fbpx

Slovenija se dejavno vključuje v operacijo zveze Nato

Slovenska vojska in ladja Triglav (foto: STA).

Slovenija se bo dejavno vključila v operacijo zveze Nato za preprečevanje nezakonitih migracij preko Egejskega morja, je povedala obrambna ministrica Andreja Katič v Bruslju. Dodala je, da bodo možnosti sodelovanja še preučili, in pri tem nakazala, da bi Slovenija v pomoč znova lahko ponudila ladjo Triglav.

Slovenija je v preteklosti z ladjo Triglav že sodelovala v italijanski operaciji Mare Nostrum, zdaj pa z njo sodeluje tudi v evropski operaciji Sophia, je spomnila Katičeva ter poudarila, da lahko te izkušnje in zmogljivosti ponudimo tudi v prihodnje.

Ob tem je opozorila, da je treba zmogljivosti pripraviti, kar terja tudi svoj čas. Ker bo Natova operacija nedvomno dolgoletna, bo zagotovo nastala priložnost tudi za sodelovanje Slovenije, je dodala.

Preprečevanje nezakonitih migracij preko Egejskega morja
Predlogu Turčije, Grčije in Nemčije za uporabo Natovih pomorskih in nadzornih zmogljivosti pri preprečevanju nezakonitih migracij preko Egejskega morja je bilo na dvodnevnem zasedanju obrambnih ministrov članic zveze Nato namenjene največ pozornosti.

Vlogo Natovih sil bo treba še podrobno operativno razdelati, a v osnovi naj bi šlo predvsem za okrepljen nadzor območja, prekinitev tihotapskih poti in v primeru odkritja nezakonitih prehodov oziroma reševanja migrantov za vračanje prebežnikov v begunske centre v Turčiji, je pojasnila Katičeva.

Gre za prispevek v koaliciji za boj proti Islamski državi
Slovenska ministrica je pobudo toplo pozdravila, saj meni, da je treba begunsko-migracijsko problematiko reševati pri izvoru. V tem duhu je Slovenija že dejavno vključena v pomorsko operacijo EU Sophia, poleg tega se je pred kratkim odločila za konkreten prispevek v koaliciji za boj proti Islamski državi, je spomnila obrambna ministrica.

N. K., STA