fbpx

Slovenska policija bolj podobna nekdanji milici: Zoper botra Zemljariča ne vodijo kazenskega postopka!

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Že prejšnji teden smo poročali o tem, da je UKC Ljubljana prijavil poskus vplivanja na vodstvo glede izbire vzdrževalca opreme s strani prvega direktorja te ustanove in nekdanjega glavnega udbaša Zemljariča. Zdaj pa je policijska uprava Ljubljana sporočila, da niso uspeli potrditi razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, kar pomeni da v zvezi s tem ne vodijo predkazenskega postopka. Zemljarič je s klicem v UKC javno pokazal kar počne že vrsto let – poskuša vplivati na izbiro dobaviteljev medicinskega materiala.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v petek potrdili, da so Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in policiji prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati “nekdanji visoki funkcionar” UKC, so pojasnili. V UKC so zapisali, “da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje.”

Ker je po navedbah UKC pri klicu šlo za morebitne kršitve zakonodaje s področja javnega naročanja, je zaposleni o dogodku sestavil uradni zaznamek, po neuradnih podatkih pa je bila ta oseba prav nekdanji prvi šef UKC in glavni udbaš Janez Zemljarič.

Boter razkril svoje delovanje
“UKC Ljubljana je po odločitvi generalnega direktorja Aleša Šabedra podal prijavo dogodka na policijo in na Komisijo za preprečevanje korupcije,” so takrat pojasnili v kliničnem centru. Šabeder je sicer Zemljariča prijavil šele v petek, čeprav se je klic zgodil že prej. Na ljubljanski policijski upravi pa so za STA v zvezi s tem zdaj pojasnili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in zato tudi ne vodijo predkazenskega postopka. Prijava je tudi v fazi predhodnega preizkusa na protikorupcijski komisiji. V zvezi s primerom so na PU Ljubljana danes za STA odgovorili, da so prejeli informacijo UKC Ljubljana, na podlagi katere so preverjali obstoj morebitnih razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj. “Razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja niso bili potrjeni, tako da PU Ljubljana predkazenskega postopka ne vodi,” so sporočili in s tem posredno priznali, da se še vedno bojijo nekdanjega šefa udbe, ki si upa vsem na očeh klicati v UKC in lobirati za dobavitelje medicinskega materiala, čeprav za to obstajajo postopki javnih naročil.

Foto: STA

Primer obravnava tudi KPK, Šabeder pa pravi, da Zemljariča naj ne bi poznal
Tudi na KPK so za STA že potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca informacijske opreme: “Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, zato vam drugih informacij v zvezi s prijavo še ne moremo podati.” Šabeder pa je v izjavi za medije ob robu današnjega zaslišanja pred odborom DZ za zdravstvo o njegovi ministrski kandidaturi dejal, da Zemljariča osebno ne pozna in da z njim nikoli ni bil v kontaktu.

J. Ž.