fbpx

Slovenija slavi 29. rojstni dan svoje samostojnosti in enotnosti; čestitka Slovencem tudi iz vrst SDS

Slovenija praznuje 29.rojstni dan samostojnosti in enotnosti. (Foto: STA)

Foto: STA

Slovenija je danes praznuje 29. obletnico svoje samostojnosti in enotnosti. Na ta dan leta 1990 je predsednik Državnega zbora France Bučar razglasil Slovenijo za samostojno državo: “Naj danes visoko plapolajo slovenske zastave!” S svojim edinstvenim voščilom voščijo vsem državljanom Republike Slovenije praznik tudi v Slovenski demokratski stranki.

V nastopnem govoru v parlamentu maja 1990 je France Bučar med drugim dejal, da “s konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja”. Dne 26. decembra 1990 je razglasil Slovenijo pred poslanci Državnega zbora samostojno Slovenijo. Ne glede na visok jubilej lahko trdimo, da se zgodovinske besede Bučarja po 29 letih še vedno niso uresničile. Dan samostojnosti in enotnosti je praznik celotne Slovenije. Je praznik ljudi, ki so v zgodovini dokazali pogumnost, ustvarjalnost in praznik ljudi, ki čutimo svojo domovino v srcu. Ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Naj danes visoko plapolajo slovenske zastave!” so ob tem prazniku voščili iz največje parlamentarne stranke Slovenske demokratske stranke. 

V osamosvojitvenih časih se je takratna Demosova vlada morala spopadati z agresivno in nevarno politiko Miloševićevega režima in notranjimi podtikanji predstavnikov slovenskih politikov starega režima. Ne glede na vse težave je miselnost, volja in vztrajanje osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta in slovenskega naroda doživela vrhunec 25. junija 1991, ko smo v Sloveniji razglasili neodvisnost.  Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Čez nekaj dni je sledil agresorski vojaški napad sil Jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1210133025276735489

Slovenija v svoji osamosvojitveni zgodovini doživela veliko uspehov ter žal tudi neuspehov
Slovenija je v svoji vlogi neodvisne države postala del vseh najpomembnejših mednarodnih organizacij. Svoj vrhunec je doživela v letu 2004, ko je bila sprejeta v Evropsko Unijo in zvezo Severno-atlantskega zavezništva (NATO). Eden najbolj pomembnih mednarodnih uspehov je Slovenija doživela v času prve Janševe vlade, ko je v letu 2008 predsedovala Evropskemu svetu. Ne glede na odlične uspehe naših športnikov in gospodarstvenikov pa je Slovenija še vedno ujetnica starih vzorcev bivšega režima.

Luka Perš