Ali ima profesor Miha Kovač s Filozofske fakultete v genih, da laže, obrača besede in zavaja slovensko javnost na nacionalni televiziji?

Datum:

Profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti Miha Kovač je v Odmevih širil laži o Janezu Janši, stranki SDS in televiziji Nova24tv v povezavi s holokavstom. Gre za čisti “fake news”, ki ga je pred njim ponavljala večina levičarskih medijev, levičarskih komentatorjev in profesorjev, ki očitno ne mislijo s svojo glavo, ampak svoja mnenja in stališča oblikujejo le na podlagi skrbno lansiranih lažnivih in zavajajočih člankov.

Miha Kovač, predstojnik oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na ljubljanski Filozofski fakulteti, je v Odmevih izjavil, da se je stranka SDS v nekaterih svojih stališčih zelo odmaknila od desnih stališč in se priklonila skrajni desnici. “Zanikanje holokavsta je stvar, ki v Evropi absolutno sodi na skrajno desnico. Tega sicer niso počeli na kongresu, temveč na svoji televiziji. Trditi, da s tem izražajo zgolj svoje mnenje, je smešno, ker je holokavst dejstvo in v dejstvu ne moremo imeti mnenj, ki takšno dejstvo zanikajo.”

Zavestno lažejo ali svoje delo opravljajo nadvse malomarno?
Vendar pa gre za popolno laž. Na Novi24tv, s čimer očitno Kovač cilja s “na svoji televiziji”, tega niso nikoli objavili, je pa nadvse neprofesionalno, da levičarski mediji zadnje tedne širijo laži, prav tako levičarski komentatorji, da je šla televizija Nova24tv “v televizijski oddaji Sreda v sredo še korak ali dva, če ne celo tri, dlje. Boris Cipot je namreč v intervjuju z ekonomistom Bernardom Brščičem, nekdanjim državnim sekretarjem v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, ko je vlado vodil Janez Janša (leta 2012), od svojega intervjuvanca dobil naslednjo izjavo: ‘Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oziroma holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo, in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja in vzpostaviti multikulti distopijo.'” Vendar pa gre v tem primeru – objavil je Portal Plus – za popolno laž, saj Nova24tv nima oddaje Sreda v sredo, na televiziji ne dela Boris Cipot niti kot stalno zaposleni niti kot honorarni ali zunanji sodelavec. Se pa Cipotova oddaja predvaja na nekaterih lokalnih televizijah, ki pa nimajo ničesar skupnega z Novo24tv. Zato se upravičeno sprašujemo, ali ti novinarji zavestno v javnosti razširjajo laži ali pa svoje delo opravljajo nadvse malomarno in ne preverijo niti osnovnih informacij, temveč samo čakajo, kako bodo kot sestradani psi planili po Janezu Janši, stranki SDS in vsemi, ki naj bi bili po njihovem sklepanju povezani z njima, pri tem pa ne izbirajo sredstev, temveč se poslužujejo celo laži, ki so preverljive že prek TV-sporeda.

Miha Kovač v Odmevih na TV SLO 1.

Seveda pa so na to planili tudi drugi mediji in ponavljali laži, vključno s Siol.net. Vendar, kot zapisano, gre za popolno blamiranje oziroma zavestno širjenje laži s strani Siola, saj se Sreda v sredo ne predvaja na televiziji Nova24tv, zato tudi Bernard Brščič tega ni mogel izjaviti na omenjeni televiziji.

“Fake news”, ki jih širi Primož Cirman na spletnem portalu Siol.net.

Prav tako napačno so poročali drugi levičarski mediji. Še posebej glasen je bil Dnevnik, ki se je že z naslovom Zanikovalci holokavsta na Janševi televiziji Nova24TV: holokavst označili za plod judovske zarote zlagal, kolikor je širok in dolg, saj omenjena televizija tega ni nikoli predvajala ali povzemala.

Izkoristili Brščiča za napad na verodostojnost televizije Nova24tv
Ne lažejo pa le o Nova24tv, temveč tudi vsepovprek posplošujejo Brščičeve besede, saj je v omenjeni oddaji le zagovarjal stališče, da ne morejo vsi Nemci kar kolektivno odgovarjati za dejanja nacistov, to pa je dejal z besedami: “Še večji občutek krivde je prisoten pri Nemcih, ne toliko zaradi kolonialne preteklosti kot zaradi prisilno vsiljenega pranja možganov v zadnjih osmih desetletjih. Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oziroma holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo, in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja in vzpostaviti multikulti distopijo. Ta multikulturnost ne deluje.” Vendar pa so levičarski mediji povzeli le del tega odgovora in ga obtožili, da zanika holokavst, česar pa seveda ni storil, kar je sam tudi pojasnil v reviji Reporter.

Kovač odločno nasprotoval osamosvojitvi – in celo slovenski nogometni reprezentanci!
Miha Kovač, od katerega bi že zaradi njegovega doktorskega naziva pričakovali, da je razgledan človek, pa očitno verjame le tistemu, kar pišejo dominantni levičarski mediji. Sicer pa je eden tistih, ki je s svojimi prispevki poskrbel za vse drugo kot podporo Sloveniji in Slovencem v času osamosvajanja. V svojih zapisih v mesecih pred osamosvojitvijo namreč ni pozabil večkrat poudariti negativnih posledic, ki bi jih samostojnost lahko prinesla za Slovenijo. Tako je, na primer, v Mladini zapisal, da je ”pretirana fascinacija nad Zahodno Evropo lahko še kako škodljiva”. Kaj je takrat menil o osamosvojitvi, pa je zapisal kar s temi besedami: “Drugače povedano, vera, da bo Slovenija postala samostojna le, če bomo Slovenci dovolj trdni, nas lahko pripelje do mednarodne izolacije, kaosa in končno do tega, da bi se morali na kolenih vračati v Beograd: lepšega dokaza, da se lahko človek samostojno odloči le o samomoru, o vsem drugem pa se mora dogovarjati, si seveda ne bi mogli želeti.” Redno je kritiziral tudi vse poskuse Demosa za osamosvojitev, ostro pa je nasprotoval – kako bizarno! – celo vzpostavitvi slovenske nogometne reprezentance.

Njegov oče je bil partijski veljak in urednik Dela, ki je Janšo iz “včeraj na danes” izbrisal iz časnika
Miha Kovač je sicer sin Boža Kovača, partijskega funkcionarja in nekdanjega urednika Dela, ki je znal z novicami dobro manipulirati. V času njegovega urednikovanja je bil recimo aretiran Janez Janša. Bernard Nežmah v svojem delu Časopisna zgodovina novinarstva razkriva, da je “večerno Delo prineslo vest o aretaciji na kriminalni strani, toda v jutranji izdaji naslednjega dne, 1. junija, je bila vest umaknjena, kar se je zgodilo ob vrnitvi glavnega urednika Boža Kovača s partijske konference v Beogradu. Kovač je za Janševo aretacijo izvedel v Beogradu in je vest takoj prenesel tedanjemu predsedniku Zveze komunistov Slovenije Milanu Kučanu. In zdaj nastopi preobrat – časopisni urednik, ki je o dogodku informiral partijskega veljaka, je poskrbel, da njegov časnik o dogodku ni informiral javnosti. Na delu je bila torej logika, da v interesu slovenske partije ni dobro objavljati nekaterih vesti, čeravno so bile ‘breaking news’.” Nekako se nam vsiljuje misel, da ima Miha Kovač manipuliranje, laži in sovraštvo do Janeza Janše že v genih.

Stran 262 v knjigi Bernarda Nežmaha Časopisna zgodovina novinarstva, ki prikazuje, da je bila v večerni izdaji Dela na kriminalni strani objavljena vest o aretaciji Janše, v jutranji pa je bila zamenjana z dvema kronikama iz Maribora.

Resnica: SDS uvedla Dan spomina na holokavst, SD domuje v ukradeni vili Judu Feliksu Moskoviču
Na Kovačeve obtožbe se je že odzval prvak SDS Janez Janša, ki je na Twitterju spomnil, da je ravno stranka SDS uradno uvedla Dan spomina na holokavst v Sloveniji. “Zanikajo ga tisti, ki domujejo v vilah, ukradenih v taboriščih, ukradenim Judom.” S tem je želel opomniti, da je sedež stranke SD v vili Moskovič na Levstikovi v Ljubljani. To je Komunistična partija po vojni na silo odvzela Feliksu Moskoviču, ki so ga mrtvega obtožili kolaboracionizma in mu zaplenili premoženje. Delo piše (2010), da so odvzem že kmalu po vojni preklicali, vila pa je na koncu pristala v državni lasti. Moskovič je sicer umrl leta 1941 v Auschwitzu, kamor so ga Nemci deportirali skupaj z družino. Vlada pod vodstvom SDS je ustanovila komisijo za vrnitev zaplenjenega judovskega p’remoženja, prav tako je zahtevala, da se vila Moskovič vrne Judovski skupnosti Slovenije. In pazite to, zahtevo je zavrnila glavna opozicijska stranka SD.

Kovaču smo poslali vprašanja, povezana z njegovim zavajanjem na Odmevih na TV SLO 1, vendar do tega trenutka na njih še ni odgovoril. Predvsem nas je zanimalo, v katerem delu povedi je Brščič zanikal holokavst. Njegov odgovor bomo objavili naknadno.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...