fbpx

Slovenci odločni: Sodniki naj za svoje napake v sodnih postopkih odgovarjajo!

Foto: STA

V programu SDS je tudi ukrep, po katerem bo pogoj za napredovanje sodnikov njihovo kakovostno; kršitve človekovih pravic v sodnih postopkih bodo predstavljale ne le oviro, ampak nezmožnost napredovanja.

Slovenska demokratska stranka je v zadnjih dveh letih predstavila alternativni vladni program po posameznih področjih za prihodnje mandatno obdobje. Za slovenske demokrate je pomembno, da politika dela za ljudi, za blaginjo posameznika in za blaginjo Slovenije. Program za prihodnje mandatno obdobje so pripravljali ljudje, ki delajo na posameznih področjih in tudi poznajo težave ter imajo rešitve. Javnosti je SDS v zadnjih 14 dneh intenzivno predstavljala program s področja pravosodja. Osrednje geslo za področje pravosodja je Za pravično Slovenijo.

Slovenija ima eno od najnižjih stopenj zaupanja državljanov v sodstvo. Evropsko sodišče za človekove pravice ugotavlja, da je glede na število prebivalcev Slovenija prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic. “S številnimi ukrepi bomo to stanje bistveno izboljšali in vsem zagotovili pravično in pošteno sojenje v razumnem roku. Izvedli bomo natančen pregled in revizijo vseh postopkov izvolitev v trajni mandat tistih sodnikov, ki so bili v trajni mandat izvoljeni po sprejemu zakona o sodniški službi iz leta 1994 in so sodili v sodnih postopkih pred sprejetjem omenjenega zakona. Pogoj za napredovanje sodnikov bo njihovo kvalitetno delo, kršitve človekovih pravic v sodnih postopkih bodo predstavljale ne le oviro, ampak nezmožnost napredovanja, in hkrati bomo vzpostavili sistem, da sodniki, ki bodo pri svojih odločitvah kršili človekove pravice, zapustijo vrste sodnikov. Sojenja bomo časovno omejili na 6 mesecev na prvi stopnji, 3 mesece na drugi stopnji in 3 mesece na vrhovnem sodišču,” so odločni v največji opozicijski stranki SDS.

Državljanke in državljani so se na družbenih omrežjih tudi tokrat odzvali z različnimi mnenji in komentarji v zvezi z ukrepi, ki jih predlaga SDS na področju  pravosodja. Ob tem jih veliko meni, da je treba ukiniti ali pa vsaj omejiti trajni mandat sodnikov, izpostavili pa so tudi nepravično sojenje in kršitve človekovih pravic v okviru sodnih postopkov. Pav tako pa so se mnogi strinjali s tem, da se ponovno zagotovi brezplačen vpis v zemljiško knjigo. B. K. je tako o programu SDS za pravosodje zapisal, da je treba iti na volitve in voliti SDS, “ki nas edina lahko reši leve mafije!”,  A. T. je poudaril, da je SDS edina zadnja 4 leta opozarjala na napake na področju pravosodja, vlagala zakone, “vlada pa jih je ignorirala. V SDS so torej že počeli vse tisto, kar bi morala delati vladajoča levica”.

Za ukrep, ki ga predlagajo v SDS, torej da se bo sojenje časovno omejilo na 6 mesecev na prvi stopnji, 3 mesece na drugi stopnji in 3 mesece na vrhovnem sodišču, državljani upajo, da bo uspel. “Upam, da se uresniči, da tudi zmagate, da bo Slovenija končno začela dihati tako kot mora,” je zapisal A. B. Državljanka M. P. pa je napisala, da je skrajni čas, da se na področju pravosodja kaj spremeni, in da na tem področju zaupa SDS. Državljan V. B. je ob tem še dodal, da je “sodnikom treba omejiti mandate, da ne bodo sodili, kot jim bodo ukazali strici iz ozadja”.

Državljanke in državljani so komentirali tudi kršitve človekovih pravic v sodnih postopkih. Državljanka I. Š. je zapisala, da je naš sodni sistem tak, da ti lahko “v lažnih ovadbah, s pomočjo odvetnikov, sodnikov, sošolke tožilke, lažnih uradnih zaznamkov policije uspejo vzeti službo, dobro ime …”.  Tudi A. M. je opisala slabo izkušnjo s slovenskim sodnim sistemom. “Ko mi/nam zagotovite, da se bo sodna veja v Mariboru res držala zakonov in ne presojala po ViP, vas tudi podpremo … saj ni res, se boriš za preživnino, pa mater samohranilko sodnice kaznujejo, ker je oče uporabil ViP. Beda,” je zapisala omenjena državljanka. Z njo se je strinjala tudi M. L., ki pravi, da je “zadnji čas, da bodo slovenski sodniki pravično sodili, preveč krivic so že storili nekaterim prizadetim. Naj se jim vzame trajni mandat in naj za svoje procesne napake v sojenju tudi odgovarjajo”.

Zadnja reforma zemljiške knjige se je izkazala kot škandalozno škodljiva za vse uporabnike. Storitve, ki so bile prej brezplačne, so sedaj občutno dražje. Zato bodo v SDS spremenili zakonodajo in zagotovili brezplačen vpis v zemljiško knjigo neposredno na sodiščih in točkah VEM. Omenjeni ukrep so državljanke in državljani pospremili s pozitivnimi odzivi ter komentarjem, da je tak ukrep res pametna ideja.

Veliko pa se jih je tudi odzvalo na predlog o daljši poskusni dobi za sodnike (preden bi bili izvoljeni v trajni mandat). Pri tem državljan M. M. meni, da je “trajni mandat za sodnika dobesedno zelena luč na semaforju za prejemanje podkupnin”,  in ob tem dodaja: “Sem za trajni mandat pod pogojem, de se doda člen: če se sodniku dokaže, da je prejel podkupnino, dobi avtomatično najmanj 25 let strogega zapora.” M. S. meni, da trajnega mandata sploh ne sme biti, tudi B. R. bi trajni mandat ukinil, B. L. pa poleg poizkusne dobe predlaga, da se zakon spremeni in da bi lenuhe v sodstvu preko izredne seje v parlamentu bilo mogoče z 2/3 večino odpoklicati. Državljanka M. V. meni, da si sodniki ne zaslužijo trajnega mandata, državljan J. K. pa je prepričan, da bi sodniki morali delati po avstrijskem modelu.

Državljan P. S. je prepričan, da bi sodnike in tožilce morali izbrati na novo, “še posebej tiste multifunkcijske osebe, ki so imele že funkcij in vlog, da niti ne pomnijo več”. M. Č. pa je ocenil, da gredo “sposobni pravniki v advokaturo, nesposobni pa na sodišča”.

J. G.