fbpx

Slovenija zaradi terana proti Hrvaški na evropsko sodišče?

Foto: STA

Evropska komisija naj bi postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški odobrila omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila v torek. Že vseskozi pa zagotavljajo, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino. Hrvaška bo lahko ime teran uporabljala kot ime sorte grozdja pod strogimi pogoji pri označevanju vina ‘hrvatska Istra’.

Kmetijski ministri EU bodo v Bruslju na zahtevo Slovenije obravnavali vprašanje pristojnosti Evropske komisije glede zaščite terana. Kmetijski minister Dejan Židan pravi, da je med članicami vse več zanimanja za to vprašanje. V malteškem predsedstvu pa menijo, da gre za dvostransko vprašanje in ne pričakujejo obsežne razprave. Dejan Židan je konec tedna v Berlinu dejal, da ne gre za spor med Slovenijo in Hrvaško, ampak za vprašanje, kje so meje pristojnosti komisije. V komisiji že ves čas zagotavljajo, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino. Na drugi strani bo Hrvaška lahko ime teran kot ime sorte grozdja uporabljala pod strogimi pogoji pri označevanju vina skupaj z oznako geografskega porekla ‘hrvatska Istra’. Dejansko je zmagala Slovenija, Hrvaška dobi le tolažilno nagrado, pravijo viri pri komisiji.

V Bruslju zavračajo argument, da gre za nevaren presedan. Podobnih izjem je po navedbah komisije več kot 50, veljajo tudi za Slovenijo v primeru francoskega burgundca in nemške frankinje. V primeru odobritve izjeme Hrvaški pa  Slovenija napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, tudi tožbe proti komisiji na evropskem sodišču. Namero komisije bo sicer težko preprečiti, saj je za zavrnitev delegiranega akta potrebnih 55 odstotkov glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva unije.

B. J., STA