fbpx

Slovenija najslabše pripravljena na migrantsko krizo

Foto: epa

Nemčija je ponovno zmagovalka mednarodne raziskave, tokrat v zunanji politiki članic EU. Slovenija je tudi tokrat skrita v sivino povprečja, če pa kje vendarle izstopamo, pa je to v negativni luči. Največja razlika med Slovenijo in Nemčijo je po rezultatih raziskave prav v pripravljenosti na humanitarno pomoč pri begunski krizi, kjer se Nemčija uvršča v sam vrh držav, Slovenija pa kraljuje na dnu. 

Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je tudi letos objavil rezultate raziskave in ocenil zunanjo politiko Evropske unije in držav članic. Ocenjujejo delovanje držav članic in jih razvrščajo med tiste, ki so za določeno tematiko bile bolj dovzetne na zunanjepolitičnem področju, in tiste, ki so bile med najbolj dovzetnimi. Ocenjuje se različna področja, od pripravljenosti na humanitarno pomoč beguncem, odnosov z ZDA ali Rusijo, do odnosa do poblematike človekovih pravic na Kitajskem.

Zmagovalka je, seveda, Nemčija, ki je bila za najbolj aktivno in dovzetno na področjih zunanjih odnosov okronana kar osemkrat, le enkrat pa je v nečem zaostajala. Med drugim so jo ocenili za eno izmed vodilnih članic glede podpore Ukrajini, aktivnosti v pogajanjih glede TTIP, pripravljenosti na humanitarno pomoč v migrantski krizi ter glede izboljšanja odnosov med EU in državami zahodnega Balkana.

Slovenija v sivem povprečju, s črno piko
Med države, ki so dobile največ ‘pohval’, sodijo še Nizozemska, Švedska, Velika Britanija in Francija. Med najslabšimi, z največ negativnimi oznakami pa so Španija, Slovaška, Romunija in Bolgarija. Le malo bolje pa se je odrezala Slovenija, ki se uvršča ob bok Belgiji, Hrvaški, Madžarski in Irski.

V vseh kategorijah, razen v eni, smo v povprečju – nismo niti med najboljšimi niti med najslabšimi. Edina kategorija, kjer smo prejeli negativno oceno, pa je humanitarna pripravljenost na migrantsko krizo.

Slabši odnosi s širšo Evropo, nekoliko boljši z ZDA
Splošna ocena zunanje politike Evropske unije pa kaže, da EU dosega vedno slabše rezultate, predvsem, kar se tiče odnosov s širšo Evropo, multilateralnih dogovorov in obvladovanja krize. Odnosi z Rusijo so na podobni ravni kot prejšnja leta, medtem ko se odnosi z ZDA rahlo izboljšujejo.

M. G.