fbpx

Slovencem ob dnevu državnosti čestital tudi ameriški zunanji minister Pompeo

Foto: epa

Slovenci smo 25. junija, na dan državnosti, prejeli tudi čestitko z druge strani luže, od koder se je oglasil ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Predsedniku Pahorju pa so čestitali številni tuji državniki, kot so Donald Trump, Petro Porošenko, španski kralj ter Kolinda Grabar Kitarović.

Ob dnevu državnosti je poudaril, da strateško partnerstvo ZDA s Slovenijo kot zaveznico v Natu temelji na skupnih vrednotah, skupni zgodovini ter skupnih prizadevanjih za kolektivno varnost, poroča STA.

Mike Pompeo je ob dnevu državnosti sporočil Slovencem: “Naše varnostne sile stojijo druge ob drugi v Afganistanu, Iraku in na Kosovu, da napredujejo globalne protiteroristične pobude in potrjujejo skupno zavezo skozi prisotnost Nata v frontnih državah. ZDA cenijo slovenske prispevke in prijateljstvo in se veselijo poglabljanja naših bilateralnih odnosov v naslednjih letih, ko delamo na širitvi bilateralne trgovine in investicij ter zagotavljamo, da Evropa ostane trdna in svobodna.”

 

Predsedniku Pahorju so čestitke poslali naslednji državniki:

Predsednik italijanske republike Sergio Mattarella je v čestitki spomnil na nedavno srečanje s predsednikom Pahorjem v Rimu in izpostavil odlične odnose med obema državama.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald J. Trump je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija zanesljiva partnerica ZDA že od leta 1992, ko smo vzpostavili diplomatske odnose. Zapisal je, da so se od takrat naši odnosi poglobili tako bilateralno kot preko zavezništva v Natu, kjer se skupaj borimo za ohranitev skupnih vrednot. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo, od sodelovanja proti terorizmu do naporov za izboljšanje stabilnosti tako na Zahodnem Balkanu kot Bližnjem Vzhodu. Veselim se nadaljnjega sodelovanja, za močno in mirno Evropo, je zapisal ameriški predsednik.

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki zapisala, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji državi, ki ju povezujeta tradicionalno prijateljstvo in sodelovanje. Oba naroda imata veliko skupnega, delita si praznik osamosvojitve in številne skupne evropske vrednote. V tem duhu zrelosti in modrosti lahko rešimo tudi ostala odprta vprašanja med državama in verjamem, da bomo vezi med narodoma še okrepili s konstruktivnim sodelovanjem na področjih gospodarstva, kulture, znanosti, obrambe in varnosti, je še zapisala.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko se je predsedniku republike Pahorju zahvalil za podporo Slovenije suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine ter za sodelovanje pri uresničevanju reform, potrebnih za napredek v evropske integracije. Predsednik Porošenko je v čestitki še zapisal, da nedavni uradni obisk predsednika Pahorja v Ukrajini daje še dodatno potrditev prijateljstvu med državama in da si želi še naprej ohranjati uspešen in produktiven dialog, ki je osnova za dobro vsestransko sodelovanje.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v čestitki zapisal, da v Rusiji visoko cenijo konstruktivne odnose s Slovenijo. Izrazil je prepričanje, da bosta državi s skupnimi napori lahko zagotovili nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja na trgovinsko-gospodarskem, znanstveno-tehničnem in drugih področjih, skladno z  interesi obeh držav. Ruski predsednik je državljanom in državljankam Republike Slovenije na koncu zaželel blaginje in napredka.

Španski kralj Felipe VI. je v čestitki zapisal, da ob priložnosti državnega praznika izraža iskrene čestitke, ki se jim pridružujejo tudi vlada Španije in državljani Španije. Slovenskemu narodu je španski kralj Felipe VI. zaželel osebno zadovoljstvo, mir in blaginjo.

Predsednik Švicarske konfederacije Alain Berset je v čestitki zapisal, da je Švica zavezana nadaljnjemu razvijanju dobrih in prijateljskih odnosov s Slovenijo.

Romunski predsednik Iohannis je zapisal, da ga veseli zelo dobro sodelovanje med obema državama in upa, da se bo to sodelovanje v prihodnosti še okrepilo v korist obeh narodov. Izrazil je veselje, da se bo slovenski predsednik udeležil naslednjega srečanja iniciative Treh morij, ki bo v Bukarešti septembra, in ponovil vabilo predsedniku Pahorju na uradni obisk.

 

J. G.