Slovenija zaradi terana proti Hrvaški na evropsko sodišče?

Foto: STA

Evropska komisija naj bi postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški odobrila omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila v torek. Že vseskozi pa zagotavljajo, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino. Hrvaška bo lahko ime teran uporabljala kot ime sorte grozdja pod strogimi pogoji pri označevanju vina ‘hrvatska Istra’.

Kmetijski ministri EU bodo v Bruslju na zahtevo Slovenije obravnavali vprašanje pristojnosti Evropske komisije glede zaščite terana. Kmetijski minister Dejan Židan pravi, da je med članicami vse več zanimanja za to vprašanje. V malteškem predsedstvu pa menijo, da gre za dvostransko vprašanje in ne pričakujejo obsežne razprave. Dejan Židan je konec tedna v Berlinu dejal, da ne gre za spor med Slovenijo in Hrvaško, ampak za vprašanje, kje so meje pristojnosti komisije. V komisiji že ves čas zagotavljajo, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino. Na drugi strani bo Hrvaška lahko ime teran kot ime sorte grozdja uporabljala pod strogimi pogoji pri označevanju vina skupaj z oznako geografskega porekla ‘hrvatska Istra’. Dejansko je zmagala Slovenija, Hrvaška dobi le tolažilno nagrado, pravijo viri pri komisiji.

V Bruslju zavračajo argument, da gre za nevaren presedan. Podobnih izjem je po navedbah komisije več kot 50, veljajo tudi za Slovenijo v primeru francoskega burgundca in nemške frankinje. V primeru odobritve izjeme Hrvaški pa  Slovenija napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, tudi tožbe proti komisiji na evropskem sodišču. Namero komisije bo sicer težko preprečiti, saj je za zavrnitev delegiranega akta potrebnih 55 odstotkov glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva unije.

B. J., STA

 • Vera

  Kar je slovensko, ne more biti tudi hrvaško ! EU se naj tega drži pri vseh članicah enako ! Popuščanje Hrvatom, bo EU drago stalo .

  • xtc

   Nič jih ne bo stalo_ker je komanda sf**** komunistično Kučanovo Slovenijo_Hrčkom pa štango držijo ZDA:

  • črnaovca

   Stalo? Bodi pameten kvečemu bodo vplivneži dobili kakšno bivšo Srbsko vilo na Jadranu

 • pajot

  EU ve,kdo in kaj je Slovenija. za začetek nam bojo “sfukali” teran.

 • xtc

  Komunisti bodo narodu zapravili vse nakoncu še vodo in državo_ti so hujši od::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  • črnaovca

   Umiri se imajo desni več poslancev v Evropskem parlamentu a ne naredijo nič v korist Slovenije

   • xtc

    Ati ne razumeš kaj so levaki?Zlo naroda_in pri slovenskem poosebljeno:

 • Lisjak

  Kmetijski ministri EU bodo najprej preverili,kdo sploh je Slovenija in,če ni slučajno tudi članica EU.

  • Borut Stari

   Naši evropski dobro plačani poslanci pa nič. Sprehajajo se po Bruslju, obiskujejo gala bankete in niti sanja se jim ne kako pri temu uporabiti lobiranje za interese države. Tu so hrčeki veliko spretnejši. No pogled na strateško močnejšo Hrvaško pove vse. Popušili smo kot smo dolgi in široki.

   • črnaovca

    Ja kaj pa pričakuješ od tega skreganga ferajna ko vsak vleče na svojo stran, desni ne smejo dokler Janez ne ukaže levi se ne brigajo in smo tam kjer smo

 • črnaovca

  Ko se pa tako lepo prileže kakšna razkošna vikendica ali vila na JAdranu katero si lahko člani komisije zaslužijo z delom v prid Hrvaški

  • xtc

   Pravilno:da komunistom in rusofilom ne dajo nič;pobrat jim vse še državo;pa je mir pred njimi:

 • xtc

  Dejstva so vse bolj jasna sLOVENCI VELJAMO ZA VSE VEČJE KOMUNISTE IN CIGANE V eu;dejansko nas sesuvajo povsod ;enako nas bodo tudi Avstrijci;katere mislijo Slovenci tožiti v Bruslju:
  Zaradi Kučanove DRUŠČINE SMO VSE BOLJ NEKREDIBILNI;NEZAŽELJENI IN IZGUBLJALI BOMO VSE;o čemer se mislimo prepirati na mednarodnem parketu:Dokler bodo vladali levaki bo tako:

  • Novakec1

   Enkraten si; sparu si komuniste in cigane?

 • Novakec1

  Kjer bo popušila kot pri arbitraži. ……Pa jaz pa ti pa Židan parazol……

 • tarantela

  Prekopirano z MMC
  Delegirani akt kot precedens?
  V odgovoru voditelju Igorju Bergantu je Hogan spomnil, da je izjem na tem področju že 56, dve ima tudi Slovenija, tudi zato poteza ni noben precedens. Ko ga je Bergant soočil z dejstvom, da so popolnoma vse dozdajšnje izjeme potrdili ali med postopkom približevanja Uniji ali pa na podlagi neposrednih pogajanj – nobeno z delegiranim aktom – pa je Hogan odgovoril tako: “Spoštujemo pravne postopke in upoštevamo nasvete pravnih služb Evropske unije. Tudi to vprašanje je bilo predmet pristopnih pogajanj in ob pridružitvi Hrvaške ni bilo rešeno. Kot sem rekel, nas je slovenski minister za kmetijstvo prosil, naj mu damo nekaj časa. Dal sem mu dve leti, da bo to poskusil prijateljsko rešiti. Žal ni bilo mogoče in žal mi je, da ni bilo.”