Slovenija migrantom namenila dodatni milijon evrov

Foto: epa

Slovenska vlada je Grčiji v luči begunske krize odobrila materialno pomoč v višini 1,05 milijona evrov za nastanitev in oskrbo beguncev. Gre že za drugo tovrstno pomoč Slovenije, saj smo morali več kot 5 milijonov evrov že prispevati za Turčijo.

Slovenija bo pomoč poslala v obliki postelj, odej, šotora za prvo pomoč, grelnikov za šotore, podlog za spanje, dežnih plaščev, gumijastih škornjev, otroških plenic, spalnih podlog, spalnih vreč in šotorov različnih dimenzij.

“Slovenija je bila v migrantski situaciji na zaprosilo za mednarodno pomoč deležna pomoči številnih držav. Zaradi spremenjenih razmer v Sloveniji, ki je na vrhuncu migrantske krize na svojem ozemlju morala oskrbeti tudi do 15.000 oseb dnevno, je ostal določen del prejete pomoči neizkoriščen,” sporočajo z vlade.

Denar za sredstva za množične migracije
Vlada je prav tako sprejela tudi sklep, da se za popolnitev oz. dopolnitev materialnih sredstev v državnih rezervah materialno-tehničnih sredstev zaščite in reševanja ter za prevozne stroške iz sredstev proračunske rezervacije za množične migracije zagotovijo sredstva v višini 495.400 evrov.

S slovenskim denarjem nad migrantski tok
Države članice EU so februarja sklenile dogovor, da bodo Turčiji v zameno za pomoč pri zmanjševanju migrantskega toka v Evropo namenile 3 milijarde evrov. K tej vsoti je več kot 5 milijonov evrov morala primakniti tudi Slovenija.

M. P., STA