fbpx

Slovenska filharmonija pod Mahnetovo, ki še kar ne misli odstopiti, doživela finančno dno, rešujejo jo le še prihranki – presežki odstavljenega vodstva!?

Zoran Poznič in Marjetica Mahne (Foto: STA)

Zahteva kulturnega ministra Zorana Pozniča, da direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne odstopi zaradi velikih finančnih težav, v katere je zavod zabredel pod njenim vodstvom, še naprej buri duhove. Mahnetova namreč še vedno trdi, da ne bo odstopila, ter hkrati zavaja, da ni naredila nobene napake. Za Dnevnik na RTV SLO je v sredo poudarila celo, da ima pripravljen sanacijski načrt za nastalo situacijo. Pri tem pa je taktično zamolčala dejstvo, da je svet zavoda prav ta sanacijski načrt v celoti zavrnil.

Na Slovenski filharmoniji zaradi velike izgube, v katero je zabredla pod vodstvom direktorice Marjetice Mahne, nekdanje vidne članice stranke Zares, še naprej vre. Minister za kulturo Zoran Poznič je namreč za podrobnejše informacije o finančnem stanju v tej ustanovi zaprosil še svet zavoda. Njegov predsednik Boris Rener je za Dnevnik na RTV SLO med drugim povedal: “Dejstvo je, da je bila izguba iz poslovanja v letu 2018 malo manj kot 90 tisoč evrov, potem pa se je s prihranki iz preteklih let ta izguba zmanjšala na nekaj manj kot 40 tisoč evrov.” Ob tem se je izkazalo, da je izguba Slovenske filharmonije ob letošnjem prvem četrtletju znašala 43 tisoč evrov.

Mahnetova še kar trdi, da ni kriva za finančno izgubo, čeprav vsa dejstva govorijo drugače
Očitno torej je, da je za katastrofalno stanje odgovorna prav Mahnetova, ki pa, kot kaže, še naprej vztraja na svojem stališču, da ne bo odstopila. Za Dnevnik na RTV SLO je namreč povedala, da ni naredila nobene napake in da finančno stanje zavoda ni razlog za njeno razrešitev, saj ima že pripravljen sanacijski načrt. Pri slednjem gre za navadno zavajanje, saj je prav ta sanacijski načrt že na začetku junija na svoji 33. seji v celoti zavrnil svet zavoda. Ta je takrat obenem ugotovil tudi razkorak med prihodki in odhodki ter negativno odstopanje od finančnega načrta. Povsem jasno torej je, da bi morala Mahnetova, ki je objektivno odgovorna za veliko izgubo, oditi s Slovenske filharmonije. Tudi na ministrstvu za kulturo namreč poudarjajo, da ne tolerirajo poglabljanja izgub v javnih zavodih, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija.

Boris Rener (Foto: Wikipedia)

Sodelovala pri rušenju prejšnjega vodstva Slovenske filharmonije
Spornost Mahnetove v njeni karieri sicer ni nekaj novega. Kot predsednica sveta Slovenske filharmonije je v sodelovanju s sindikati aktivno izvajala pritiske na takratnega ministra za kulturo Peršaka in skupaj s sindikati in zaposlenimi aktivno sodelovala tudi pri rušenju prejšnjega vodstva Slovenske filharmonije.

Mahnetova je že rušila enega ministra – Peršaka. (Foto: marijanzlobec.wordpress.com)

Mahnetova se je kot vršilka dolžnosti v tožbi Slovenska filharmonija – sindikati z njimi sodno poravnala z izgovorom, da zaposleni ne bi plačali odškodnine v zvezi s stavko. Po naših zanesljivih virih je bila zaradi svoje strokovne nesposobnosti iz ministrstva za finance premeščena na ministrstvo za zdravje.

Rajko Golob