Škodljiva odločitev Ustavnega sodišča RS, da je treba pri izgonu tujcev upoštevati njihove osebne okoliščine!

Vir: STA

Ustavno sodišče je razveljavilo odločitve Upravnega sodišča RS, MNZ in Upravne enote Maribor, s katerimi so romski družini s Kosova zavrnili podaljšanje začasnega bivanja v Sloveniji. In to kljub temu, da gre pri Kosovu za varno državo. Omenjeni organi namreč domnevno niso upoštevali osebnih okoliščin kosovske družine. Podobno bi lahko veljalo tudi v morebitnem primeru odločanja o ustavnosti Zakona o tujcih.

Ustavno sodišče je odločalo o ustavni pritožbi romske družine s Kosova zoper sodbo Upravnega sodišča RS, odločbo Ministrstva RS za notranje zadeve (MNZ) in Upravne enote Maribor, ko so zavrnili prošnje pritožnikov za podaljšanje dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji. Upravna enota je njihovo prošnjo zavrnila na podlagi ocene Policijske postaje Maribor, ki je na podlagi poročil mednarodnih organizacij ocenila, da ni objektivnih razlogov, ki bi preprečevali odstranitev Romov, državljanov Kosova, iz Slovenije.

Niso upoštevali “osebnih okoliščin”
Odločitev upravne enote o izgonu družine je nato potrdilo tako notranje ministrstvo kot upravno sodišče. Pri tem pa niso upoštevali osebnih okoliščin družine, saj so sklenili, da navedbe, povezane z osebnimi okoliščinami, na morejo vplivati na odločitev, ki temelji na dopisu Policijske uprave Maribor.

S tem je upravna enota po mnenju ustavnih sodnikov kršila 22. člen Ustave RS, ki govori o enakem varstvu pravic. Pritožnikom namreč ni omogočila, da bi se lahko učinkovito izjasnili o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembni z vidika varovanja načela nevračanja. Ker ministrstvo in upravno sodišče nista odpravila te kršitve, sta tudi sama kršila 22. člen ustave, piše v odločbi.

Ustavno sodišče je odločitve razveljavilo oziroma odpravilo, zadevo pa vrnilo Upravni enoti Maribor v ponovno odločanje. Primer odpira vprašanje, ali morajo slovenske oblasti tujcem omogočiti, da pred izgonom predstavijo svoje osebne okoliščine. Vprašanje je povezano tudi z novelo Zakona o tujcih. Tudi ta namreč ne predvideva individualne presoje ogroženosti. V nevladnih organizacijah tako po navedbah Dnevnika pričakujejo, da bo ustavno sodišče zavrnilo tudi sporne določbe Zakona o tujcih.

Ta odločitev je lahko za državo škodljiva
Ustavno sodišče sicer Zakona o tujcih še nima v obravnavi, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa naj bi se v kratkem odločila, ali bo zahtevala ustavno presojo omenjenega zakona.

Zadeva je odprla tudi vprašanje legalizacije statusa tujcem, ki so v Sloveniji že izoblikovali svoje zasebno in družinsko življenje. Kot je za Dnevnik spomnil zagovornik omenjene družine Matevž Krivic, se bo morala Slovenija odločiti, ali bo spoštovala razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, da so države po dolgotrajnem bivanju tujcev dolžne njihov status legalizirati.

Nedvomno je tokratna odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije za našo državo na moč škodljiva, saj se bodo po novem lahko vsi nezakoniti migranti in t. i. begunci sklicevali nanjo. Posledice so lahko za Slovenijo in slovenski narod dolgoročno gledano katastrofalne!

Demokracija.si

 • Morala

  Potem takem lahko pridejo vsi iz Balkana v malo Slovenijo in jih nimate pravice nagnati nazaj, ker so vsi reveži in stremijo za boljšim življenjem?! Kmalu ne bo več prostora niti za dihanje. Po mojem bi najraje vse Slovence nagnali iz Slovenije in sprejeli vse tujce!!

  • von Rhein

   Ne vse.Toliko Slovencev mora ostati,da bodo skrbeli za dohodek,pridelovali hrano in nosili stanovanjsko pohištvo v nova stanovanja.

 • Aron

  Super novica! Upam, da US prepozna tudi protiustavnost Zakona o tujcih, če ne bo storilo ESČP.

 • soc

  Domnevam, da so moški spol in psihične motnje (neskončna vera v Alaha) zelo pozitivna okoliščina, da dotični pridobi status v Sloveniji. Glede na dosedanje občeevropske izkušnje, seveda.

 • Olga

  Bom šla kar malo po svetu, brez dokumentov! Kjer mi bo všeč, se bom ustalila in izgovarjala na osebne okoliščine! Idiotizem vladajočih, mizerne plače in penzije, so gotovo osebna okoliščina, ali ne? Tudi tatvina je dovoljena, posilstvo, umor…. Vse so osebne okoliščine…!?

 • soc

  US kot zadnji rešitelj pred norostjo je odjezdilo v sončni zahod. Filma je konec. Bebci stoje ploskajo.

 • Slovenec 33

  Pojavljajo se mi vprašanja
  “Čigavo ustavno sodišče je to???”
  “Kaj pravi Ustava – čigava država je na slovenskih tleh?”
  “Zakaj Ustavno sodišče zagovarja nadaljevanje okupacije slovenskih dežel?”

 • antimur

  V kolikor ima US prav, je potrebno takoj popraviti Ustavo. Sicer je pa najbolje, da sprejmemo novo, kajti če vemo, da je pri zdajšnji sodeloval tudi Cerar, potem vemo, da je antislovenska. Grozljivo, kaj se dogaja v Sloveniji.

 • Franc Novak 1979

  Kot je za Dnevnik spomnil zagovornik omenjene družine Matevž Krivic, se bo morala Slovenija odločiti, ali bo spoštovala razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, da so države po dolgotrajnem bivanju tujcev dolžne njihov status legalizirati.

  Slovenska državljanska zakonodaja v okviru pridobitve državljanstva z naturalizacijo loči redno naturalizacijo, ki predvideva desetletno dobo življenja tujca v Sloveniji. Obstaja tudi izredna naturalizacija, ki omogoča pridobitev slovenskega državljanstva v primeru obstoja državne koristi na določenem področju družbenega življenja, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov in predvideva enoletno dobo dejanskega življenja v Sloveniji. Država po prostem preudarku odloči o tem, ali bo podelila državljanstvo ali ne. Sprejem v državljanstvo tako ni pravica, ampak možnost, če posameznik izkaže izpolnjevanje vseh predpisanih pogojev, pri odločitvi pa država upošteva tudi javni (nacionalni) interes, ki je pred interesom posameznika. Predvsem pa mpora država preveriti tudi ostale parametre, prvi med njimi je ZNANJE SLOVENSKEGA JEZIKA !!!

  In koliko časa bivajo tu na osnovi dovoljenja za začano bivanje? Od leta 2015 !?!?

 • Olga

  Bomo videli, kaj bo levaška varuhinja “izumila”?

 • dež

  Bodo pač morali na UE Maribor izpeljati nov postopek, brez kršenja 22. člena ustave in izdati enako odločbo še enkrat. Kot sem že večkrat napisal, “zakon je zakon in velja za vse”.
  Na sodiščih pa naj se že enkrat navadijo reda.

 • samotoje

  Mene pa zanima, kaj je ta kosovska družina naložila naivnim civilom ( za Cigane so vsi drugi civili), da so prepoznali to kot osebne okoliščine.

 • centurion

  Tale krivic je ena nacionalna katastrofa.
  SLOVENCI smo tudi za USTAVNO SODIŠČE
  drugorazredni državljani.
  Rabi ena vojna za poravnati račune v tej zblojeni
  imitaciji države.
  TUJCI RAUS!

  • Zgornji

   AAAMEEENNN !!! ! !!! Žal.

 • xtc

  Pogostokrat se vprašam kakšna je razlika med idioti in visoko študiranimi “intelektualci”:

  • Zgornji

   Večinoma jo – N I !!! ! !!! Žaaal. :-(

   • jan

    Ni večjega bedaka od učenega bedaka.

    • Zgornji

     Dobra – Resnična !!!

  • valentin

   Pravzaprav so si tako eni kot drugi povsem blizu. Idioti praktično ne počnejo nič, “intelektualci” pa svojo “kramo”- intelekt v glavi ne znajo uporabljati.

 • cosmosjasnovidec

  Kdaj pa ni Ustavno sodišče izdalo kake neškodljive odločitve pod vodstvom v tej skorumpirani komunistično levi SMC vladi?

 • ostrovrhar

  Matevž Krivic: Slovenija se bo morala odločiti, ali bo spoštovala
  razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, da so države po
  dolgotrajnem bivanju tujcev dolžne njihov status legalizirati.

  Ravno zato jim je treba preprečiti kakršnokoli ”dolgotrajnejše” bivanje. Največ 48 urno policijsko pridržanje oziroma takojšen izgon!

  • jankoslav

   Gre za vprašanje interpretacije te sodbe Evropskega sodišča. Vedeti moramo, da niti Krivec (ki ima očitno osebni interes) kot tudi Ustavno sodišče napačno pojmujejo tako sodbe kot tudi naše predpise. Slednje je celo večkrat ugotovilo prav Evropsko sodišče. Tako bi bilo najbolje prebrati sodbo in jo seveda tudi razumeti.

 • lauraas

  In vsi na podpori!

 • jan

  Piši kuči propalo. Evropa in z njo Slovenija se je odločila, da bo samo sebe ukinila. Hvala ustavnim sodnikom in vsem ostalim useful idiots, ki izpolnjujejo globalistično agendo odprave Evropejcev.

 • jan

  Že to, da se podaljša postopek izdaje odločbe o izgonu, je v primeru množičnega navala migrantov ovira za zadržanje invazije. Na koncu se bo ta evropska nora permisivnost in politična superkorektnost končala tako, kot so se končale vse utopije …

 • dare326

  “Kot je za Dnevnik spomnil zagovornik omenjene družine Matevž Krivic, se
  bo morala Slovenija odločiti, ali bo spoštovala razsodbe Evropskega
  sodišča za človekove pravice, da so države po dolgotrajnem bivanju
  tujcev dolžne njihov status legalizirati.”
  Ali ni Francija ravnokar deportirala dva, v Franciji rojena muslija, zaradi kriminala. Ene klinc brigajo taki kot je M.Krivic in ESČP. Najprej narod in država in potem pravice priseljencev!

 • Vlado77

  Po mojem smo glede zaščite pravic tistih malo preveč papeški. Ali morda ne vidimo večje slike – kaj se lahko zgodi. Vemo kam to pelje – Dolgoročno Slovenija ne bo več država Slovencev . In to se lahko zgodi v ne tako dolgi dobi. Ne glede kaj Krivic trdi nam konstantno škodi – ščiti tiste ,ki želijo škoditi tej državi. Izbrisani so prava polomija . Vsi bomo morali plačevati tistim ,ki so pljuvali po tej državi in jo še vedno. V zaščiti pravic gremo včasih v skrajnosti. Drugi to izkoriščajo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!