fbpx

Slovenci se že pripravljajo in praznijo trgovske police

Foto: STA

Trgovci že opažajo, da so Slovenci pričeli z opravljanjem večjih nakupov, predvsem gredo v promet osnovna živila in izdelki z daljšim rokom uporabe. Največji obisk beležijo na Goriškem.

Viden strah zaradi pojava koronavirusa v Evropi se ne odraža le pri kupovanju zaščitnih mask, saj teh trenutno sploh ni na zalogi, ampak v obisku trgovin z živili, saj državljani po opažanji trgovcev že preventivno opravljajo večje nakupe.

Iz Mercatorja so sporočili, da so sicer pričakovali, da se bo na račun širjenja virusa povečal obisk trgovin. Največji je obisk v trgovinah ob italijanski meji, predvsem na Goriškem, so povedali za STA. Trendi rasti pa je zaznati drugje po državi. Pojasnili so, da je v porastu predvsem povpraševanje po osnovnih živilih. “Potrudili se bomo, da bodo naše trgovine tudi v prihodnje ustrezno založene, tudi z osnovnimi živili, ki jih nekateri kupci kupujejo na zalogo. To so moka, sladkor, olja, suhi kvas, konzervirani izdelki in podobno.” Prepričani so, da ta trenutek ni potrebe po zaskrbljenosti v zvezi s pomanjkanjem živil.

Foto: STA

Povečano tudi zanimanje za razkužila za roke
Tudi v Sparu Slovenija v zadnjih dneh opažajo povečano število večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe.  Tudi tukaj so zagotovili, da zagotavljajo zadostne količine izdelkov, ki so na voljo v njihovih trgovinah, obenem pa so pripravljeni tudi na morebitno dodatno povpraševanje, so še dodali. V Lidlu Slovenija so povedali, da poleg povečanega povpraševanja po trajnih in konzerviranih izdelkih beležijo tudi nekoliko povečano zanimanje za razkužila za roke. Kljub temu pa naj bi zalaganje polic potekalo normalno. “Ker blago naročajo na dnevni ravni iz svojega logističnega centra, so izdelki, četudi kak dan morebiti ne prispejo ali poidejo, naslednji dan razpoložljivi,” so izpostavili.

“Po prvih opažanjih kupci v večji meri posegajo po osnovnih živilih, živilih z daljšim rokom trajanja ter higienskih pripomočkih,” so navedbe ostalih trgovcev potrdili še v Hoferju. “Dobavna veriga načeloma ni motena, prav tako se trenutno ne soočamo s pomanjkanjem zalog,” so dodali. Če se je včasih mogoče dalo zavajati ljudi, pa danes, v času informacijske dobe, to ni več mogoče v tolikšni meri, saj se lahko ljudje informirajo z dejstvi  tujih državah. Vsakomur je jasno, da je koronavirus največja zdravstvena grožnja v tem trenutku, zato je boljša preventiva, kot kurativa.

Hana Murn