Slovenija preplavljena z migranti – policija jih je v enem dnevu obravnavala kar 177!

Migranti v Sloveniji, slika je simbolična (Foto: epa)

PU Ljubljana je v zadnjih 24 urah obravnavala 10 ilegalnih migrantov, PU Koper je imela opravka s 140, ki so ilegalno prečkali državno mejo, medtem ko so na PU Novo mesto imeli opravka z desetimi ilegalnimi migranti in tihotapci. Skupno so jih prijeli 177, medtem pa jih velika večina ušla, kar lahko vidimo v poročilih črne kronike.

S PU Novo mesto so nam sporočili, da so jih krajani Velikih Brusnic in Jugorja nekaj po 19. uri obvestili o sumljivih vozilih Mercedes in Audi italijanskih registrskih oznak. Policisti so vozili izsledili ter ju ustavili na avtocesti pri Leščevju v smeri proti Ljubljani.

V audiju, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, se je po poročanju policije nahajalo še pet migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo. V mercedesu sta bila dva sprovajalca in še 5 ilegalnih migrantov. Od tega sta bila dva v prtljažniku. Migranti naj bi mejo prečkali na območju Gorjancev, pri Šumečem potoka pa so jih čakali njihovi sprovajalci, ki so jih prepeljali v notranjost države.

Novomeška policija hvaležna občanom za pomoč
Policija je tri sprovajalce odvedla v pridržanje, kjer bodo počakali na zagovor pred preiskovalnim sodnikom zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Pet sirskih, štiri iraške in enega libijskega državljana nameravajo po zaključenih postopkih predati hrvaškim varnostnim organom. Policija se je ob tem zahvalila za klice občanov in še enkrat izpostavila, da lahko samo s skupnimi močmi najhitreje ukrepajo.

Migranti v Sloveniji, slika je simbolična. (Vir: epa)

To še ni bilo konec. Brežiški policisti so na avtocesti pri Obrežju prijeli afganistanskega in pakistanskega državljana, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo v okolici Slovenske vasi. Po 22. uri pa so v Jesenicah na Dolenjskem izsledili in prijeli še tri afganistanske državljane, ki so ilegalno vstopili v državo. V Dobovi so ob pregledu tovornega vlaka prijeli dva sirska državljana, ki so ju po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

V noči na torek, 14. maja, so na mejnem prehodu Obrežje ustavili dva voznika tovornjakov makedonskih registracij. Med pregledom tovornjakov, naloženih z akumulatorji, so odkrili 11 ilegalnih migrantov, od tega 10 Afganistancev in enega Pakistanca, ki so skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tudi njih so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Policijska akcija blizu Malega Goljaka
Na območju PU Koper so policisti od ponedeljka, 13. maja 2019, obravnavali 74 ilegalnih migrantov. Od tega je bilo 57 Afganistancev, 8 Pakistancev in 8 Alžircev, z vsemi so imeli opravka policisti PP Ilirska Bistrica. Namreč, policisti so na območju Malega Goljaka v zapuščenem objektu prijeli pet Pakistancev in dva Afganistanca. V popoldanski akciji so jih prijeli še 66.

Policijski pes (Vir: STA)

Nato je bilo na kraj napotenih še več patrulj, vključno z vodniki službenih psov in pripadniki Slovenske vojske. Ti so prijeli še 66 ilegalnih migrantov, od tega devet Pakistancev in 57 Afganistancev. Vsi prijeti bodo v torek predani hrvaškim varnostnim organom.

Ljubljanska PU pa je obravnavala 9 ilegalnih migrantov na območju Ribnice in enega v Ljubljani, slednji je zaprosil za mednarodno zaščito. Po njihovem poročanju naj bi šlo za državljane Egipta, Iraka in Pakistana.

Ivan Šokić