fbpx

Slovenija ne bo postala žep za migrante, a pri nas je ‘ujetih’ že 54

(foto: STA)

Avstrija je Sloveniji trajno zavrnila že 54 migrantov, ki jih ne bo sprejela nazaj. Trenutno so nastanjeni v centru za tujce Postojna, kaj pa se bo z njimi zgodilo, še ni natančno znano. Še 178 jih je trenutno v obdelavi in čakajo na to, če jih bo Avstrija morda sprejela nazaj. Šefic ne izključuje niti popolnega zaprtja meja, če bo to potrebno. 

V Sloveniji je trenutno 54 migrantov, ki jih je Avstrija dokončno zavrnila in jih ne bo več sprejela. Nastanjeni so v namestitvenem centru Postojna, kaj bo z njimi, pa še ni znano. Kot zagotavlja Boštjan Šefic, sekretar notranjega ministrstva, obstajajo tri možnosti: lahko bodo vrnjeni na Hrvaško, lahko bodo vrnjeni nazaj v matično državo, lahko pa bodo ostali tu in dobili začasno dovoljenje za zadrževanje na območju Slovenije.

Takih primerov bo še več
Na usodo, ali jih bo Avstrija vendarle sprejela ali pa tudi njih dokončno zavrnila, čaka še 178 migrantov. Kljub temu da naj bi bil naš mejni režim na južni meji enak avstrijskemu in da identifikacijo migrantov po besedah naše vlade opravljamo izjemno dobro, Avstrijci naše napake popravljajo in migrante zavračajo.

Kot je dejal Šefic, bo Slovenija, če se migrantska kriza še zaostri, predlagala tudi druge ukrepe. Na vprašanje, če je možna tudi popolna zapora meje za migrante, je Šefic dejal: ”Slovenija zasleduje dva cilja, to je, da obvladujemo migrantski tok ter da Slovenija ne postane žep za migrante. Sprejeli bomo vse potrebne ukrepe, da bomo ta dva cilja uresničili.” 

Ko zmanjka prostora v Postojni – jih bomo namestili drugam
Kapaciteta centra za tujce Postojna je približno 300 oseb. Če bo zavrnjenih migrantov več, bo vlada za namestitev migrantov iskala nove prostore. Slovenija je Hrvaški v zadnjih dneh zavrnila okoli 150 migrantov, za katere pa ni podatka, če so mejo morda prestopili v drugem ali tretjem poskusu.

Potrebujemo ‘le’ 1.000 policistov več
Kot zagotavlja Šefic, Slovenija z migrantsko krizo ne bi imela nikakršnega problema, če bi imela dovolj policistov. Za normalno obvladovanje bi bilo potrebnih ”le” 1.000 policistov več, kot jih imamo danes. Če bodo razmere zahtevale, bodo več pooblastil dobili vojaki, cilj pa je, da se policija okrepi in ustrezno opremi, je dejal Šefic.

Erjavec o migracijski krizi: Prihodnji dnevi bodo ključni
Prihodnji dnevi bodo za reševanje begunske krize ključni. Če ne bo ustreznih evropskih odločitev, bodo posamezne države pod migracijskim pritiskom zaostrovale svojo politiko, pa je po poročanju STA v Bruslju opozoril zunanji minister Karl Erjavec.

“Tudi Slovenija bo storila vse, da zaščiti interese slovenskih državljanov in da ne bi postala žep. Budno spremljamo vse, kar se dogaja v Avstriji. Smo v stalnem stiku, koordinacija teče tudi z državami južno od Slovenije,” je zagotovil minister in za ta teden napovedal živahno politično dogajanje tako v Bruslju kot v drugih evropskih prestolnicah.

“Vemo, da čas ni na naši strani. Pomlad se bliža, pritiski bodo močnejši,” je še opozoril minister ter spomnil, da je Slovenija predlagala svojo pobudo in da skuša v okviru svojih zmožnosti prispevati k izvedbi ustreznih rešitev.

 

 

M. G.