drugorazredni. (foto: Nova24TV).

Pravo diagnozo je postavila šele zdravnica na zasebni kliniki
Naša pacientka se je obupana vrnila nazaj k svoji zdravnici na nefrologiji in doživela živčni zlom. Prosila jo je, naj ji pomaga s kakšnim drugim pregledom, ki ne bi bil tako nevaren. Zdravnica se je takrat končno posvetovala s svojim kolegom, ki ji je ponudil preprosto rešitev. Mehur na zunanji strani bi se brez težav dalo natančno diagnosticirati tudi z magnetno resonanco. A to je bila kaplja čez rob, naša sogovornica osebju Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani ni več zaupala. Odločila se je, da plača pregled na zasebni kliniki.

Tam so ugotovili, da naša sogovornica nima tumorja, da je tkivo povsem normalno, ugotovili pa so redko živčno bolezen mehurja, zaradi česar jo ves čas sili k odvajanju vode. To je bilo za mlado dekle hkrati presenetljivo in pretresljivo odkritje. Njeno življenje ni bilo več ogroženo, a pol leta so jo na nefrološki kliniki vodili z napačno diagnozo, zato so se simptomi njene prave bolezni močno poslabšali.

O tej temi je spregovoril tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani dr. Janez Remškar. (foto: Nova24TV).

Posledice napačnega zdravljenja vidne tudi danes
Naša sogovornica se danes zdravi na zasebni kliniki, kjer je z delom zdravnikov izjemno zadovoljna. Stanje se le počasi izboljšuje. Kakovost njenega življenja je zaradi stalnega odvajanja vode močno zmanjšana. Na stranišče mora tudi do 20-krat na dan, kljub ustreznim zdravilom. Izkušnja jo je zaznamovala za celo življenje, pa tudi njene domače, ki so se že pripravili na kruto usodo, potem pa po pol leta psihičnega trpljenja izvedeli povsem drugačno novico.

Povezava na videoprispevek o naši pacientki:

Naša sogovornica bo letos stara 24 let. Čeprav bi to lahko storila, se za tožbo proti nefrološki kliniki nikoli ni odločila. Vesela je tega, da se spet lahko veseli življenja. Pa čeprav ga mora ves čas načrtovati zaradi svojih težav s prekomernim odvajanjem vode. Izkušnja pa jo je za vedno zaznamovala. Danes na življenje gleda drugače. Njen moto je, da ne želi obžalovati nobene zamujene priložnosti, v življenju sprejme veliko drznih odločitev, ki jih prej zaradi strahu ne bi. In to se ji pogosto zelo dobro obrestuje.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]