fbpx

Škof dr. Peter Štumpf: Ali sploh vemo, kaj je to v resnici “pravna država”?

Foto: Polona Avanzo

Kljub temu, da si marsikdo misli, da ko je govora o pravni državi, so v ospredju le zakoni, murskosoboški škof Peter Štumpf opozarja, da je temu daleč od tega. “Pravna država” smo ali nismo najprej ljudje – s svojim čistim ali umazanim srcem, s svojimi dobrimi ali slabimi nameni, z iskreno ali zahrbtno besedo, s plemenitimi ali uničujočimi dejanji,” je prepričan. 

V zapisu na Facebooku se je Štumpf dotaknil razlage, kaj pomeni termin pravna država. “Ko berem, koliko je nizkotnih in umazanih besedi o desnih in levih, koliko je natolcevanja in obtoževanja za vsako pomembno in nepomembno reč v tej naši državici Sloveniji, sem prepričan, da se nam še niti ne sanja, kaj je to “pravna država”. To niso zgolj zakoni.”

Po besedah Štumpfa smo ali nismo pravna država najprej ljudje s svojim čistim ali umazanim srcem, s svojimi dobrimi ali slabimi nameni, z iskreno ali zahrbtno besedo, s plemenitimi ali uničujočimi dejanji. “Zgolj skrivanje za pojmom “pravna država” pomeni našo nemoč izstaviti račune, kdo smo in kakšni smo. Pri nas “pravna država” še zmeraj muko trpi, medtem ko nemočno sedi na zakonih, s katerimi v premnogih primerih ne ve, kaj bi sploh počela.”

Vsi mi pomenimo zdravje ali bolezen “pravne države”

“Urgentna pomoč za “pravno državo” je vzgoja za srčno kulturo po naših domovih, vrtcih, šolah, pa tudi pri katehezah.” Vsi mi po prepričanju škofa pomenimo zdravje ali bolezen “pravne države”. “Za verne bi bilo dobro, da bi več brali in premišljevali evangelije, neverni pa vsaj Prešerna, Gregorčiča, pa tudi Slomšek ne bi nič škodil.”

Kaj je to "pravna država"? Ko berem, koliko je nizkotnih in umazanih besedi o desnih in levih, koliko je natolcevanja…

Gepostet von Škof Peter Štumpf am Mittwoch, 22. Juli 2020

Na samem koncu se je dotaknil vprašanja, čemu je toliko debat o tem ali je Slovenija bolj bruseljska ali bruseljska. Na to je odgovoril, da je temu tako, ker je povsem premalo “slovenska”. “Če se moramo nenehno na nekoga ozirati in iskati zavezništva, potem pomeni, da še nismo samostojni in neodvisni. Zunanja zavezništva v premnogih primerih pomenijo zgolj strah in negotovost drug pred drugim pri nas doma. Dobro je sicer povsod imeti prijatelje in pomočnike. Ni pa dobro biti odvisnik drugih,” poudarja škof.

 

Nina Žoher