Slovenija imenovana na čelo Sveta ZN za človekove pravice

Svet ZN za človekove pravice (vir: twitter)

Slovenija od 1. januarja 2018 naprej predseduje Svetu Združenih narodov za človekove pravice, ki je bil ustanovljen leta 2006. Slovenija bo na čelu Sveta ZN za človekove pravice ostala eno leto, v središče pozornosti v času predsedovanja pa bo postavila učinkovitost dela sveta in zaupanje v njegovo delo.

Slovenija z današnjim dnem začne enoletni mandat na čelu Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi. Svet bo vodil veleposlanik Vojislav Šuc, ki je po poročanju STA stalni predstavnik Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izpostavil, da so “človekove pravice od začetka ključna vsebina zunanje politike Slovenije.” Ta ministrov biser bo lahko služil kot zadostno pojasnilo, zakaj v Sloveniji za tujce, kakršen je ilegalni migrant Ahmad Šami, veljajo drugačna pravila in zakoni kot za vse ostale. S svojo zapisano izjavo je minister Erjavec še sporočil, da bo Slovenija pri svojem delovanju sledila nacionalnim prioritetam, medtem ko bo osnovno vodilo krepitev mednarodnega okolja, “ki bo pripomoglo k varnosti, univerzalnemu trajnostnemu razvoju, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic”.

Načeti ugled Sveta za človekove pravice
Generalna skupščina ZN je Svet za človekove pravice ustanovila 15. marca 2006. Svet ZN za človekove pravice se že dalj časa sooča z očitki o pristranskosti, nesposobnosti in občasnem sprejemanju res bizarnih odločitev. Ena od najbolj odmevnih v zadnjem času je bilo imenovanje Savdske Arabije za vodenje sveta v letu 2015. Kdo drugi pa bi lahko vedel več o kršitvah človekovih pravic kot država, kjer ima umetna inteligenca več pravic kot ženska?

Takšne in podobne odločitve že dalj časa jemljejo ugled organizaciji, ki naj bi skrbela za človekove pravice po svetu, a jo večino časa izkoriščajo v politične namene. Afriške in azijske države, kjer je težav s človekovimi pravicami največ, imajo večino glasov v 47-članskem svetu, kar pogosto zadostuje, da se o grobih kršitvah človekovih pravic v teh državah ne govori. Medtem ko je svet v svojem dvanajstletnem delovanju uspel kar 62-krat sprejeti sklep, v katerem je obsodil Izraelova dejanja, o grobih kršitvah človekovih pravic, ki se dnevno dogajajo v Darfurju, Tibetu, Severni Koreji ali Zimbabveju, pa Svet ZN za človekove pravice enostavno ne razpravlja.

Ivan Šokić

 • Caetano

  Bojim se, da naše predsedovanje ne bo kaj dosti boljše od savdijskega…

  • xtc

   Ja so taki kot iranski teokrati.

  • sodnikisozločinci

   Nimaš se kaj bati, sigurno bo še slabše.

 • Antonius

  Ja, to je pa zares že na prvi dan novega leta imenitna novica.
  Predsedujoči Sloveniji bo na Svetu Združenih narodov za človekove pravice imenitno poslušati gospo Michelle Lauro Kling, ko jim bo v New Yorku poročala o kršenju človekovih pravic v Sloveniji in o kriminalni politikantski obsodbi nedolžnega dr. Milka Noviča.
  Dr. Milko Novič, držite se, pošteni Slovenci s(m)o z vami.

  • Steiermark

   Saj ravno zaradi tega želijo imenovati frankensteina na pomembno mesto, kjer bo po levaško odločal o “človekovih pravicah”, kot trenutno odločajo o pravici do poštenega sojenja in obsodbe brez dokazov, pri dr. Noviču!

 • Sadako

  Čez petdeset let bodo Kitajci in Rusi bolj spoštovali človekove pravice kot jih zdaj ZN. Ker za ZN so vsi, ki niso muslimani živali.

 • montyamp

  Kako je kaj Šuc zlizan z zazidarijo ???

  • RATATA

   Vojislav hahahaha

  • sodnikisozločinci

   Misliš na tistih enajst zidov?

 • Franjo Trojner

  Tota je šele močna, država v kateri se vsak
  dan grobo kršijo človekove pravice, krši ustava in pravna država ni za vse enaka, ker ustvarja prvorazredne in drugorazredne državljane. Država v kateri že tri leta sedi Novič in jo Janša in Krkovič in še mnogi tožijo zaradi napak v sojenju in politično motiviranega sodnega procesa bo imenovana na čelo Sveta ZN za človekove pravice?
  To bo še prava štala in nov debakl naše države, sodstva, primer Novič se seli v ZN tja ga bo prinesla mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling, ki pravi,” da imamo v Sloveniji hude težave s spoštovanjem pravic obdolženih v sodnih postopkih, konkretni postopek proti Noviču pa je označila za “lov na čarovnice”.

 • Morala

  Ta je dobra…kako je lahko na čelu, če doma nima vse porihtano?!

 • Soave

  Kot pravijo spodaj komentatorji. . . . . . . .res je dobra !!!!

 • Borut Stari

  Hinavščina. Kaj pa mi prebivalci Slovenije, nimamo pravice do človeku prijaznega življenja?

 • xtc

  No torej bodop tam javno predstavili primer Patrija,Novič in še kaj ,da bodo drugi videli kako se to dela v Sloveniji.

 • Sredina

  Ne načeti ampak načet ugled…ivan šokiĆ

  • RATATA

   pust ti našga šokića prmir! On ni kumunajzer!

 • REF 2017

  PREPROSTO NE MOREM RAZUMETI KAKO JE LAHKO SLOVENIJA S TAKIM KRIVOSODJEM NA
  ČELU SVETA ZN ZA ČLOVEKOVE PRAVICE

 • samsara

  “Načeti ugled Sveta za človekove pravice”
  “Ena od najbolj odmevnih v zadnjem času je bilo imenovanje Savdske Arabije za vodenje sveta v letu 2015”

  Imenovanje Slovenije bo temu dodalo še režirane krivosodne procese proti političnim nasprotnikom vladajočega režima in oh in sploh svinjarije, ki pa v Sloveniji še niso kazniva dejanja. Vsaj dokler se Zdenko Ahmad C. Dvolični, še oklepa premierskega fotelja.

 • Olga_10

  Fuj!

 • sodnikisozločinci

  Slovenija bo nadaljevala enako politiko kot pred njo Saudova Arabija. Izdajalci slovenskega naroda bodo v OZN delovali za genocid nad evropskimi narodi in njihovo zamenjavo z muslimani in črnci iz vsega sveta.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!