fbpx

Skupni denar le za izbrance, pri otrocih pa lahko še malo varčujemo

Fotografija je simbolična: iStock

DZ je pred kratkim obravnaval paket zakonov, s katerimi bo podaljšal veljavnost skoraj vseh omejevalnih ukrepov na področju družinske politike. Za vlado so otroci in družine očitno najmanj pomembna skupina, saj vlada samo zanje predlaga podaljšanje veljavnosti ukrepov, ki jih je Slovenija zaradi finančne krize uvedla leta 2012.

Zaradi finančne krize, ki je močno zmanjšala razpoložljiva sredstva države, so bili v Sloveniji v letu 2012 z Zakonom o uravnoteženju javnih financ uvedeni različni ukrepi za znižanje izdatkov iz javnih sredstev. Pri tem je naša država med vsemi članicami EU najostreje zarezala v občutljivo področje družinske politike.

Situacija se izboljšuje, ukrepi ostajajo
Kljub temu da vlada vse druge omejevalne ukrepe počasi sprošča, vseeno vztraja pri ukrepih pri družinski politiki. Medtem ko se pokojnine, ki se sploh niso znižale, spet usklajujejo, sprostili se bodo tudi ukrepi za javne uslužbence, vlada za družinsko politiko predlaga sproščanje za manj kot 10 % sredstev, ki se jim otroci in družine odpovedujejo od leta 2012 naprej. “Vse ostale omejevalne ukrepe za otroke in družine pa podaljšuje v nedoločen čas v prihodnosti,” opozarja društvo Družinska pobuda.

Otroci – drugorazredni državljani?
Ravnanje vlade kaže na izrazito omalovažujoč odnos do otrok in družin, še opozarjajo na društvu. “Očitno so za vladajočo elito relavantne le potrebe in interesi skupin, ki imajo politično moč in volilno pravico, otroke, ki te pravice nimajo, pa mirno spregledajo.”

Družinska pobuda: Trenutna ureditev državne štipendije je ustavno sporna
Društvo za družini naklonjeno družbo je državnemu zboru predlagalo, da ob obravnavi novele Zakona o uveljavljanju  pravic iz javnih sredstev odpravi še diskriminatorno in ustavno sporno ureditev državne štipendije, po kateri dodeljen otroški dodatek za mlajše otroke vpliva na dodelitev državne štipendije starejšim otrokom.

Družinska pobuda predlaga zelo preprost amandma, ki določa, da družini dodeljen otroški dodatek za mladoletne otroke ne vpliva na pravico do državne štipendije in njeno odmero za dijake in študente iz iste družine.

N. K.