Sloveniji grozi nov migrantski val, Tanja Fajon pa zavaja: “Avstrija nadzor na mejah podaljšuje brez upravičenih razlogov”

Fajonova na shodu za podporo migrantskemu centru v središču Ljubljane, (foto: Twitter)

Kljub vsemu poročanju, kakšno nevarnost povzročajo migranti in s kakšnimi posledicami se že borijo države po Evropi in tudi Slovenija kot del EU, Fajonova še vedno živi v svojem “migrantom prijaznem svetu”. Tokrat je evropska poslanka SD predstavila predlog sprememb zakonika o schengenskih mejah, v katerem med drugim kritizira države, ki želijo podaljšati nadzor na svojih mejah in s tem zavarovati svoje državljane. Potem ko je tudi njena stranka spustila čez slovensko mejo več kot pol milijona ilegalnih migrantov, med katerimi so bili, kot se je pozneje izkazalo, tudi teroristi, še kar vztrajno nasprotuje državam, ki dajejo prednost svojim državljanom in ščitijo svoje meje, medtem ko ona hodi na shode v podporo migrantom in jim izkazuje dobrodošlico.

V odboru LIBE je predstavila predlog, v katerem ostro nasprotuje predlogom Evropske komisije, ki ščitijo kršenje zakonodaje s strani držav članic. “Prenova schengenskih pravil, ki bodo ohranjala svobodo gibanja in ščitila državljane v schengenskem prostoru, je v interesu Slovenije in mora biti v interesu EU.” Spomnimo, da je pred časom potožila, da je po novih pravilih glede poostrenega nadzora potnikov na zunanjih mejah 5 ur čakala na meji, ko je vstopala na Hrvaško, in to je nedopustno: “Sprejeli smo ukrep, ki je neživljenjski in nepremišljen, brez ustrezne študije, ki bi preverila učinke vpliva na promet, škodo v gospodarstvu in turizmu.”

“Poostren nadzor je brez upravičenih razlogov”?!
“Žal nekatere države, na primer Avstrija, ravnajo zelo neodgovorno in nadzore na notranjih mejah podaljšujejo brez upravičenih razlogov. S tem krepijo gospodarsko in politično škodo in uničujejo zaupanje državljanov,” je še dejala. Izjava, da se nadzori krepijo z “neupravičenimi razlogi”, je smešna, celo za Fajonovo. Medtem ko napetost na mejah narašča in se celo že občane, ki živijo blizu slovenskih meja, poziva, naj se ne približujejo migrantom in naj zaklepajo domove, Fajonovo še vedno skrbi le to, da ne bomo “ksenofobični” in “sovražni”.

Vse več držav se zaveda resnosti, le “nekateri” iz Slovenije še ne
Spomnimo, da je ob napovedovanju ponovnega migrantskega vala Avstrija znova napovedala podaljšan nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, od 11. maja. Poudarili so, da razmere še vedno niso dovolj stabilne za ukinitev nadzora na notranji schengenski meji. “Iz tega razloga se je Avstrija odločila, da bo izvajala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko,” je dejal avstrijski notranji minister Herbert Kickl. Odločitev utemeljuje s tem, da bi bila ukinitev nadzora na mejah “napačen signal” tihotapcem ljudi, ki bi okrepili svoje delovanje. “Avstrija se popolnoma zaveda, da je nadzor na notranjih mejah sredstvo, ki se ga uporabi kot zadnje,” poudarja in dodaja, da v trenutnih razmerah ni druge možnosti. Kickl je še napovedal, da bo nadzor sorazmeren grožnji in bo kar najmanj oviral potovanja ter pretok blaga. Ustrezen nadzor je po njegovem potreben tudi zaradi “latentne grožnje terorizma v vsej EU”, da bi tako preprečili vstop morebitnih nevarnih posameznikov.

Foto: epa

Slovenija si je sama zapravila ugled
Slovenija je do večkratnega avstrijskega podaljšanja nadzora na notranji schengenski meji pristopila kritično. Medtem ko so Avstrijci resno ukrepali, je Slovenija v času velikega migrantskega vala v Evropo nezakonito spustila več kot pol milijona migrantov. Dejstvo je, da se število migrantov v Sloveniji iz dneva v dan povečuje, in da države okoli nas, predvsem Madžarska in Avstrija, poostrujejo nadzor in sprejemajo odločitve, kot sta nasprotovanje migrantskim kvotam in omejevanje pravic migrantom, mi pa še vedno pridno iz državne blagajne podarjamo za vsakega migranta nekaj manj kot dva tisoč evrov in podpiramo politike, ki pravijo, da so bile migracije stoletja in vedno pozitivna izkušnja vseh držav, ki so sprejemale migrante, ter hodijo na shode v podporo migrantskemu centru v središču Ljubljane, v katerem so podporniki migrantom, ki so bili na meji z Nemčijo in Avstrijo zavrnjeni, po arabsko izrekli prisrčno dobrodošlico: “Hvala, da ste tukaj! Mi vas želimo!” Govorimo seveda o Fajonovi.

Vir: Facebook

Zdaj gre zares!
Županja Črnomlja Čemas Stjepanovičeva si je še ne dolgo nazaj prizadevala za nastanitev migrantov v svoji občini in preprečevala referendum o migrantskemu centru, sedaj pa je poslala odprto obvestilo občanom, v katerem je dejala, da so ilegalni migranti, ki vsak dan v večjem številu vstopajo v Slovenijo, izjemno nevarni za ljudi. Zato je na podlagi obvestila policije občane v posebnem pismu pozvala, naj migrantov ne spuščajo v svoje domove in naj se jim ne približujejo, ampak naj takoj obvestijo policijo. Županja občine Črnomelj je očitno spoznala, da so migranti nevarni, upajmo, da to spozna tudi Fajonova.

A. G.