fbpx

Slovenija v evropskem vrhu po odobrenih prošnjah za azil, sprejemamo tudi migrante brez državljanstva

Fotografija je simbolična (Foto: YouTube)

Televizija Slovenija danes poroča, da je v Slovenijo prispela nova skupina migrantov, šlo pa naj bi za 13 državljanov Sirije, ki naj bi vsi zaprosili za mednarodno zaščito oz. azil. Pot jih je v Slovenijo po balkanski migrantski poti vodila prek Grčije, na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pa so na svoji uradni spletni strani že potrdili, da jih bodo sprejeli v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev migrantov. Na MNZ sporočajo, da je bilo doslej v Slovenijo premeščenih 199 tujcev, od tega tudi 35 državljanov Eritreje iz Italije, 141 državljanov Sirije in 17 državljanov Iraka. Toda pozor, med njimi je tudi šest ljudi brez državljanstva iz Grčije, za katere pa ministrstvo za notranje zadeve trdi, da kljub temu, da ne vedo, od kod zares prihajajo, niso nevarni in se ne razlikujejo od drugih. So pa nam danes na MNZ potrdili, da Slovenija skoraj nikogar od 199 tujcev ni zavrnila (takšnih je le šest) – vsi so dobili bodisi status azilanta bodisi t. i. subsidiarno (začasno) mednarodno zaščito.

Naj spomnimo. Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj Evropske unije, program pa izvajajo od meseca maja lanskega leta. V skladu z vladnim načrtom naj bi do konca leta iz Italije in Grčije skupaj premestili kar 567 beguncev, zato so njihove prihode porazdelili na manjše skupine. Migranti naj bi v okviru premestitvene sheme v Slovenijo prihajali kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji oziroma Italiji. Na pristojnem ministrstvu sicer pravijo, da prosilci za azil ponavadi dobijo odgovor v treh mesecih, zato skupina Sirijcev, ki je v Slovenijo prišla nazadnje, še čaka na odločitev ministrstva.

In če je prosilcem za azil v državah Evropske unije status priznan v več kot 75 odstotkih, so v Sloveniji pravzaprav lahko ostali skoraj vsi. Na ministrstvu so nam namreč potrdili, da je bil od 152 prošenj za mednarodno zaščito oziroma azil status begunca priznan 139 osebam, medtem ko je sedem oseb prejelo t. i. subsidiarno (začasno) mednarodno zaščito. Samo šest oseb so na MNZ zaradi takšnih in drugačnih razlogov zavrnili.

MNZ: Status begunca v Sloveniji ni omejen
Tisti migranti, ki pridobijo status azilanta, imajo zaščito v skladu s pravicami in dolžnostmi tega statusa – lahko bivajo v Sloveniji in se tudi zaposlijo. Zanimivo, v službi za odnose z javnostjo so celo zatrdili, da je status begunca neomejen, usoda tistih, ki dobijo samo začasno mednarodno zaščito, pa se rešuje od primera do primera.

Zanimalo nas je, kako pristojno ministrstvo ravna v primerih, ko na slovensko ozemlje pridejo migranti, ki nimajo državljanstva nobene druge države. Ker gre za popolne tujce, za katere ne vemo, od kod in s kakšnim namenom prihajajo, nas je na Nova24TV zanimalo, kako MNZ ugotavlja, če bi lahko predstavljali potencialno varnostno grožnjo. Ni namreč skrivnost, da je veliko teroristov, ki so v zadnjih mesecih sejali strah in smrt po zahodnoevropskih državah, prišlo v Evropsko unijo skozi Slovenijo ravno v času velikega migrantskega vala jeseni leta 2015. Takrat so stotisoči migrantov nenadzorovano prečkali slovensko ozemlje, številni brez državljanstva. Na MNZ trdijo, da takšni migranti niso nevarni, čeprav nam niso znali odgovoriti, kako to dejansko vedo, oziroma kako to preverijo.

“So pa ti ljudje, ki so brez državljanstva, že v Grčiji v nekem postopku. Vsaka oseba je varnostno preverjena. Slovenija pošlje bodisi v Italijo bodisi v Grčijo svojega uradnika za zvezo, kjer potem ugotavljajo, kako je s temi ljudmi. Predvidevam, da je za tiste, ki nimajo državljanstva, postopek enak. To, da so brez državljanstva, nima bistvenega vpliva na samo dodelitev statusa azilanta,” nam je povedala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva.

T. F.