fbpx

Slovenija uradno vložila kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov

Foto: epa

Andrej Logar, slovenski veleposlanik v New Yorku, je danes na sedežu Združenih narodov uradno vložil slovensko kandidaturo Danila Türka na mesto generalnega sekretarja ZN. S tem Slovenija prvič v zgodovini uradno vstopa v vodilni položaj svetovne organizacije. Pred nami so svoje kandidature oddale že Makedonija, Hrvaška in Črna Gora. 

Slovenski veleposlanik v New Yorku, Andrej Logar, je predsedniku Generalne skupščine ZN Mogensu Lykketoftu in predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN v februarju Venezuelcu Rafaelu Dariu Ramirezu Carrenu vložil uradno slovensko kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Neformalno naj bi naslednik prihajal iz vzhodne Evrope
Slovenija s tem prvič vstopa v tekmo za vodilno mesto Združenih narodov. Uradne kandidature so doslej pred Slovenijo vložile že Makedonija, ki predlaga nekdanjega predsednika Generalne skupščine ZN Srgjana Kerima, Hrvaška, ki v boj pošilja prejšnjo zunanjo ministrico Vesno Pusić, in Črna Gora, ki je predlagala nekdanjega premierja Igorja Lukšića.

O kandidaturi bosta prejemnika poročala naprej članicam ZN. Kandidatur bo še več, a ker vzhodnoevropska regionalna skupina sistema Združenih narodov še ni dala generalnega sekretarja, bi neformalno naslednji moral priti iz te skupine.

Kdo je novi generalni sekretar, se bo vedelo že jeseni
Od decembra lani je sicer postopek izbire generalnega sekretarja nekoliko formaliziran, a še vedno ostaja v rokah petih stalnih članic Varnostnega sveta: ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije. Predvidoma aprila se bodo kandidati začeli predstavljati članicam Generalne skupščine ZN v New Yorku. Danila Türka je na mesto kandidata predlagala vlada.

Najbolj ustreznega naslednika Ban Ki Moona bo izbral Varnostni svet in ga predlagal v potrditev Generalni skupščini. Postopek naj bi bil sklenjen že jeseni. Vse pogostejše pa so tudi, sicer neformalne,  zahteve, naj na mesto generalnega sekretarja končno stopi tudi ženska. Prav zaradi tega se ugiba, da ima največ možnosti za imenovanje generalna direktorica Unesca in nekdanja zunanja ministrica Bolgarije Irina Bokova.

M. G., STA