fbpx

Slovenjgradčana, ki sta bila zaradi okužbe s koronavirusom v bolnišnici, prispela v Slovenijo – Bi lahko bila še vedno prenašalca?

Pregled potnikov pri izkrcanju z ladje Diamond Princess (foto: EPA)

V Slovenijo sta se te dni vrnila dva od šestih slovenskih potnikov, ki sta bila pred tem na ladji Diamond Princess. Pred vrnitvijo v Slovenijo sta bila potnika iz Slovenj Gradca po poročanju RTV Slovenija “zaradi okužbe s koronavirusom v bolnišnici na Japonskem”.

Po zadnjih podatkih je s koronavirusom Covid-19 bilo okuženih več kot 85 tisoč ljudi, število smrti se je povzpelo na 2.933, medtem ko naj bi jih 39.692 okužbo z virusom prebolelo. Med slednjimi sta tudi dva Slovenca iz Slovenj Gradca, ki sta se pred kratkim vrnila iz Japonske.

Po zadnjih podatkih se je na ladji Diamond Princess s Covid-19 okužilo več kot 700 ljudi, šest jih je zaradi okužbe umrlo. Na ladji, ki je bila zasidrana na Japonskem je bilo tudi šest slovenskih državljanov. Štirje so se pred časom vrnili domov, dva sta bila pridržana v karanteni na Japonskem zaradi potrjene okužbe.

Ne želita stigmatizacije

Okužena Slovenjgradčana naj bi bolezen prebolela, nakar sta se vrnila v Slovenijo s komercialnim letom, poroča RTV Slovenija. “Želita si malo miru in ne želita medijske pozornosti. Si pa želita, da zdaj ne bi bila stigmatizirana,” je njuno stanje komentirala državna sekretarka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek (foto: STA)

V Sloveniji je bilo v tem času po zadnjih podatkih opravljenih 183 testiranj na okužbo s Covid-19. Uradno ni bil potrjen še noben primer. A pojavlja se vprašanje, kako je s prebolelimi. Študija, ki so jo opravili na Kitajskem, kakor poroča Live Science, kaže, da so lahko pacienti, ki so bolezen preboleli, še vedno prenašalci.

Ob tem ne gre pozabiti na dejstvo, da je inkubacijska doba zelo različna. Sprva so pravili, da je le redko daljša od dveh tednov, zdaj lahko beremo novice o potrjeni okužbi v karanteni po več kot dveh tednih in osmih negativnih testih.

Novo odkritje glede koronavirusa: Okoli 14 odstotkov bolnikov, ki so okrevali, ponovno pozitivnih!

Tudi ko preboliš gripo, ne hodiš naokoli z masko, lahko greš na obiske – tega pa ne storiš, ko si bolan,” je po drugi strani prepričana Repar Bornškova.

Ivan Šokić