fbpx

Slovenija zaradi “ping ponga z migranti” na prvih straneh svetovnih medijev

Slovenski “ping pong z migranti” na meji z Avstrijo dviga veliko prahu. Nemški mediji nas opisujejo kot majhno državico, ki si ne želi migrantov. Premier Cerar naj bi z izjavo, naj Grčija postavi zid na svojo mejo in s tem prepreči vstop migrantom v Evropo, pokazal celotno razpoloženje svoje države do migrantske krize, poročajo tuji mediji.

Slovenija je najmanjša država na balkanski migrantski poti in nima nobenega želje po beguncih ali migrantih. Prejšnjo jesen, ko je Madžarska zaprla svoje meje, se je balkanska pot preusmerila preko te državice, ki ima zgolj dva milijona prebivalcev. Migranti so preplavili ulice, Slovenija pa se je po pomoč obrnila k Združenim narodom. Zaenkrat je sprejela 120 ljudi, ki iščejo mednarodno zaščito, a jih ne želi nič več, o nas pišejo tuji mediji.

Premier Miro Cerar je v petek pozval Grčijo, naj na svoji severni meji postavi zid, ter s tem prepreči vstop migrantom v Evropo. Sicer sredinsko usmerjen politik je tako poosebil celotno razpoloženje v svoji državi, so stanje opisali na nemškem portalu Deutsche Welle.

Slovenski upor
Odkar je Avstrija pričela z intenzivnim pregledovanjem migrantov, je vsak dan zavrnila približno petnajst ljudi. A kot trdijo slovenski policisti, so bili vsi migranti v Avstrijo sprejeti v drugem poskusu. Prav naši policisti pa naj bi te migrante imenovali “ping pong migranti”. Ko vlak pripelje na Šentilj, uradni prevajalci preko ozvočenja vsem migrantom sporočijo, da morajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji, če želijo prečkati mejo. Prošnja za katero koli drugo državo bo zavrnjena.

Zaradi napake v prevodu so ga na meji zavrnili
Nemški portal je objavil zgodbo 22-letnega Vandamma Jabbarja, ki je bil eden izmed 15 ljudi, ki so jih  Avstrijci v petek na meji zavrnili. ”Ne vem, niso mi povedali,” je odgovoril na vprašanje, zakaj so ga na meji zavrnili. Kot je kasneje pojasnil, je morda nekoliko napačno izgovoril besedo Nemčija, saj je namesto Deutschland rekel Dutchland, kar bi lahko razumeli kot Nizozemska.

Kritika svetovnih medijev pa se nanaša predvsem na ljudi, kot je Jabbar, ki trdijo, da si želijo za azil zaprositi v Nemčiji, a jih mejne kontrole vseeno zavračajo. Njegovo zgodbo primerjajo z izjavo prebivalca Šentilja.

”Ne morem ostati v Sloveniji ali Avstriji, preprosto ne morem. Če me ponovno zavrnejo na meji, bom poskusil še enkrat. Želim si le rešiti življenje.” je povedal Jabbar. 

”Ni dobro niti za nas, niti zanje,” je stanje z migranti komentiral prebivalec Šentilja, Stane Zebela”Tudi mi smo imeli vojno za neodvisnost, a nismo bežali. Jaz sem bil vojak, ki je branil svojo državo. Ostal sem tukaj. Tudi oni bi morali ostati tam in narediti kaj za svojo državo,” je povedal za nemški portal. A kot so pojasnili v prispevku, je bilo Jabbarja strah, da ga bodo pripadniki Islamske države ubili.

M. G.