fbpx

Slovenija pridobila več cepiva na število prebivalcev kot Nemčija

Foto: STA

“Nekateri mediji pompozno razglašajo, kako je Nemčija dodatno naročila kar 30 milijonov odmerkov cepiva BioNTech in Pfizer, Slovenija pa samo 1 milijon. Kdor pozna osnove matematike, lahko izračuna, da je Slovenija tista, ki je pridobila več cepiva na število prebivalcev in ne obratno,” je v odzivu na očitke poudaril predsednik vlade Janez Janša. Nemčija ima namreč 83 milijonov prebivalcev, medtem ko jih ima Slovenija le 2 milijona. Dejstvo je, da smo med evropskimi državami v samem vrhu lestvice, kar se tiče cepljenja.

Predsednik vlade Janez Janša, ki trenutno opravlja tudi delo ministra za zdravstvo in direktor NIJZ Milan Krek sta včeraj na Brdu pri Kranju na tiskovni konferenci predstavila načrt cepljenja proti covid-19 v prvi polovici letošnjega leta. Predsednik vlade je poudaril, da so bili ukrepi glede cepljenja usklajeni na evropski ravni: “Slovenija se je pri dobavah posluževala skupnih evropskih naročil, strategija kot je bila sprejeta, se izvaja, in tudi načrt, ki ga bo predstavil direktor NIJZ Milan Krek, temelji na tej strategiji. Ko gre za prednostne skupine pri cepljenju, je strategija oblikovana na osnovi skupnih priporočil Evropske komisije, ki so bila oblikovana tudi ob našem sodelovanju.

Premier Janša je tudi povedal, da je zagotovljena količina cepiva Pfizer še enkrat večja od prve. “Slovenija je najprej konkurirala z milijon odmerki, dobila jih je okoli 900 tisoč. V petek smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900 tisoč,” je pojasnil. V zadnjih dneh Moderna zaradi objav v medijih vzpostavlja dodatna vprašanja, ki se nanašajo predvsem na roke dobave, ki je glavni moteči faktor pri naročanju dodatnih količin. Kljub temu je Slovenija v zadnjih dneh naročila še 100 tisoč odmerkov, ni pa garancije dobave. “Za Slovenijo so naročena še tri cepiva, a še nimajo odobritve,” je včeraj povedal premier. Največ je obetalo cepivo podjetja AstraZeneca, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropski uniji, a je pri testiranju tega cepiva prišlo do zapletov, zato se je postopek odobritve zavlekel.  “Včeraj sem govoril s predsednikom Evropskega centra za kritično odzivanje na epidemijo, ki mi je obljubil bolj natančne podatke glede dobav, načeloma pa se lanskoletne najave enostavno premaknejo v februar,” je pojasnil Janša in dodal, da bodo takoj, ko dobijo natančnejše in zanesljive podatke glede dobave cepiva AstraZeneca,  načrt novelirali. “Trenutno delamo s tem, kar imamo in s tem, kar računamo, da 100 % dobimo Zakaj je Slovenija naročila več odmerkov cepiva kot bi jih glede na število prebivalcev potrebovala? Zavedati se moramo, da nekatera cepiva še niso odobrena, zato moramo imeti rezerve, hkrati pa ne vemo, kako dolgo traja imunost. Računamo na najmanj 6 mesecev,” je še pojasnil.

Prvo tedensko poročilo o cepljenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kaže, da so do danes razdelili okoli 40 tisoč odmerkov cepiva, ker podatki v register prihajajo počasneje, pa je do desete ure v njem skupno število cepljenih znašalo 25.200 ljudi, je danes povedala nacionalna koordinatorka programa cepljenja dr. Marta Grgič Vitek. Doslej so skupaj prejeli 49.725 odmerkov cepiva, v torek tudi prvih 1200 odmerkov Moderninega, ki bo predvidoma najprej namenjeno za cepljenje zdravstvenih delavcev. “Cepiva, ki bodo prišla v naslednjih dveh tednih, bodo večinoma namenjena drugim odmerkom, tako da bo za nova cepljenja cepivo znova na voljo šele v drugem tednu februarja,” je dejala predstavnica NIJZ in dodala, da imajo do konca marca za zdaj zagotovljenih 245 tisočodmerkov Pfizerjevega cepiva.

Grgič Vitkova za zdaj še ne more oceniti, kdaj bodo cepljeni vsi starejši od 80 let, saj še ne vedo natančno, kakšno bo med njimi zanimanje. Trenutno kaže, da bo zelo veliko, tako da predvidevajo, da jim bo to uspelo nekje v februarju. Cepljenje najstarejših danes začenjajo tudi v kamniškem zdravstvenem domu. Kot je povedal direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj, so bili doslej zadolženi za distribucijo cepiva domovom za starejše na njihovem območju. Odziv med oskrbovanci je bil po njegovem zelo dober, saj so se cepili praktično vsi, ki še niso bili okuženi. Prejšnji teden so začeli cepiti tudi zdravstvene delavce, doslej so jih 91, cepljenje pa bodo končali ta teden, ko na cepivo čaka še 105 ljudi. Za zdaj imajo na voljo 245 odmerkov, nekaj tudi še za preostale zdravstvene delavce, zato vsi starejši od 80 let še ne bodo prišli na vrsto, ker je interes izkazalo 408 ljudi. Računajo, da jih bodo uspeli cepiti v naslednjih nekaj tednih.

Kot je razvidno na sliki, je Slovenija naročila skupno 2.268.290 odmerkov že odobrenih cepiv, torej Pfizer/BioNTech in Moderna. To zadostuje za 1.134.145 cepljenj. Za Slovenijo so naročena cepiva tudi treh proizvajalcev, ki še nimajo odobritve EMA, in sicer AstraZeneca (1.397.336), CureVac (1.039.880) in Jenssen (940.000).

Cepivo vsebuje informacijo RNK, ne pa živega virusa, ki bi povzročil okužbo, zato zaradi cepljenja ne moremo zboleti za covidom-19, je na nedavni okrogli mizi, ki jo je organizirala STA, pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Po prvem odmerku cepljenja namreč traja okoli 14 dni, da cepivo nudi polovično zaščito. Torej polovica cepljenih po 14 dneh od cepljenja ne bi zbolela ob morebitni okužbi, polovica bi. Bistveno večja je zaščita po prejetem še drugem odmerku, je opozoril Fafangel. Previdnost torej tudi po cepljenju ni odveč.

Sara Bertoncelj