fbpx

“Slovenija je vse bolj obkoljena”, 335.486 migrantov je zadnja številka

Foto: epa

”Slovenija je v tem trenutku država, ki postopno postaja vse bolj obkoljena. Na zahodu z vojaškimi enotami, ki izvajajo kontrolo meje in prehodov, z ukinitvijo dosedanjega prostega gibanja preko meje z Avstrijo na severu, vojaki so tudi na meji z Madžarsko, na jugu pa Slovenija počasi in veliko prepozno gradi lastno ograjo,” menijo v poslanski skupini SDS in dodajajo, da mora vlada nujno ukrepati. Zato vladi predlagajo ključne ukrepe za preprečevanje posledic begunskega vala.

Poslanska skupina SDS je v proceduro vložila predlog priporočila vladi za preprečevanje nadaljnih negativnih posledic migrantske krize. Kot opozarjajo poslanci, Slovenija namreč ne izvaja schengenskih predpisov v celoti, saj prstnih odtisov ne odvzema vsem migrantom. Kot še poudarjajo, je zmanjševanje migrantskega toka zgolj posledica vremena in ne ukrepov vlade.

Po poročanju STA je v Slovenijo od vključno minulega petka do danes do 6. ure je vstopilo 24.191 beguncev, od sredine oktobra pa skupno 335.486.

Italija in Avstrija se že pripravljata na zaprtje meje Nemčije
Poslanci največje opozicijske skupine opozarjajo, da so na vidiku lahko katastrofalne posledice begunske krize za Slovenijo. Ciljne države vedno bolj zaostrujejo svojo azilno zakonodajo. Avstrijci se z gradnjo ograje že pripravljajo na možne nemške zapore meja, Italijani pa so na celotno mejo s Slovenijo poslali vojsko. S tem bo italijanska meja za migrante zaprta, če bo migrantski tok preusmerjen stran od avstrijske meje. Schengen, kot smo ga poznali, je za Slovenijo praktično že ukinjen, saj je Avstrija na svojo mejo poslala vojsko že pred časom, poudarjajo v stranki SDS:

”Slovenija je v tem trenutku država, ki postopno postaja vse bolj obkoljena. Na zahodu z vojaškimi enotami, ki izvajajo kontrolo meje in prehodov, z ukinitvijo dosedanjega prostega gibanja preko meje z Republiko Avstrijo na severu, vojaki so tudi na meji z Madžarsko, na jugu pa Republika Slovenija počasi in veliko prepozno gradi lastno ograjo,” menijo poslanci SDS

Dogajanje glede migrantske krize zahteva takojšnje ukrepanje vlade, menijo v poslanski skupini SDS, in predlagajo:

  1. Da vlada v najkrajšem možnem roku začne dejansko izvajati schengenske in druge predpise na celotnem ozemlju Republike Slovenije, in sicer tako, da bo dosledno spoštovano ustavno načelo enakosti pred zakonom za vse in torej brez izjem.
  2. Da vlada hkrati z začetkom dejanskega uresničevanja schengenskih in drugih predpisov na celotnem ozemlju Republike Slovenije začne pogajanja s sosednjimi državami o umiku vojaških enot z meje teh držav z Republiko Slovenijo ter ponovni sprostitvi prehodov preko meje in odstranitvi ograje na naši severni meji.
  3. Predlagajo vladi, da za lažje dejansko izvajanje schengenskih in drugih predpisov na celotnem ozemlju Republike Slovenije v najkrajšem možnem roku dokonča postavitev ograje na zunanji schengenski meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško ter poskrbi za ustrezno zaščito in varovanje ograje, za kar naj za dodatno pomoč ponovno zaprosi članice Evropske Unije.
  4. Da vlada takoj začne uradno iniciativo za sprejem Republike Slovenije v Višegrajsko skupino.
  5. Da vlada sprejme vse potrebne ukrepe za preprečitev možnosti, da bi bili v ciljnih državah zavrnjeni migranti vrnjeni na ozemlje Republike Slovenije.

M. G.