fbpx

Slovenija je predala Franciji predsedovanje Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja

Medtem ko se počasi izteka slovensko predsedovanje svetu EU je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan s francoskim državnim sekretarjem Jean-Baptistom Lemoynom opravil primopredajo na področju razvojnega sodelovanja (Foto: Vlada RS)

Medtem ko se počasi izteka slovensko predsedovanje svetu EU, je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan s francoskim državnim sekretarjem Jean-Baptistom Lemoynom opravil primopredajo na področju razvojnega sodelovanja. Med dosežki predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja je izpostavil sprejetje sklepov Sveta EU o vodi v zunanjem delovanju EU, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan je s francoskim državnim sekretarjem Jean-Baptistom Lemoynom opravil primopredajo na področju razvojnega sodelovanja. Srečanje je potekalo preko avdiovideo kanalov skupaj s portugalskim državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Franciscom Andréjem in nemškim državnim sekretarjem na zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Jochenom Flasbarthom.

Državni sekretarji so izmenjali mnenja o glavnih dosjejih s tega področja, med drugim o sklepni fazi priprav na sklenitev novega sporazuma med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (t. i. Post-Cotonoujskega sporazuma), izvajanju novega globalnega finančnega instrumenta za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI – Global Europe), ter o pomenu vode za naslavljanje podnebnih sprememb in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Pogovori so bili namenjeni tudi problematiki globalnega zdravja in okrevanja po pandemiji covida-19 ter s tem povezanim vprašanjem distribucije cepiv partnerskim državam.

Državni sekretar Raščan je na kratko orisal dosežke slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja, med katerimi izstopata sprejem sklepov Sveta o strokovnem znanju evropskega javnega sektorja v zunanjem delovanju EU ter sklepov Sveta o vodi v zunanjem delovanju EU. “Prizadevamo si za celovitejši pristop do vode, ki bi povečal učinkovitost našega zunanjega delovanja na vodnem področju. Menimo, da bodo sklepi Sveta, sprejeti na novembrskem zasedanju razvojnih ministrov, še okrepili vlogo vodne diplomacije Evropske unije,” je poudaril državni sekretar dr. Raščan.

Foto: Vlada RS

Francoski državni sekretar Jean-Baptiste Lemoyne je predstavil francoski program predsedovanja. Prvenstveno se bodo posvetili okrepitvi razvojnih partnerstev za podnebne spremembe in biotsko raznovrstnost, še posebej z najmanj razvitimi državami sveta.

Sara Rančigaj