Slovenija novembra z največjim medletnim upadom prodaje na drobno v EU

Datum:

Slovenija je novembra lani beležila z največji medletni upad prodaje na drobno, je ugotovitev Eurostata. Ta je znašal – 11,1 odstotka. 

Novembra lani glede na isti mesec leto prej, se je obseg prodaje na drobno na območju evra po koledarsko prilagojenih podatkih zmanjšal za 1,1 odstotka, v celotni EU-27 pa za odstotek. Novembra 2023 se je desezonirani obseg trgovine na drobno v območju evra zmanjšal za 0,3 % in za 0,2 % v EU v primerjavi z oktobrom 2023, kažejo ocene statističnega urada Eurostat.

Oktobra 2023 se je obseg trgovine na drobno v območju z evrom povečal za 0,4 %, za 0,5 pa v % EU. V območju z evrom se je obseg trgovine na drobno novembra 2023 v primerjavi z oktobrom 2023 zmanjšal za 0,4 % v primeru neživilskih izdelkov ter za 0,1 % pri hrani, pijači in tobaku, medtem ko se je pri motornih gorivih zvišal za 1,4 %.

V EU se je obseg trgovine na drobno znižal za 0,3 % pri neživilskih izdelkih in za 0,1 % pri hrani, pijači in tobaku, v primeru avtomobilskih goriv pa za 0,4 %. Med državami članicami, za katere so na voljo podatki, so največji mesečni upad celotnega obsega trgovine na drobno zabeležili v Nemčiji (-2,5 %), Luksemburgu (-1,4 %) in Avstriji (-0,7 %). Najvišji dvig pa so zabeležili Portugalskem (+3,1 %), na Hrvaškem in v Sloveniji (obe +3,0 %) ter na Malti in v Romuniji (obe +1,7 %).

Slovenija je beležila kar 11,1 odstotni medletni upad prodaje na drobno!
V območju z evrom se je obseg trgovine na drobno novembra 2023 v primerjavi z novembrom 2022 zmanjšal za 4,5 %, pri motornih gorivih, za 0,7 % v primeru hrane, pijače in tobaka ter za 0,2 % v primeru neživilskih izdelkov. V EU se je obseg trgovine na drobno pri avtomobilskih gorivih zmanjšal za 5,0 %, pri hrani, pijači in tobaku za 0,5 %, v primeru neživilskih izdelkov pa za 0,2 %.

Med državami članicami, za katere so na voljo podatki, je bil največji letni upad celotnega obsega trgovine na drobno zabeležen v Sloveniji (-11,1 %), Estoniji (-8,8 %) in na Madžarskem (-5,4 %). Najvišja rast pa v Španiji (+6,8 %), na Hrvaškem (+6,4 %) in na Danskem (+6,3 %). 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...