fbpx

Slovenija doživela novi udarec: Evropska komisija naj bi proti Sloveniji vložila tožbo

Foto: STA

Po neuradnih podatkih naj bi Evropska komisija proti Sloveniji vložila tožbo zaradi vdora Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v Banko Slovenije julija lani. Tožba sicer ni presenečenje, saj v demokratičnih državah ni običajna praksa, da tožilstvo skupaj s policijo vkoraka v osrednjo banko brez kakršnihkoli trdnih dokazov. V kakšni državi torej živimo?

Julija lani je NPU opravil štiri hišne preiskave, ki so potekale v prostorih Banke Slovenije, Nove Ljubljanske banke (NLB), revizijske hiše Deloitte, po navedbah Slovenskih novic pa naj bi bile tudi v prostorih revizijske hiše Ernst & Young. V povezavi s preiskavo sanacije državnih bank konec leta 2013 so zasegli zajeten kup listin, z namenom preiskovanja dejanj zlorabe uradnih položajev. Nobenemu izmed osumljenih ni bila dokazana krivda, saj za to naj ne bi bilo zadostnih dokazov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da naj bi bila preiskava zakonita, kar je kriminalistom omogočilo nadaljnjo preiskavo zaseženih listin. S tem je bila zavrnjena zahteva Evropske centralne banke (ECB), naj se v okviru preiskave izločijo listine, ki se nanašajo na delovanje te ustanove. V izjavi za medije je Branko Japelj, direktor Uprave kriminalistične policije, povedal, da v preiskavi niso bili zasežene listine ECB, pač pa tiste, ki so povezane z delom Banke Slovenije. Glede na to, da so podatki ECB skladno z zakonodajo Evropske unije (EU) pravno zaščiteni, ni presenetljivo, da je predsednik ECB Mario Draghi od slovenskega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zahteval, naj odpravi kršitev, ki je nastala v povezavi z nezakonitim zasegom listin.

V preiskavi zasegli zapisnike sej svetov guvernerjev Evropske centralne banke
Reporter na podlagi svojih virov navaja, da so bili med zaseženimi listinami tudi zapisniki sej Sveta guvernerjev Evropske centralne banke. Glede na to, da so preiskavo sprožili z namenom ugotavljanja zlorabe uradnega položaja v povezavi s preiskavo sanacije bank, ni utemeljeno in logično, zakaj so se polastili tudi teh listin. Zaenkrat NPU in tožilstvo nimata pristojnosti za vodenje monetarne politike evroobmočja, zato ni nikakršnega opravičila za pregledovanje listin, katerih narava je zaupna, saj lahko nenačrtovano razkritje zaupnih podatkov povzroči nepričakovane pretrese na evropskih finančnih trgih.

Foto: epa

Foto: epa

Slovenija je ob pristopu k EU veljala za eno najbolj perspektivnih in uspešnih držav, svoj ugled pa si je dodatno utrdila v času uspešnega predsedovanja Svetu EU. Slovenija je v naslednjih letih z zgrešeno in nezrelo politiko zapravila svoj ugled, tega pa bo dodatno omadeževala še tožba Evropske komisije proti Sloveniji, saj kaže na to, da smo daleč od demokratične države, ki je povrhu vsega še članica EU. Kaže tudi, da smo bolj podobni mafijski državi, v kateri interesi posameznikov posameznih klik odločilno vplivajo na vodenje države.

N. Ž.