Slovenija, mafijski raj: Jankovićevemu prijatelju Zlatku Sraki odpisali kar 106-milijonski dolg! Navadnim državljanom nič!

Zlatko Sraka in Zoran Janković. Prvemu so v postopku poenostavljene prisilne poravnave odpisali 106 milijonov evrov, drugemu 29 milijonov. (Foto: STA)

Za koritnike ena pravila, za preostale, navadne delavne državljane druga. In medtem ko se navadnim državljanom, ki ne morejo dobiti niti kredita, ti pogoji še dodatno zaostrujejo, elita dobiva stomilijonska posojila, od katerih na koncu ne odplačajo niti odstotka, ko se jim dolg odpiše. Tak primer je hišni gradbinec ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Zlatko Sraka, znan po mafijski gradnji projekta Stožice, neplačanih izvajalcih in pregrešno dragih večerjah. Zaradi nujnega postopka sprejetja novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju takratne premierke Alenke Bratušek se je podjetju Srake odpisalo vrtoglavih 106 milijonov evrov dolga, odplačati pa je moral borih 60 tisoč evrov. Leve vlade delajo resnično le še za prvorazredne, medtem ko drugorazredne državljane puščajo v nemilosti.

“Prvorazredni Zlatko Sraka, hišni gradbinec Zorana Jankovića, si z zakonodajo, ki jo po nujnem postopku sprejme koalicija Alenke Bratušek, odpiše 106 milijonov evrov dolga in odplača le 60 tisoč evrov. Bi kdo vam omogočil, da namesto 100 tisoč evrov kredita, plačate le 56 evrov?” so na Twitterju spraševali v SDS.

“Samo gospodu Sraki, ki je bil hišni gradbinec gospoda Jankovića, se je preko instituta poenostavljene prisilne poravnave odpisala desetkrat večja vsota, kot je potrebna za dodatek za delovno aktivnost,” je na seji komisije za nadzor javnih financ povedal vodja SDS Janez Janša.

Janša se je ob tem spraševal, kako je lahko sploh možno, da o vsem tem “ni bilo nikjer nobene resne razprave in vprašanj”, in izpostavil, da so bili s pomočjo uvedbe poenostavljene prisilne poravnave (PPP) pokradeni astronomski zneski.

Image

Nekateri so uporabili prav vse institute, ki jih omogoča ta zakon,” je povedal poslanec SDS Anže Logar. “Najprej so se dolgov znebili s PPP, potem so se znebili dolgov preko PPP za svoja zasebna podjetja, potem pa so se znebili še svojih osebnih dolgov na podlagi osebnega stečaja. Zlatko Sraka, hišni gradbinec Zorana Jankovića, se je tako znebil dolga 106 milijonov evrov. Bi vi lahko prepričali banko, da vam za kredit 100.000 evrov dovoli dolg 56 evrov? Ne. Zlatku Sraki pa so primerjalno gledano odpustili ravno toliko.

Gre za nesposobnost ali korupcijo?
Logar je ob tem spomnil, da je državno pravobranilstvo v kar 92 odstotkih primerov glasovalo proti poenostavljeni prisilni poravnavi, a so se šele leta 2018 zoper PPP tudi pritožili.

Nekdanja premierka Alenak Bratušek (Foto: STA)

“Postavi se ministra, ki morda niti ne ve, za kaj gre, v delovnih skupinah so prave ‘nine’ in drugi, da zadostijo ciljem, potem se to sprejme v državnem zboru; ko je rešitev sprejeta in ko se pokaže, da deluje tako, kot je bila zamišljena in na škodo vseh preostalih, se začnejo delati analize, kjer nihče ne želi biti odgovoren, delajo se delovne skupine, preučujejo, analizirajo, dokler ukrepu ne poteče rok trajanja, poteče pa takrat, ko je stvar na podlagi tega ukrepa končana,” je delovanje uradnikov na škodo davkoplačevalcev opisal Janša.

Furs, državno pravobranilstvo, upniki, vsi kričijo, kako nesmotrna je ta zakonodaja, implementacijska skupina pa ugotovi, da je treba storiti več na izobraževanju podjetnikov na področju poslovnih financ in podpori dobrim projektom,” je opozoril Logar. Ob tem pa je takrat državna sekretarka Tina Brecelj poudarjala, da je sprejeta novela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju “pomembno izboljšala veljavno insolvenčno ureditev”.

Izigravanje zakonodaje
Očitno je za izbrance, ki si kaj takega lahko privoščijo oziroma so blizu korita, sprejeta novela omenjenega zakona res “pomembno izboljšala veljavno insolvenčno ureditev”. Nagrabiti več kot sto milijonov evrov in nato poskrbeti, da država odpiše neverjetnih 99,9994 odstotka dolga, je naravnost neverjetno.

Kaj takega še v filmu ni možno. A zato je v Sloveniji to nekaj najbolj normalnega. Slovenska zakonodaja nima lukenj. Slovenska zakonodaja ima po meri narejene kraterje, ki jih tisti blizu oblasti z veseljem krojijo in izkoriščajo. Vse po črki zakona.

Rihard Orel

 • šmentanamuha

  Najbolj paradoksalno pa je, da nekateri prismuknjeni trdovratni volivci levičarskih strank resnično še vedno mislijo, da je tem levo udarjenim političnim strankam res mar za delavnega “malega” človeka, za upokojence, za mladino, ki ne more priti do služb in posledično do stanovanja in z vso ihto bentijo čez prekleti kapitalizem, ki da jim je vse vzel in da je že Marks povedal, da so kapitalisti krivi za bedo “delavnega ljudstva”. Moj Bog, potrkaj malo po njihovih lobanjah, da jim zazvoni zvonec!

 • Antonius

  Zaradi poenostavljene prisilne poravnave bi morali strpati v zapor vse ministre Bratuškove vlade in in še vse poslance, ki so v parlamentu podprli neverjetno krajo.
  Seveda svoj del odgovornost nosijo tudi volivci in ostali, ki se volitev ne udeležujejo.
  Stotine milijonov ukradenega odpišejo, upokojenci bomo pa decemba 2020 dobili prst in 6 evrov in pol.

  • gušto

   Le kam ti ljudje stavijo tooolikšne vsote denarja ?
   Ga pojedo na solati ?
   Ob tem, ko skoraj 3/4 Slovencev prešteva cente, da plača položnice in si lahko kupi mleko in kruh tiiiii zapravljajo NAŠ DENAR – na veliko……pa, saj to niso ljudje – NE – takih lumparij, človek, ki ima le trohico vesti, NE ZMORE PRENESTI. :(
   Hvala Bogu, da imamo Karitas.

   • Andrej Žalec

    Zapomni si, da ta denar vlada Sloveniji. Ne porabijo ga posamezniki za sebe. Denar se deli približno tako. Davkoplačevalski denar gre za sanacije ropanja bank, pomembna mesta v državi, dodatke k plačam, nepotrebna delovna mesta (bogato nagrajena) nepotrebne investicije, ki so plačane trikrat ali večkrat, razne civilne iniciative, in kup pogodb za prazen nič z zasebnimi podjetji in posamezniki. Tukaj je še tisoče privatnih podjetij, ki črpajo denar od državnih podjetij in proračuna. Ko sešteješ vse, ki imajo od tega sistema korist in moč, nima nihče osnovnih pogojev, da jih zamenja in zmaga na volitvah, tudi če so povsem volitve pravilne. Odrekli se z demokratičnimi sredstvi oblasti ne bodo, saj se zavedajo, da bodo vsi lahko za kazniva dejanja odgovarjali, ostali brez premoženja in položajev.

    • lena

     In kolikor je videti, je bil znatni del denarja transferiran v tujino, od koder se pocasi vraca in se uporablja za nakupe podjetij, nepremicnin,…

  • zokispoki

   Na celu z mojskro !

  • VERZIFIKATOR

   Janko Zlatkovič

   ZLATA SRAKA

   Si župan gradil je novo hišo,
   eno tistih mnogih pač – objektov,
   z gradbenih ki gledajo s prospektov,
   je lisjak zavohal tržno nišo.

   Sraka hišo novo bo gradila
   zanj, tako se je župan domislil,
   pod pogodbo žig svoj še pritisnil,
   s srako skupaj sta se veselila.

   Se na dimniku ugnezdi sraka,
   zlata sraka, da ne bo pomote,
   ptica tu za grde je rabote,
   je tatinska ptica nje oznaka.

   Se ugnezdi, v gnezdo vse pospravlja,
   kar lahko v okolici nakrade,
   zlata sraka tam ima še mlade,
   da županu zraven kaj dobavlja.

   V dimniku je luknja kot v zakonu,
   stavbni je inšpektor ugotavljal,
   pa ornitolog je zagotavljal,
   da je zlata sraka na balkonu.

   Dolžna težke je milijone sraka,
   spet inšpektor jezno dokazuje,
   nič zato, se sraka razdolžuje,
   je v zakonu majčkena napaka.

   Se izbriše sraki vse dolgove,
   gnezda pač nihče se ne dotakne,
   kvečjemu vanj kakšno reč primakne,
   da imajo dolge vsi nosove.

   Zlata sraka nosi jajca zlata,
   skupaj s ptičko se župan naslaja,
   njeno gnezdo znatno se oplaja,
   sraka in župan sta kakor brata.

   Mi pa čakamo na frkolina,
   saj ni treba kakšnega junaka,
   s fračo sklati gnezdo, kaj še čaka,
   pa bo zlata sraka zgodovina.

   Prva ko gre k vragu zlata sraka,
   prva strmoglavi ko tatica,
   odvali prav naglo se pravica,
   za županom se zaprejo vrata.

  • zokispoki

   Temu bi se lahko reklo, da lopovi kradejo kot SRAKE, kenede !

   • SIMON ROZIC

    …vsi so srake! ..

    sraka ima dolgi rep,
    pisano ima perje,
    pazi, pazi fanttč moj,
    da te ne poserje!!!

    (tole pesmico, ki je obenem tudi rek, gotovo pozna Šarec, samo ne ve,
    kaj pomeni ali pa se spreneveda!)

    • zokispoki

     Xarax, sicer dvojni agent iz Pozitivne Srbije, je napovedal, da ce ni kramp, je pac lopata. Pa tudi razenj mu ze gori, ceprav se zajci mirno sprehajajo po gozdu . Cigan ob tem komentira, da je njegov odgovor, enak prejsnjemu, de ! Dedededede !

  • ehnaton

   Predvsem tisti Antonius, ki volitve abstinirajo že od 1991 in, ki so prepričani, da so s plebiscitom udejanili vse svoje državljanske dolžnosti. Sem že povedal pa še enkrat. Pripravljen sem požreti tudi zmago t.i. levih strank ob pogoju volilne udeležbe vsaj 2/3 volilnih upravičencev, če bo takšna volja večine tistih, ki bodo tako volili.

  • fon johan

   Se strinjam pa tudi sds, ki ni bila proti zakonu samo nsi je bila protiii

   • Antonius

    Slab poizkus!
    SDS je bila absolutno proti. Zahtevala je, da mora dolžnik upniku poplačati vsaj 50% dolgov.
    Vladna koalicija Bratuškove je odpis dolgov na svojo roko speljala, koalicija v parlamentu je pa vladni predlog za odpis dolgov dolžnikov gladko sprejela.

    • fon johan

     In sds ni glasovala proti, drzi a ne…

     • Antonius

      Kaj vam pomaga vaše opozicijsko glasovanje proti, ker imam jaz v parlamentu itak koalicijsko večino.
      Očitno se vam ne sanja kako deluje parlament.
      Koalicija ima vedno večino v parlametu.
      Tudi manjšinska vlada ima več poslanskih glasov kot opozicija.

     • fon johan

      A tako, potem pa naj sds zapusti parlament ..

     • fon johan

      Imas cisto vest pred volivci….

    • Novakec1

     Zakaj pa ne 100%, tud če pol kakršnekoli vsote pobašeš v žep si zmagu. Butasta logika.

  • Schemva Miro

   Ali si siguren,da boš drugo leto to dobil?

 • Poštenjakar

  Kdaj bo revolucija, resno sprašujem ali pa ime države spremenimo v Banana republik

  • mona lisa

   Najbolje bi bilo da državljani enkrat že vzamemo nazaj od mafije svojo državo in mafijce kaznujemo z doživljenskom prisilnim delom za kruh in vodo.

 • Marko

  Lako čemo mi,ima naš čovjek…….svugde.

 • Rožle

  Italijanski mafijski skesanec:

  Prestiere pravi, da v Sloveniji ni protimafijske kulture,
  zato se lahko mafijci po državi gibajo neovirano.
  “V Sloveniji smo bili povsem varni, zato smo uporabljali svoja prava imena,” je dejal Prestieri…

  – ” Nima Slovenija mafije, temveč ima mafija Slovenijo “

 • francelj3

  Tu ne gre za razdolževanje ali odpisovanje dolgov. Gre za čisto navadno krajo. Vzameš 100 milijonov kredita, jih vtakneš v žep in odneseš na Karibe v davčno oazo, potem ti pa odpišejo dolg. Mi pa to gledamo in plačujemo, namesto da bi šli takoj na ulice.

  • lena

   Ja in potem ta denar pride nazaj ter se uporabi za nakup dobrih podjetij, nepremicnin,…

 • Amerikanc

  Sedaj je verjetno vsem jasno, zakaj je Slovenija na polovičnih avstrijskih plačah in penzijah.

 • gušto

  Če bi dokazal, da se mu je pri poslovanju zgodila neka nepredvidena nesreča, ali nekaj podobno, naj bi Banka in sodišče preverili njegovo poslovanje in pretehtali, ali je človek upravičen do “nekega odpisa”, ali ne.
  Če ne zna dokazat, kam je denar porabil, ali če z njim ne zna dobro gospodarit ODPISA NI, niti centa ne. Zdaj pa se dogaja, da Jankoviću odpišejo 95 % dolga, temu 100 % z obrestmi vred …… Banka pa izkazuje “luknjo”, ki jo naj lačni državljani spet in spet polnijo.
  Tako ne gre in NE SME VEČ TAKO ITI.
  Kdor krade, ali ne zna gospodarit, naj gre v stečaj – tudi banka – bankirji in lopovi pa v arest.

  • NoName

   Še hujše pa je, da je kljub vsemu še vedno župan in gospodari z denarjem občine Ljubljana

 • Nšo-či

  Se težava skriva v goljufih ali množici, ki ne prepozna goljufije? Kadar država ščiti goljufe s pomočjo zakonodaje na pravičnost vladajoče opozori množica.

  • Luiggi

   ja in kaj boste delali na ulici?…Verjetno kricali:”Naj zivi Opankovic Zoki”!…Pa se,naj zivi sraka,magari na veji!

  • SIMON ROZIC

   …in potem zatrejo množico tako, da jih spustijo na pašo, s kosom kruha in vodo!-
   kot je rekel tovariš Tito: “snađite se! ” …lepo, po cigansko, a ne?

 • sloustava

  Volivec, kriv si, zato drz8 gobec!

 • Skrajno Desni

  Imamo pa Slovenci debelo kožo, ropajo nas že stoletja ampak se ne damo, vi kar ropajte bomo pa travo jedli kot je reku Kučan.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Tle gre skoz za Jankovića. Kaj je sto milijonov za državo? Čisto vsaka država ima takšnega Jankovića. Dejte Janšo na oblast pa boste videli kaj bo revščina.

  • pesjanar

   Kaj se vi greste trojčka,madona eden od vas ga je doro fasal……

   • Den456

    Grejo se četvorčka. Navedeni trije občujejo s komentatorjem, ki jih kliče v svojem nicku. Torej je on tisti, ki ga je pošteno fasal. In to ne enega, kar tri.

  • Den456

   Da bi vedeli kaj je revščina, ni potrebno (niti ni smiselno), da pride na oblast g. Janša. Lep primer revščine se nahaja med tvojimi ušesi, natančneje v tvoji glavi.

 • Realist 5258

  Dodatna kraja, ki si jo privošči država na račun državljanov, je razprodaja stečajne mase. Državljani smo banke že večkrat dokapitalizirali, sedaj pa stečajne mase propadlih gradbenih podjetij prodaja DUTB in s prodanim denarjem počne, kar hoče. Namesto, da bi iz stečajne mase poplačali delavce, obrtnike itd. ki so sodelovali pri teh nepremičninskih projektih, naj bi najprej denar dobile zopet banke. Delavci in obrtniki pa naj se pobrišejo pod nosom. Višek banana republike !

 • Unikatna

  To je noro! Kaj dela brezposelna množica, socialni podpiranci, osebe z minimalnimi dohodki na robu preživetja? Spijo zimsko spanje, da ne vidijo kriminala, goljufov, itd…..

 • montyamp

  Pa kaj je to za butalce ??????????????????????
  Pa to je drobiž , saj še sploh miljarda ni .

 • NoName

  Na ulico vsi drugorazredni državljani, naj se že končno naredi red???

 • KAPIBARA

  Po objavi odločbe: ODLOG plačila DDV vt višini 6 milijonov evrov, je zbolela direktorica FURS-a, ker je dobila grozilno pismo napram svojim otrokom !!

 • pajot

  Tale opankar na sliki zgleda,kot,da bi glihkar od farmacevtke pršou.

  • rubec

   Hehe

 • NoName

  Smo leta 2019 in še danes smo sužnji komunizma, še danes napadajo in izvajajo gverilo, lažejo in kradejo, ter poneumljajo mlade z svojim nerealnim prepričanjem.
  Vsem, ki so odpisali milijone so privrženci komunizma in zagovorniki prejšnjega sistema z čaščenjem največjega morilca Josipa Broza, kar posledično pomeni, da jim za Slovenijo ni kaj prida mar.
  Čas bi bil, da se take ljudi odstrani iz vseh ključnih položajev, volitve pa bojkotira v tem delu, ko se za kandidata izve, da je bil bilo kako povezan z prejšnjim sistemom ali pa je zagovornik komunizma.
  Na oblast je potrebno postaviti ljudi, ki brez slabe vesti zrejo v prihodnost, ki bodo brez milosti preganjali zločince in barabe namesto takih, ki barabam omogočajo odpis dolgov in jim onemogočiti v posest vse kar je vrednejše od minimalne plače, to bi morali narediti tako tem, ki so spisali tako zakonodajo, jo udejanjili in tistim, ki so te prilike izkoristili, ker so vsi do pikice povsem enaki, koristi pa si tako in tako razdelijo.
  Denar, ki so ga pokradli je bil denar vseh nas, torej so okradli vse Slovenske državljane in kot zgleda je pri nas za tako dejanje kazen manjša, kot če nekdo ukrade štatlico cigaret v štacuni.
  Vsakemu, ki je v osebnem stečaju ali pa so mu odpisali dolgove, bi morali takoj odvzeti vsa vozila in ostalo premoženje v kolikor se ga opazi in zaustavi v nekem X vozilu pa ne glede ali je njegovo ali pa ni, to naj baraba sam rešuje, ter ga uporabiti za namene finančne policije, ter za namene, da se pregon zoper takih omogoča na račun teh barab in njihovih podpornikov.

 • Andrej

  Tako to gre po Šarčevo: vse po zakonu. In ko nekdo pravi, da je to mafija ga tožijo.

 • fon johan

  Zanimivo sds ni bila proti temu zakonu, ki to omogoca, zakaj ze…..

 • Neva Ferenc

  prokleta banda pokvarjena živijo na naš račun če smo dolžniki mi ki komaj shajamo iz meseca v mesec pa takoj sodniški stroški advokat pa ne vem koji kurac vse in bi nam pobrali vse novinarji pa še najbolj uživajo ko vidijo kako se prepiramo in debatiramo vsi ste za iti keson da vas narod zmelje

 • Olga101

  Vse na Dob!

 • Olga101

  Dragi upokojenci, se strinjate s tem, da ste 40 let vplačevali v krepkih procentih prispevke za pokojnino, danes vam pa mojškra ponuja uravnilovko 6,5 evra in to leta 2020?!!

 • Lux Ferre

  ZJ bo sam sebi zgradil zapor :)

 • Schemva Miro

  In to so neki uspešni podjetniki,polna usta so jih samohvale,ali so sploh zaslužili kakšen evro v svoji podjetniški karieri?Kot vidim,niti enega,ustvarili so samo milijonske pufe,pa tak podjetnik je lahko vsako tele.