fbpx

Slovenska zakonodaja o zaščiti pacientov še iz časov Jugoslavije: Slovenija nima usklajenih pravilnikov za poklicne bolezni z evropskim pravnim redom!

(Vir: twitter)

Žal so slovenski delavci prepozno deležni ustrezne zdravniške oskrbe, zato so na bolniškem dopustu tudi po eno leto. S pravočasno rehabilitacijo in oskrbo bi se na delovna mesta lahko vrnili že po nekaj tednih. Zato v Evropskem parlamentu potrebujemo dobre poslance, ki bodo opozarjali na anomalije v Sloveniji.

Kandidatka za poslanko v Evropskem parlamentu Alenka Forte se je udeležila srečanja Zveze delavskih sindikatov Slovenije na Svetem Miklavžu na Gorjancih.

Forte

V uvodu je dejala, da se kot zdravnica vsakodnevno srečuje s stisko in zdravstvenimi težavami delavcev, ki se dogajajo predvsem zaradi slabih delovnih pogojev in izčrpanosti: “To je bil tudi povod, da sem se pred več kot desetimi leti podala na politično pot.”

Fortejeva je še posebej zaskrbljena zaradi slovenske zakonodaje o zaščiti pacientov, saj “ta izhaja še iz časov bivše Jugoslavije. Slovenija namreč nima usklajenih pravilnikov za poklicne bolezni z evropskim pravnim redom”. Zato obljublja, da se bo kot poslanka zavzemala za to, da bo Slovenija izpolnjevala navodila Evropske unije glede delovnopravne zakonodaje, ki ščiti delavce in njihovo zdravje.

Izpostavila je, da se delavci najpogosteje soočajo z boleznimi gibal, hrbtenice in sklepov: “Žal so delavci prepozno deležni ustrezne zdravniške oskrbe, zato so na bolniškem dopustu tudi po eno leto. S pravočasno rehabilitacijo in oskrbo bi se na delovna mesta lahko vrnili že po nekaj tednih.” Prav tako pa jo skrbijo vsi nevarni materiali, ki so jim določeni delavci izpostavljeni, zato se zavzema tudi za ustrezno zaščito delavcev na delovnih mestih.

Fortejeva je zaključila, da bo, tudi v primeru izvolitve, vedno v službi človeka in vse zbrane pozvala, da se udeležijo volitev. “Evropske volitve so izjemnega pomena, le z dobrimi poslanci v Evropskem parlamentu bomo lahko opozarjali na anomalije, ki se dogajajo v Sloveniji,” je še dodala in vsem zaželela lepe praznike in prijetno druženje.

Forte

J. G.