Slovenija postaja migrantski žep, varnost se bo poslabševala

Foto: epa

Italija je zaradi povečanih migracijskih tokov razglasila izredne razmere. Avstrijski notranji minister Gerhard Karner pa je že nekaj ur pred tem napovedal, da bo Avstrija podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. Italijanski podpredsednik vlade Matteo Salvini je poudaril, da bo slovenska vlada morala ponovno začeti opravljati svoje naloge, kot jih je že nekoč, a jih je opustila.

Migracijski pritiski se krepijo, avstrijski minister je razkril to, o čemer slovenska vlada ne govori. To pa je, da Slovenija beleži “300-odstoten porast” nezakonitih migracij. “S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,” je dejal Salvini v povezavi z migranti v Furlaniji – Julijski krajini, ki predstavlja vstopno točko za migrante na t. i. zahodnobalkanski migracijski poti, poročajo mediji.

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, je novice komentiral tako: “Pričakovano in napovedano. Gre za posledice protislovenske politike nove slovenske vlade, kratko epizodne ministrice Tatjane Bobnar in njenega državnega sekretarja Branka Lobnikarja ter sedanjega notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slovenija postaja migrantski žep, kar vodi v opazno poslabšanje varnosti.” Dr. Olaj je še dodal, da se bo “stanje varnosti še poslabševalo”.

Spomnimo. 28. marca letos sta se na Brdu pri Kranju srečala slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković. Golob je nato na novinarski konferenci dejal, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, postali naj bi migrantska tranzitna država. Vzpostavitev koridorja pa bi pomenila prosto pot migrantov iz BiH v Italijo ali Avstrijo. Golobove izjave niso ostale neopažene. Poostren nadzor na mejah iz Italijo in Avstrijo, kar bo veljalo za vse, ne samo za migrante.

Glede (ne)ukrepanja Slovenije za upočasnitev toka nezakonitih migracij je na vlado poslansko vprašanje naslovila tudi poslanka Anja Bah Žibert. Iz statističnih podatkov o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije izhaja, da se število ilegalnih prehodov državne meje povečuje. Iz zadnjega objavljenega poročila na spletni strani Policije izhaja, da je bilo v obdobju od 1. 1. do 28. 2. 2023 obravnavanih 5.162 nezakonitih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju je bilo obravnavanih 1.295 nezakonitih prehodov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka, Rusije in Kube. Največ nezakonitih prehodov meje je v omenjenem obdobju obravnavala PU Novo mesto, in sicer 59,5 % vseh nezakonitih prehodov. Sledi PU Koper s 30,8 % nedovoljenih prehodov. Še slabše je stanje na področju zlorab v zvezi s prošnjami za mednarodno zaščito. V obdobju od 1. 1. 2023 do 28. 2. 2023 je bilo izraženih 4.763 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. V enakem obdobju leta 2022 je bilo evidentiranih 841 namer.

Glede besed podpredsednika italijanske vlade ter ministra za promet in infrastrukturo Mattea Salvinija, ki je  dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko – slovensko mejo, je dejala, da med Slovenijo in Italijo glede vračanja migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo, obstaja sporazum o prevzemu oseb na državni meji. “Ob tem velja izpostaviti podatke Policije, iz katerih izhaja, da je Slovenija leta 2022 v Italijo vrnila 58 oseb, sprejela pa 65. Leta 2021 je bilo iz Slovenije v Italijo vrnjenih 30 oseb, sprejetih iz Italije pa 26.” Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašuje naslednje:

 

1. Ali se Sloveniji zaradi povečanja števila ilegalnih migracij obeta nadzor tudi na meji z Italijo?

2. Katere ukrepe bo sprejela Vlada Republike Slovenije, da do tega nadzora ne pride, da Slovenija ne postane žep in da Slovenijo čim bolj zaščiti pred nezakonitimi migracijami in kdaj?

3. Kako bo ukrepala Vlada Republike Slovenije, da zagotovi dosledno spoštovanje ustavnega reda in veljavne zakonodaje na področju nadzora na meji, izboljša nadzor na meji ter prepreči masovne zlorabe zakonodaje s področja mednarodne zaščite ter s tem zaščiti Slovenijo pred finančnimi in drugimi posledicami ter pred nadaljnjimi ukrepi sosednjih držav, ki škodujejo Sloveniji in njenim prebivalcem?

 

Sara Kovač