fbpx

Slovenija se pridružuje Srbiji: V državo spuščamo le še migrante, ki bodo za azil zaprosili v Nemčiji ali v Avstriji

Foto: STA

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je sporočila, da Slovenija zaostruje svojo migrantsko politiko. Tako, kot je pred dnevi to napovedala Srbija, bomo tudi mi v državo spuščali le še tiste migrante, ki bodo za azil zaprosili v Nemčiji ali Avstriji. “Počakajmo, da vidimo, kaj bo. O tem, kako stvari potekajo v praksi, bomo poročali jutri,” je bila skrivnostna ministrica. 

Ukrep bo stopil v veljavo že s prihodom prvega vlaka, torej danes zvečer. Kako bo na ta ukrep reagirala Hrvaška, še ni znano. Kot pravi Györkös Žnidarjeva, bomo na to morali počakati in bomo videli. Slovenija je Hrvaško o novem ukrepu obvestila, a hrvaškega odgovora nismo prejeli. Od Hrvatov ministrica sicer pričakuje sodelovanje, vlada si namreč ne želi informacijske blokade, ki so jo s hrvaške strani v preteklosti že doživeli.

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

Ministrica se je zopet pohvalila, da Slovenija na zunanji schengenski meji že od začetka migrantske krize izvaja poostren nadzor. ”Slovenija migrantski tok ves čas obvladuje in je pripravljena na različne scenarije,” je povedala Györkös Žnidarjeva. Vlada je zdaj sprejela ukrep, ki se nanaša na poostreno kontrolo na mejnih prehodih. Vstop je od zdaj naprej dovoljen samo tistim migrantom, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji.

”Do neke mere je pričakovano, da migranti skrivajo svoje poreklo. To je namreč del njihove kalkulacije, kje bodo zaprosili za mednarodno zaščito,” je povedala Vesna Györkös Žnidar.

O novem ukrepu so poleg Hrvaške že obvestili tudi druge države. O tem, kako bo to v praksi izgledalo na meji, kako bodo policisti napotili migrante nazaj proti Hrvaški, ministrica ni želela govoriti. Dejala je le: ”Počakajmo, da vidimo, kaj bo. O tem, kako stvari potekajo, bomo poročali jutri.” 

M. G., N. K.